Νέες κατηγορίες κατά της κυβέρνησης για «ωμή παρέμβαση» στη δικαιοσύνη εξαπέλυσε σήμερα η πρώην πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, μιλώντας στο πανελλήνιο συνέδριο «Μοντέλο Βουλής των Ελλήνων» (ΜΒΕ)  που πραγματοποιήθηκε στην παλιά Βουλή.

Η πρώην πρόεδρος της Βουλής, η οποία εξάλλου με αφορμή την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τη διαφθορά και τη διαπλοκή έστειλε ανοιχτή επιστολή στον Αλέξη Τσίπρα χαρακτηρίζοντάς τον «πατριάρχη της νέας διαπλοκής», μίλησε για «ωμές παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη με υπουργούς που έχουν την αντίληψη ότι μπορούν να υπαγορεύουν ακόμη και την πορεία των υποθέσεων ενώπιον της Δικαιοσύνης με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον υπουργό Δικαιοσύνης που αυτοπροσώπως κατέθεσε μήνυση κατά πρώην συναδέλφου του ενώπιον της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου».

Όπως είπε πρόκειται για ενέργεια «πρωτοφανή, άνευ προηγουμένου κυβερνητικού, δημοκρατικού και κοινοβουλευτικού αλλά και δικαστικού».

Η Ζ. Κωνσταντοπούλου υπογράμμισε ακόμη ότι  «σταμάτησε η έρευνα για τα μνημόνια γιατί προφανώς έγινε αντιληπτό ότι θα περιλάμβανε και τις ευθύνες της τωρινής κυβέρνησης» για να προσθέσει ότι «σταμάτησε και η ουσιαστική διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών».

Από τα πυρά της δεν ξέφυγε ούτε ο διάδοχός της στη Βουλή Νίκος Βούτσης, για τον οποίο είπε:  «δυστυχώς και ο διάδοχός μου ο σημερινός πρόεδρος της Βουλής προέβη σε δηλώσεις οι οποίες ευτελίζουν κάθε έννοια ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης. Λέγοντας επί λέξη ότι "οι δικαστές δεν μπορούν να αποφασίζουν χωρίς να λαμβάνουν υπ’ όψιν τους τη συγκυρία, τις παραμέτρους, τα κίνητρα" εννοώντας δηλαδή οι δικαστές δεν πρέπει να αποφασίζουν αντίθετα με την κυβερνητική βούληση».

«Η σημερινή Βουλή αναδείχθηκε μέσα από μία διαδικασία αντισυνταγματική, διαδικασία σκοπιμότητας που είχε σκοπό να καταργήσει το δημοκρατικό κεκτημένο του δημοψηφίσματος, το ΟΧΙ σε μέτρα αντιδημοκρατικά, το ΟΧΙ σε μέτρα μνημονιακά», είπε στη συνέχεια  και συμπλήρωσε: «Είχε επίσης, σκοπό να καταργήσει το κοινοβουλευτικό κεκτημένο Επιτροπών που λειτούργησαν προς όφελος της Δημοκρατίας, της Διαφάνειας, της Δικαιοσύνης και της προστασίας της θωράκισης των νέων γενεών από την ασυδοσία επίορκων κυβερνητικών λειτουργών και επιτελών».

«Είναι οχληρό το γεγονός ότι αυτήν την Επιτροπή καταδιώκει η σημερινή κυβέρνηση και η σημερινή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, είναι οχληρό ότι η αλήθεια που αναδεικνύει αυτή η Επιτροπή ενοχλεί τους κυβερνώντες και τους κατέχοντες την εξουσία. Είναι οχληρό ότι ταυτόχρονα υποβαθμίστηκε το κεκτημένο της ανάδειξης μεγάλων σκανδάλων όπως το σκάνδαλο της Siemens και το σκάνδαλο της λίστας Λαγκάρντ αφού οι έρευνες οι οποίες δρομολογήθηκαν στην προηγούμενη περίοδο σταμάτησαν», σημείωσε.