Για ''θλιβερές εικόνες'' στην Ειδομένη, στον Πειραιά, στη Χίο και για μια κυβέρνηση που δεν κυβερνά μίλησε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης από το βήμα της Βουλής στην συζήτηση του νομοσχεδίου για το προσφυγικό. 

Σύμφωνα με τον κ. Θεοδωράκη: 

Το προσφυγικό δεν προσφέρεται για μικροκομματική εκμετάλλευση. Θα έπρεπε να το αντιμετωπίζουμε ως εθνικό ζήτημα, ως ευρωπαϊκό αξιακό ζήτημα.
Και ως κορυφαίο ζήτημα ανθρωπιάς. Αφορά εκατομμύρια ξεριζωμένους. Είναι πρόβλημα ευρωπαϊκό, ελληνικό, διεθνές. Κάποιες λύσεις θα τις δώσουμε εμείς.Κυρίως αυτές που αφορούν τους καταυλισμούς, τα κέντρα υποδοχής, τις υποδομές αλλά και τις γειτονιές των πόλεων αλλά και τα χωριά της Ελλάδας. Και μετά οι λύσεις που πρέπει να δώσει η Ευρώπη. Το πρόβλημα της προοπτικής.
Και εδώ η Ευρώπη πρέπει κάτι να απαντήσει. Να αναλάβει τις ευθύνες της – όπως τις ανέλαβαν οι απλοί πολίτες στα νησιά μας και στα σύνορα.
Οι οποίοι προσπάθησαν να καλύψουν όπως μπορούσαν την ανικανότητα του κρατικού μηχανισμού να ανταποκριθεί στα στοιχειώδη.

''Οι θλιβερές εικόνες στην Ειδομένη, στον Πειραιά και στη Χίο, αντί να σας ταρακουνήσουν και να αναλάβετε επιτέλους τις ευθύνες σας, σας έχουν πανικοβάλλει΄'' τόνισε ο κ. Θεοδωράκης υπογραμμίζοντας ότι η βία δεν πρέπει να βρει χώρο στους καταυλισμούς. 

Την ίδια στιγμή αναφέρθηκε σε ''ημέτερους'' που επωφελήθηκαν από την κατάσταση: 

Πρόσφυγες που στέλνονται κατά προτεραιότητα σε ξενοδοχεία κολλητών. Κολλητών της διακυβέρνησης εννοώ. Υπάρχουν καταγγελίες στην Αργολίδα και αλλού για ξενοδοχεία πολιτευτών των ΑΝΕΛ. Κάποιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τολμούν και ρωτούν τον κ. Καμμένο, γιατί επιλέχθηκαν για τη σίτιση των προσφύγων στα νησιά, εταιρείες από την Αθήνα και όχι από τα νησιά; Είναι και δικό μας ερώτημα. Και υπάρχουν καιτα μεγαλύτερα ερωτήματα και τα μεγαλύτερα παιχνίδια.

''Αφού για μήνες ολόκληρους η κυβέρνηση δεν προχωρούσε τις διαδικασίες για τα Hot Spot των νησιών, τελικά υπό την πραγματική απειλή της αποπομπής από την Σέγκεν]έκανε διαγωνισμούς μίας ημέρας. Διαγωνισμούς στο πόδι κάθε άλλο από αδιάβλητους'' υπογράμμισε ο κ. Θεοδωράκης.

Κλείνοντας, δε, επισήμανε:

Καλά είναι τα στασίδια στα κανάλια αλλά δεν αντιμετωπίζονται τα καθημερινά προβλήματα
με θεωρίες και ιδεολογήματα. Έχετε καταλάβει τι διακυβεύεται καθημερινά στις λάσπες της ανοργανωσιάς σας;
Τις σκοτεινές δυνάμεις που μπορούν να απελευθερωθούν; Κυρίως στη σημερινή Ελλάδα; Προσέξτε! Επιτέλους κυβερνήστε!
Αφήστε τα επικοινωνιακά κολπάκια και κινητοποιηθείτε. Και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.
Το κάνουμε εμείς, το Ποτάμι, που είμαστε στην Αντιπολίτευση, επιτέλους κάντε το κι εσείς που είστε Κυβέρνηση.