Συγκρατημένη αισιοδοξία για την επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές μεταδίδεται τόσο από την Αθήνα όσο και από τις Βρυξέλλες. Κοινοτικές πηγές, με άμεση γνώση των διαπραγματεύσεων, αναφέρουν ότι «μικρές διαφορές» χωρίζουν πλέον την Ελλάδα με τους πιστωτές της.

Την ίδια ώρα στην Αθήνα, στο Μέγαρο Μαξίμου ετοιμάζονται για αντεπίθεση σε όλα τα μέτωπα καθώς διαπιστώνεται το τελευταίο διάστημα επικοινωνιακή υστέρηση απέναντι στις επιθέσεις αλλά και την κριτική της ΝΔ σε δηλώσεις αλλά και αποφάσεις Υπουργών.

Κυβερνητική πηγή μιλώντας στο Newpost εξέφρασε τη συγκρατημένη αισιοδοξία του ότι «μπορεί να έχουμε και εκπλήξεις, να κλείσουμε τη διαπραγμάτευση πολύ νωρίτερα από το Πάσχα».

Όπως είπε το ίδιο στέλεχος, οι δανειστές έχουν δεχθεί ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα 3% του ΑΕΠ, όπως προτείνει η Κομισιόν και όχι 4,5% που ήταν η θέση του ΔΝΤ με το τελευταίο να δείχνει ότι αποδέχεται αυτή τη συμφωνία ωστόσο ακόμα υπάρχει η επιφύλαξη για την τελική θέση του. Και συνεχίζει λέγοντας ότι «αν κλείσει το ασφαλιστικό και το δημοσιονομικό ουσιαστικά θα έχει κλείσει η αξιολόγηση  και ανοίγει η συζήτηση για το χρέος».

Ουσιαστικά, αυτό σημαίνει πως η ελληνική πλευρά θα πρέπει να νομοθετήσει μέτρα ύψους 5,4 δισεκατομμυρίων ευρώ, με τη διαπραγμάτευση να μπαίνει στην τελική της ευθεία από τη Δευτέρα όταν και θα αρχίσουν οι επαφές με το κουαρτέτο των δανειστών, οι οποίοι αύριο αναμένεται να φτάσουν στην Αθήνα.  Σημειώνεται ότι χθες, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης διευκρίνισε πως θα εφαρμοστούν άμεσα τα μέτρα ύψους 3,6 δισεκατομμυρίων.

Σε κάθε περίπτωση, το μεγάλο «αγκάθι» συνεχίζει να παραμένει το θέμα των «κόκκινων» δανείων, με τους δανειστές να ζητούν πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας τώρα και την κυβέρνηση να επιδιώκει παράταση της προστασίας για κάποιο διάστημα, ώστε να επανεξεταστεί το ζήτημα στη διαπραγμάτευση. «Υπάρχει απόσταση» (σ.σ. στο θέμα των δανείων) λένε κυβερνητικές πηγές, ενώ ασαφής παραμένει η στάση που θα τηρήσει το ΔΝΤ, αν και η Κομισιόν εκτιμά ότι είναι γεφυρώσιμες οι διαφορές της Ελλάδας με το Ταμείο

Στην τελική ευθεία οι άδειες των καναλιών

Πέραν της διαπραγμάτευσης για την αξιολόγηση η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να ολοκληρώσει τη διαδικασία του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες χωρίς να αλλάζει θέση ως προς τον αριθμό που θα είναι τέσσερις. «Μέχρι τις 11  Απριλίου θα αναρτηθεί η προκήρυξη στο open gov, θα υπάρξει μία ολιγοήμερη διαβούλευση και μετά θα περάσουμε στη διαδικασία υποβολής των φακέλων» λέει στο Newpost κυβερνητική πηγή.

Και ξεκαθαρίζει ότι «εμείς δεν έχουμε πρόθεση ούτε να ελέγξουμε τα κανάλια, ούτε να διαιωνίσουμε το τρίγωνο της διαπλοκής. Δεν θα υπάρξουν αποκλεισμοί αλλά «με τον παρά τους και την Κυρά τους». Υπάρχουν φαινόμενα που δεν θα πρέπει να αφήσουμε να συνεχίζονται. Όσοι βάλουν λεφτά και πληρούν τις προϋποθέσεις θα πάρουν τις άδειες».

Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι θα υπάρξουν 2-3 νέοι επενδυτές που θα «χτυπήσουν» τηλεοπτικές άδειες πέρα από τα επιχειρηματικά σχήματα που έχουν τις ήδη υπάρχουσες.