Αν και η τελευταία επίσκεψη των θεσμών στην Αθήνα ήταν ‘’ιδιαίτερα παραγωγική’’, όπως την χαρακτήρισε ανώτατο στέλεχος του EWG, η άφιξη των εκπροσώπων των θεσμών προοιωνίζει γρήγορες εξελίξεις σε σχέση με το κομμάτι του ασφαλιστικού.

Όπως ειπώθηκε τότε ‘’σημαντική πρόοδος σημειώθηκε στη μεταρρύθμιση στη φορολογία εισοδήματος και επιπροσθέτως η αποστολή έκανε σημαντική πρόοδο σε βασικές πτυχές της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης’’.

Τη Δευτέρα, οι θεσμοί αναμένεται να ρίξουν στο τραπέζι τις τελικές προτάσεις που θα καθορίσουν και την πορεία της συζήτησης για το ζήτημα που απασχολεί το μεγαλύτερο μέρος των Ελλήνων, συνταξιούχους ή μη. 

Πριν την τελευταία αποχώρηση της τρόικας, ο Γιώργος Κατρούγκαλος έλεγε στους δημοσιογράφους που βρίσκονταν στο Hilton ότι αν δεν υπήρχαν ανοιχτά θέματα στο φορολογικό, το ασφαλιστικό θα είχε κλείσει.

Ωστόσο, όπως είχε τονίσει τότε, σημαντική απόκλιση μεταξύ των δύο πλευρών υπάρχει στα ποσοστά αναπλήρωσης.

Για το εν λόγω θέμα, ο υπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά: «Στο βαθμό που πιάνουμε τους δημοσιονομικούς στόχους για 1% του ΑΕΠ το 2016 και οι προβολές μας δείχνουν επιπλέον 0,5% του ΑΕΠ, μέχρι το 2018, το πόσο αναδιανεμητικό θα είναι το σύστημα, είναι πολιτική απόφαση της κυβέρνησης. Δεν συγκυβερνούμε και δεν υπάρχει τέτοιου είδους δέσμευση που να απορρέει από τη συμφωνία».

Παρόλαυτα, ο υφυπουργός Τάσος Πετρόπουλος υπογράμμισε από την πλευρά του ότι υπάρχουν ακόμα σοβαρά προβλήματα όπως για παράδειγμα τα προνοιακά επιδόματα, τα οποία στην Ελλάδα, θεωρούνται ‘’συνταξιοδοτική δαπάνη’’.

Τα προνοιακά επιδόματα χρηματοδοτούνται αμιγώς από το κράτος και σε αυτά περιλαμβάνονται:
-Το ΕΚΑΣ, το οποίο βάσει της συμφωνίας θα πρέπει να καταργηθεί σταδιακά μέχρι το τέλος του 2019
-Η παροχή που λαμβάνουν οι ανασφάλιστοι του ΟΓΑ
-Αλλά και η κατώτατη σύνταξη των 486 ευρώ, που λαμβάνουν οι ασφαλισμένοι με δεκαπενταετία.

Η κρατική δαπάνη για τις παροχές αυτές ανέρχεται συνολικά στα 2,5 δισ. ετησίως, περίπου δηλαδή 1,5% του ΑΕΠ.

Η συμφωνία που φαίνεται ότι έχει επέλθει είναι για το ύψος της εθνικής σύνταξης, το οποίο προσδιορίζεται στα 384 ευρώ, με 20 έτη ασφάλισης, ενώ ζητούμενο παραμένει το ύψος της για το διάστημα μεταξύ 15 και 19 ετών ασφάλισης.

Σε θέση μάχης οι φορείς

Και όσο το ασφαλιστικό δεν ‘’κλείνει’’, τόσο βρίσκονται επί ποδός οι κοινωνικοί φορείς που αναμένουν τις τελικές αποφάσεις για τις επόμενες κινητοποιήσεις τους. Δημόσιοι όσο και ιδιωτικοί υπάλληλοι τηρούν στάση αναμονής και περιμένουν μέσα στον Απρίλιο τις τελικές ανακοινώσεις από την πλευρά Κατρούγκαλου. Το θέμα είναι αν θα… προλάβουν να αλλάξουν κάτι ή απλώς οι κινητοποιήσεις τους πλέον θα γίνουν για την τιμή των όπλων…