Το λιμάνι του Πειραιά και τον άτυπο καταυλισμό προσφύγων στις πύλες Ε1 και Ε2 επισκέφθηκε ο ευρωβουλευτής της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Νίκος Ανδρουλάκης.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του, ο κ. Ανδρουλάκης ενημερώθηκε από το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά και του Χαμόγελου του Παιδιού για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες και για το έργο που επιτελείται.

Σε δηλώσεις του, μεταξύ άλλων, τόνισε:

Είναι ντροπή για την Ευρώπη να υπάρχουν τόσο τραγικές συνθήκες διαβίωσης για τους πρόσφυγες στο λιμάνι του Πειραιά. Χωρίς αλληλεγγύη δεν μπορούμε να διαχειριστούμε το προσφυγικό και μεταναστευτικό ως Ευρώπη, ούτε να πιέσουμε τον κ. Ερντογάν να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του. 

«Η σημερινή κυβέρνηση έχει μεγάλες ευθύνες γιατί καθυστέρησε σε όλα τα επίπεδα. Άργησε να κάνει τα 5 "hot spot" και τώρα έχει γίνει όλη η Ελλάδα "hot spot". Επίσης, η πολιτική του περσινού καλοκαιριού για ανοιχτά Ευρωπαϊκά εξωτερικά σύνορα βοήθησε να υπερισχύσει η λογική των χωρών του Βίζεγκραντ για κλειστά εσωτερικά σύνορα», σημείωσε και πρόσθεσε:

Η επόμενη περίοδος είναι κρίσιμη και πρέπει όλα τα κόμματα είτε της κυβέρνησης, είτε της αντιπολίτευσης να επιδείξουν τον μέγιστο βαθμό υπευθυνότητας, ώστε με κοινωνική συνοχή να κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους αυτούς που έρχονται από έναν αιμοσταγή εμφύλιο πόλεμο και είναι θύματα μιας πρωτοφανούς ανθρώπινης τραγωδίας. Οφείλουμε να πιέσουμε ως χώρα να λειτουργήσουν οι διαδικασίες μετεγκατάστασης. Είναι ο μόνος τρόπος να αντιμετωπίσουμε με αξιοπρέπεια τη σημερινή δύσκολη πραγματικότητα. 

«Η Κυβέρνηση έστησε λίγες χιλιάδες σκηνές σε απομακρυσμένες περιοχές στην μέση του πουθενά και άφησε τους υπόλοιπους ανθρώπους στη μοίρα τους. Τα υπόλοιπα τα βλέπετε γύρω σας, στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας. Είναι προφανές ότι 3 ντουζιέρες δεν επαρκούν για τις ανάγκες 5.000 ατόμων που βρίσκονται σήμερα εδώ», κατέληξε ο κ. Ανδρουλάκης.