current views are: 9

2 Απριλίου 2016
Δημοσίευση15:38

Τσίπρας σε Λαγκάρντ: Ξεκαθαρίστε τις επίσημες θέσεις σας – ΔΝΤ: Δεν σχολιάζουμε διαρροές

Επιστολή προς την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ απέστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ύστερα από την αποκάλυψη από το Wikileaks των διαλόγων ανάμεσα στον Πολ Τόμσεν και τη Ντέλια Βελκουλέσκου.

Δημοσίευση 15:38’

Επιστολή προς την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ απέστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ύστερα από την αποκάλυψη από το Wikileaks των διαλόγων ανάμεσα στον Πολ Τόμσεν και τη Ντέλια Βελκουλέσκου.

Επιστολή προς την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ απέστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ύστερα από την αποκάλυψη από το Wikileaks των διαλόγων ανάμεσα στον Πολ Τόμσεν και τη Ντέλια Βελκουλέσκου. Ο πρωθυπουργός ζητά από το Ταμείο να ξεκαθαρίσει την επίσημη θέση του, την ώρα που το ΔΝΤ σε ανακοίνωσή του αναφέρει πως δεν σχολιάζει διαρροές

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στην επιστολή του ο πρωθυπουργός εκφράζει την προβληματισμό του για τις αποκαλύψεις των Wikileaks και επισημαίνει ότι η διαπραγμάτευση πρέπει να γίνεται με όρους αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης, εκτιμώντας ότι αυτά κλονίζονται από τις αποκαλύψεις των Wikileaks.

Επιπλέον, κατά τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός ζητά να ξεκαθαρίσει το ΔΝΤ εάν αυτά που αποκαλύπτονται είναι επίσημες θέσεις του Ταμείου.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τα τρία σημεία των διαλόγων που αποκαλύφθηκαν, τα οποία επισήμαιναν νωρίτερα πηγές της κυβέρνησης:  Πρώτον, για το ότι τα στελέχη του ΔΝΤ αναφέρονται στην πρόκληση πιστωτικού γεγονότος με σκοπό να βρεθεί η χώρα σε οριακό σημείο ώστε να υποκύψει στις ακραίες θέσεις του ΔΝΤ. Χαρακτηρίζουν το πιστωτικό γεγονός με κυνικό τρόπο ως το μοναδικό κίνητρο για συμφωνία και μιλούν ευθέως για χρεοκοπία της χώρας. Δεύτερον, ότι συσχετίζουν την υπόθεση της Ελλάδας με το δημοψήφισμα για την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ρισκάροντας συνολική πολιτική αποσταθεροποίηση στην Ευρώπη. Τρίτον, ότι διατυπώνουν την πρόθεση τους να απειλήσουν ακόμη και την Γερμανίδα καγκελάριο, κα Μέρκελ, με σκοπό να την εξαναγκάσουν να προσχωρήσει στις θέσεις τους.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας, εκτός από τις συνομιλίες που είχε με ομολόγους του και ευρωπαίους αξιωματούχους και τη συνομιλία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, ζήτησε από τον αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρη Παπαδημούλη να ενημερώσει τους επικεφαλής των ευρωομάδων.

ΔΝΤ: Ουδέν σχόλιον

«Δεν σχολιάζουμε διαρροές ή υποτιθέμενα έγγραφα που περιλαμβάνουν εσωτερικές συζητήσεις» αναφέρει στην ανακοίνωση του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σχολιάζοντας το δημοσίευμα των Wikileaks.

To ΔΝΤ στην ανακοίνωση του αναφέρει ότι αποτελεί πάγια θέση του η οποία μάλιστα έχει διατυπωθεί δημοσίως, για την ανάγκη να εξευρεθεί βιώσιμη λύση για τις οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα.

Μία λύση η οποία θα επανέφερε τη χώρα στο δρόμο της διατηρήσιμης ανάπτυξης, η οποία να υποστηρίζεται από ένα σύνολο αξιόπιστων μεταρρυθμίσεων οι οποίες θα είναι συμβατές με μία ελάφρυνση του χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους.

Οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και οι στόχοι (σσ του προγράμματος) είναι απαραίτητο να στηρίζονται σε αξιόπιστες παραδοχές. Όπως έχει ήδη επαναλάβει το ΔΝΤ- αναφέρει στην ανακοίνωσή του – υφίσταται μία “αλληλεξάρτηση” μεταξύ των εφικτών μεταρρυθμίσεων και της ελάφρυνσης χρέους που τελικώς θα αποφασιστεί».

«Μέχρι στιγμής, δυστυχώς, το ΔΝΤ δεν αξιοποιεί την ευκαιρία να διαψεύσει ότι η στρατηγική του είναι η πρόκληση συνθηκών πιστωτικής ασφυξίας στην Ελλάδα, λίγο πριν το κρίσιμο για την Ευρώπη Βρετανικό δημοψήφισμα», σημειώνουν την ίδια ώρα κυβερνητικές πηγές, απαντώντας στους κύκλους του ΔΝΤ.


σχετικα αρθρα