«Δεν θα αφήσουμε τον Τόμσεν να διαλύσει της Ευρώπη», τόνισε σε συνεργάτες του ο πρωυθυπουργός, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το «Έθνος της Κυριακής», ύστερα από τις αποκαλύψεις-«φωτιά» των Wikileaks.

«Όσα είδαν το φως της δημοσιότητας δημιουργούν μείζον γεωπολιτικό ζήτημα. Φαίνεται πως κάποιοι παίζουν στις πλάτες μας επικίνδυνα παιχνίδια αποσταθεροποίησης», είπε ο Αλέξης Τσίπρας στους συνεργάτες του.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με το προδημοσίευμα του «Έθνους», προαναγγέλλει μπαράζ πρωτοβουλιών για την αναχαίτιση πιθανών σκοπιμοτήτων από την πλευρά του ΔΝΤ.

Τσίπρας σε Λαγκάρντ: Ξεκαθαρίστε τις επίσημες θέσεις σας

Επιστολή προς την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ απέστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ζητώντας από το Ταμείο να ξεκαθαρίσει τις θέσεις του.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στην επιστολή του ο πρωθυπουργός εκφράζει την προβληματισμό του για τις αποκαλύψεις των Wikileaks και επισημαίνει ότι ηδιαπραγμάτευση πρέπει να γίνεται με όρους αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης, εκτιμώντας ότι αυτά κλονίζονται από τις αποκαλύψεις των Wikileaks.

Επιπλέον, κατά τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός ζητά να ξεκαθαρίσει το ΔΝΤ εάν αυτά που αποκαλύπτονται είναι επίσημες θέσεις του Ταμείου.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας, εκτός από τις συνομιλίες που είχε με ομολόγους του και ευρωπαίους αξιωματούχους και τη συνομιλία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας,Προκόπη Παυλόπουλο, ζήτησε από τον αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρη Παπαδημούλη να ενημερώσει τους επικεφαλής των ευρωομάδων.

ΔΝΤ: Δεν σχολιάζουμε διαρροές

«Δεν σχολιάζουμε διαρροές ή υποτιθέμενα έγγραφα που περιλαμβάνουν εσωτερικές συζητήσεις» αναφέρει στην ανακοίνωση του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σχολιάζοντας το δημοσίευμα των Wikileaks.

To ΔΝΤ στην ανακοίνωση του αναφέρει ότι αποτελεί πάγια θέση του η οποία μάλιστα έχει διατυπωθεί δημοσίως, για την ανάγκη να εξευρεθεί βιώσιμη λύση για τις οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα.

Μία λύση η οποία θα επανέφερε τη χώρα στο δρόμο της διατηρήσιμης ανάπτυξης, η οποία να υποστηρίζεται από ένα σύνολο αξιόπιστων μεταρρυθμίσεων οι οποίες θα είναι συμβατές με μία ελάφρυνση του χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους.

Οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και οι στόχοι (σσ του προγράμματος) είναι απαραίτητο να στηρίζονται σε αξιόπιστες παραδοχές. Όπως έχει ήδη επαναλάβει το ΔΝΤ- αναφέρει στην ανακοίνωσή του - υφίσταται μία "αλληλεξάρτηση" μεταξύ των εφικτών μεταρρυθμίσεων και της ελάφρυνσης χρέους που τελικώς θα αποφασιστεί».

Αιχμές Μαξίμου για την έλλειψη αντίδρασης από το ΔΝΤ

Με αιχμηρό τρόπο σχολιάζει το Μέγαρο Μαξίμου την έλλειψη αντίδρασης εκ μέρους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στις σημερινές αποκαλύψεις των WikiLeaks.

Ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι μέχρι στιγμής, το ΔΝΤ δεν αξιοποιεί την ευκαιρία να διαψεύσει ότι η στρατηγική του είναι η πρόκληση συνθηκών πιστωτικής ασφυξίας στην Ελλάδα, λίγο πριν το κρίσιμο για την Ευρώπη Βρετανικό δημοψήφισμα.

Νωρίτερα, πηγές του Μεγάλου Μαξίμου έκαναν λόγο για επικίνδυνους σχεδιασμούς στελεχών του ΔΝΤ περί πρόκλησης πιστωτικού γεγονότος στην Ελλάδα και γενικής πολιτικής αποσταθεροποίησης στην Ευρώπη.