«Αποτρόπαια» χαρακτήρισε ο Γιώργος Σταθάκης τη σκέψη, όταν διατυπώνεται, ότι σε μια διαδικασία διαπραγμάτευσης υπάρχει μια στρατηγική που μπορεί να οδηγήσει στα άκρα, σχολιάζοντας τη συνομιλία των εκπροσώπων του ΔΝΤ για την Ελλάδα που αποκάλυψαν τα Wikileaks.

«Είναι αποτρόπαια η σκέψη, όταν διατυπώνεται, ότι σε μια διαδικασία διαπραγμάτευσης υπάρχει μια στρατηγική η οποία μπορεί να οδηγήσει στα άκρα, με ένα πιστωτικό γεγονός οποιασδήποτε μορφής, προκειμένου να εκβιάσει την Ελλάδα, ευρωπαϊκές χώρες, τους εταίρους και τους θεσμούς να αποδεχτούν πράγματα τα οποία κατά γενική ομολογία είναι εκτός του πλαισίου του προγράμματος και εκτός της συμφωνίας που έχει η χώρα», είπε χαρακτηριστικά.

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη, ο υπουργός Οικονομίας τόνισε πως μια διαπραγμάτευση έχει αρχή, μέση και τέλος και κανόνες και πως είναι θέμα του ΔΝΤ το πώς θα χειριστεί τον Πολ Τόμσεν, έαν δεν ευθυγραμμίζεται με τη στάση του. 

Για το κλείσιμο της αξιολόγησης του προγράμματος στήριξης, ο κ. Σταθάκης είπε πως «έπρεπε να έχει κλείσει χθες», προσθέτοντας ότι «υπαρχουν θέματα που έχουμε συμφωνήσει και θέματα στα οποία έχουμε απόσταση». 

Στο σημείο αυτό επισήμανε ότι υπάρχει μια πιθανότητα, μια στρατηγική -όπως είπε- παράτασης της διαπραγμάτευσης, υπενθυμίζοντας πως πάγια επιθυμία της κυβέρνησης είναι να κλείσει η διαπραγμάτευση.

«Στο παρόν πρόγραμμα και τη διαπραγμάτευση, το ΔΝΤ έχει τη θέση του συμβούλου, είναι πρόγραμμα της Ελλάδας και των ευρωπαϊκών θεσμών», τόνισε και πρόσθεσε:

Όταν ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση και το επόμενο βήμα της ελάφρυνσης του χρέους, τότε το ΔΝΤ θα αποφασίσει αν θα μπει ή όχι στο πρόγραμμα. Η διαπραγμάτευση του χρέους είναι μέρος του πλαισίου της συμφωνίας, μπορεί και πρέπει να προχωρήσει με λελογισμένο τρόπο