Τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας για το προσφυγικό υπερασπίστηκε εκ νέου ο Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Heilbronner Stimme, ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε:

Είτε το θέλουν κάποιοι είτε όχι, η Τουρκία είναι ένας σημαντικός εταίρος για την αντιμετώπιση του εμφυλίου στη Συρία όπως ακριβώς και για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών. Μια όσο το δυνατόν καλή συνεργασία με την Τουρκία σε αυτά τα ζητήματα παραμένει σημαντική. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι θα παρακάμπτουμε σημαντικά θέματα.

Ο Σοσιαλδημοκράτης πολιτικός αναφέρθηκε και στην Ελλάδα λέγοντας πως «Περιμένω από όλες τις πλευρές την έμπρακτη εφαρμογή της συμφωνίας» και πρόσθεσε:

Σε αυτή ανήκει φυσικά η επανεισδοχή των προσφύγων στην Τουρκία. Στη συμφωνία ανήκει επίσης ότι θα τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας έναντι της Τουρκίας. Και ακόμα ότι η ΕΕ στηρίζει έμπρακτα την Ελλάδα στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Επεσήμανε ότι η Γαλλία και η Γερμανία συμφώνησαν στην αποστολή 200 ειδικών για το άσυλο καθώς και στην αποστολή 200 ακόμα αστυνομικών που θα ενισχύσουν την Frontex, την ευρωπαϊκή υπηρεσία φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Αναφέρθηκε ακόμα στην κατάσταση στην Ειδομένη λέγοντας πως σταθμεύει μια ιατρική μονάδα του γερμανικού Ερυθρού Σταυρού.