Μπουρλότο στη συνέχεια των διαπραγματεύσεων, που ξεκινάνε την Δευτέρα στην Αθήνα για το κλείσιμο της αξιολόγησης έβαλαν οι αποκαλύψεις των wikileaks για την "συνομωσία" που φαίνεται πως προετοίμαζαν ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού γραφείου ΔΝΤ Πολ Τόμσεν, με την εκπρόσωπο του Ταμείου στο κουαρτέτο Ντέλια Βελκουλέσκου.

Αμέσως μετά την δημοσιοποίηση της συζήτησης που είχαν -κατά το wikileaks- τα δύο στελέχη του ΔΝΤ, η Αθήνα έδειξε ταχύτατα αντανακλαστικά, ζητώντας άμεσα εξηγήσεις από την επικεφαλής του στην Ουάσιγκτον Κριστίν Λαγκάρντ, για τα όσα φέρονται να σχεδίαζαν οι δύο αντιπρόσωποι του που εμπλέκονται στο ελληνικό πρόγραμμα.

Από το Μέγαρο Μαξίμου μιλάνε ανοιχτά πλέον για μια επικίνδυνη απόπειρα επέμβασης του Ταμείου στα εσωτερικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα μπορούσε να δυναμιτίσει ακόμη και την ύπαρξη της - τουλάχιστον όπως την γνωρίζουμε μέχρι σήμερα.

Κύκλοι του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος ανέφεραν ότι αυτοί οι ανήθικοι σχεδιασμοί 

μερίδας στελεχών του ΔΝΤ δεν θα μείνουν αναπάντητοι. Ο Αλέξης Τσίπρας, χωρίς να χάσει καθόλου χρόνο και με πρώτο τον εαυτό του, έθεσε σε επιφυλακή όλους τους θεσμικούς παράγοντες που βρίσκονται σε επαφή με τους εμπλεκόμενους στην παρακολούθηση της εξέλιξης του ελληνικού προγράμματος.

Ο ίδιος πήρε μια σειρά από πρωτοβουλίες. Έστειλε επιστολή προς την Κ.Λαγκάρντ ζητώντας της να ξεκαθαρίσει άμεσα την θέση του ΔΝΤ όσον αφορά τόσο την στάση του Τόμσεν. Η απάντηση των αξιωματούχων του Ταμείο δεν άρεσε καθόλου στην ελληνική πλευρά, η οποία και δεν έχει πειστεί ακόμη για τις πραγματικές προθέσεις του. Πάντως, στο Μαξίμου αναμένουν και την απαντητική επιστολή της Κ.Λαγκάρντ πριν βγάλουν οποιοδήποτε οριστικό συμπέρασμα.

Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε άμεσα για τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, όπως και τους πολιτικούς αρχηγούς.

Τις επόμενες ώρες, αναμένεται να επιδιώξει να επικοινωνήσει και με τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, καθώς και με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, προκειμένου να έχουν και εκείνοι πλήρη επίγνωση για τα τερτίπια του Ταμείου.

Την ίδια στιγμή, Κοινοτικές πηγές ανέφεραν στο newpost πως δεν αποσπώνται από τον βασικό τους στόχο, που δεν είναι άλλος παρά η ολοκλήρωση της αξιολόγησης το συντομότερο δυνατό, με παράλληλο άνοιγμα της συζήτησης για την διευθέτηση του ελληνικού χρέους.

Πάντως, η χρηματοπιστωτική ασφυξία που φέρεται να σχεδίαζε για τη Ελλάδα ο Π.Τόμσεν, δημιουργεί αντικειμενικά πρόβλημα στην συνέχιση της συζήτησης για το χρέος. Διότι, παρά τα όσα παράλογα ζητούσαν κατά την διάρκεια της διαπραγμάτευσης τα στελέχη του ΔΝΤ, η Ουάσιγκτον ήταν στην πραγματικότητα ο μοναδικός σύμμαχος της Αθήνας στην υπόθεση του χρέους. Τώρα, με τις σχέσεις των δύο πλευρών να βρίσκονται σε τεντωμένο σχοινί, κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά αν η συζήτηση για το χρέος μπορεί να ανοίξει επί τους ουσίας.