Στο μικροσκόπιο της Λεωφόρου Συγγρού έχουν μπει οι αποκαλύψεις του ιστότοπου Wikileaks, με τα στελέχη της ΝΔ να διατυπώνουν ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο έγινε η υποκλοπή και η διαρροή της συνομιλίας των στελεχών του ΔΝΤ. Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έντονο προβληματισμό προκαλεί και ο χρόνος που διοχετεύτηκαν στην συγκεκριμένη ιστοσελίδα οι υποκλαπείσες συνομιλίες, με το γαλάζιο επιτελείο να επικεντρώνεται σε δύο σενάρια.

Πριν αναφερθεί στα σενάρια αυτά ωστόσο, κορυφαίο στέλεχος της ΝΔ μιλώντας στο newpost.gr, υπενθύμιζε ότι οι εσωτερικές διαφωνίες στους κόλπους των δανειστών είναι γνωστές.  Παράλληλα τα λάθη στα ονόματα (στην αγγλική) των εμπλεκομένων στελεχών του Ταμείου δημιουργούν σκέψεις, ότι η υποκλοπή ενδεχομένως να μην έγινε από κάποιο ξένο παράγοντα. Άλλωστε, η συνομιλία που κατεγράφη έγινε στις 19 Μαρτίου, την παραμονή της αποχώρησης των δανειστών από την Αθήνα για το καθολικό Πάσχα, που σημαίνει ότι ήταν σε ελληνικό έδαφος.

Πολιτικά στη ΝΔ, εκτιμούν σε μια πρώτη ανάγνωση, ότι η πλευρά Τσίπρα ενδεχομένως να δημιουργεί ξανά τις συνθήκες της «δήθεν διαπραγμάτευσης Τσίπρα – Βαρουφάκη που οδήγησε τη χώρα ένα βήμα πριν την έξοδό της από το ευρώ», κάτι που τόνισε χθες και ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Λάρισα. Με δεδομένο ότι οι εσωτερικές διαφορές στους θεσμούς είναι γνωστές, από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εκτιμούν ότι χρησιμοποιούνται από την κυβέρνηση για δραματοποίηση της διαπραγμάτευσης, σε περίπτωση που δεν έχει θετικό αποτέλεσμα.

Η κίνηση αυτή, εντάσσεται από τη ΝΔ, στην πάγια τακτική της κυβέρνησης να δημιουργεί εξωτερικούς εχθρούς, όπως έχει κάνει μέχρι σήμερα σε μια σειρά θεμάτων από την οικονομία μέχρι τι προσφυγικό, προκειμένου, σύμφωνα με τα γαλάζια στελέχη, «να δικαιολογήσουν την ανικανότητα του Μεγάρου Μαξίμου και του Αλέξη Τσίπρα προσωπικά». Με βάση το πρώτο σενάριο, από τη Συγγρού προειδοποιούν τον πρωθυπουργό, να μην επιτρέψει οι διαφορές μεταξύ των θεσμών να επιλυθούν σε βάρος της Ελλάδας και κυρίως να μη χειριστεί το κρίσιμο αυτό ζήτημα με όρους επικοινωνίας.

Το δεύτερο σενάριο, που σχετίζεται με το πρώτο και «πατά» πάνω στην κατασκευή εχθρών από την πλευρά της κυβέρνησης, έχει να κάνει με μια πιθανή σκέψη του Αλέξη Τσίπρα να δραπετεύσει από την εξουσία στους επόμενους μήνες. Στη ΝΔ εκτιμούν, πως η προσπάθεια του Μαξίμου να προλειανθεί το έδαφος με τη λογική του «εγώ προσπάθησα, οι άλλοι φταίνε», ενδεχομένως να ανοίγει και το δρόμο για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες με πρωτοβουλία του ίδιου του πρωθυπουργού, παρά το όχι που είπε από το βήμα της Ολομέλειας στο σχετικό αίτημα του κ. Μητσοτάκη.

Όποιο σενάριο και αν ισχύει για τη ΝΔ πάντως, υπάρχει έτσι και αλλιώς ένα πολύ σοβαρό ζήτημα και το οποίο η Συγγρού στις επόμενες ημέρες θα ζητήσει να διερευνηθεί. «Κανείς δεν ξέρει ποιος και γιατί υπέκλεψε τη συγκεκριμένη συνομιλία. Αλλά στο κρίσιμο αυτό ζήτημα δεν είναι δυνατόν να υπάρχει καμία σκιά», ξεκαθάρισε χθες ο κ. Μητσοτάκης. Προς την κατεύθυνση αυτή αναμένονται πρωτοβουλίες από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, από όπου ήδη καλούν την κυβέρνηση να εγγυηθεί την ασφάλεια και το απόρρητο των επικοινωνιών.