Σύμφωνο... μη επίθεσης και κοινής άμυνας (αντεπίθεσης για την ακρίβεια) "υπέγραψαν" οι αρχηγοί της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού.

Η είδηση για τη συνάντηση Φώφης Γεννηματά- Σταύρου Θεοδωράκη θα μπορούσε να ήταν κάπως έτσι, αν το ρεπορτάζ είχε να κάνει με στρατιωτικά θέματα. Το σίγουρο είναι ότι τις δύο ώρες που ήταν μαζί οι δύο πολιτικοί, στη δική μας περίπτωση, δε συζήτησαν μόνο τα ονόματα της κοινής επιτροπής για το νέο προγραμματικό πλαίσιο. Άλλωστε, αυτό το θέμα το είχαν λύσει ο Χρήστος Πρωτόπαπας και ο Δημήτρης Θεοδωράκης.

Φώφη Γεννηματά και Σταύρος Θεοδωράκης ανέλυσαν όλα τα πιθανά σενάρια πολιτικών εξελίξεων και τις πιθανές απαντήσεις (αντεπιθέσεις) στις οποίες θα μπορούσαν να συντονιστούν. Σύμφωνα με πληροφορίες από συνομιλητές τους, οι δύο αρχηγοί συμφώνησαν πως δε θα πρέπει σε καμία περίπτωση να συμμετάσχουν, ο ένας ή ο άλλος ή και οι δύο μαζί, σε κυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ. "Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα" επισήμανε στο newpost.gr στέλεχος που είχε ρόλο τόσο στην προετοιμασία όσο και στην αποτίμηση της συνάντησης.

ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι θα επιμείνουν στη θέση ότι στόχος είναι να προκύψει μία νέα κυβέρνηση από την παρούσα Βουλή, αλλά με τη συμμετοχή όλων των δημοκρατικών δυνάμεων. Αλλιώς "η αρχή της όποιας προσπάθειας θα είναι απλά και η έναρξη της αντίστροφης μέτρησης για το τέλος της με δεδομένη την αποτυχία της".

Με δεδομένες τις θέσεις Τσίπρα- Μητσοτάκη για το συγκεκριμένο θέμα Φώφη Γεννηματά και Σταύρος Θεοδωράκης εκτίμησαν ότι είναι πιθανές και οι εκλογές. Στην προοπτική αυτή αποκτά σημασία η επιτροπή και το κοινό προγραμματικό πλαίσιο. Γιατί, σε περίπτωση εκλογικού αιφνιδιασμού ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, ΔΗΜΑΡ και Κινήσεις Πολιτών για την Κεντροαριστερά θα μπορούσαν να κατέβουν μαζί με στόχο να διεμβολίσουν τον νέο δικομματισμό των τελευταίων ετών, του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ.

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να εξηγηθούν τα εισαγωγικά στη λέξη συμφωνία στον τίτλο του ρεπορτάζ. Οι δύο αρχηγοί συζήτησαν την προοπτική κοινής καθόδου, αλλά δεν έδωσαν τα χέρια. Από την περασμένη Πέμπτη όμως η εκλογική σύμπραξη, η δημιουργία ενός νέου εκλογικού συνασπισμού, είναι πιο κοντά από ποτέ. Από εκεί και πέρα, βέβαια, ο χρόνος και τα γεγονότα που θα μεσολαβήσουν θα κρίνουν το αν η προσπάθεια θα ολοκληρωθεί και βεβαίως την προοπτική της.