Τι αναζητά ο κ. Τσίπρας; Πολιτικές ανάσες, μετά την αποτυχημένη προσπάθεια να στριμώξει την αξιωματική αντιπολίτευση στη Βουλή για τη διαφάνεια, ή μήπως διέξοδο από τις κυβερνητικές του ευθύνες. Στο ερώτημα αυτό επιχειρεί να απαντήσει η Νέα Δημοκρατία μετά την ραγδαία δραματοποίηση του Σαββάτου και το συγκρουσιακό, πλέον, κλίμα που κυριαρχεί στις σχέσης της Αθήνας με την Ουάσιγκτον και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η βασική ανάλυση στη Συγγρού, και παράλληλα η ανησυχία των γαλάζιων επιτελών, είναι ότι ο Πρωθυπουργός και η επικοινωνιακή του ομάδα επιχειρεί να ανακαλύψει ξανά έναν «εξωτερικό εχθρό» - ειδικά από τη στιγμή που ταυτίζεται πλέον απολύτως με την κ. Άνγκελα Μέρκελ – προκειμένου να στήσει εκ νέου σκηνικό «ηρωικής διαπραγμάτευσης» με τους πιστωτές και να επαναλάβει το αφήγημα του 2015 όταν ο «ηρωικός έλληνας Πρωθυπουργός» πάλεψε επί 17 ώρες με τους δανειστές.

Με αυτό τον τρόπο, εκτιμούν στη Συγγρού, ο κ. Τσίπρας – ακόμη κι αν «αναγκαστεί» σε υποχώρηση (σ.σ. ούτως ή άλλως τα μέτρα που έχει συμφωνήσει είναι βαριά) θα μπορεί να επιχειρηματολογήσει ότι ο ίδιος σήκωσε το ανάστημά του και, ως εκ τούτου, να επανακτήσει κάποιο τμήμα από την τρωθείσα ηγετική του εικόνα και, παράλληλα, την πρωτοβουλία των κινήσεων.

Στη Συγγρού δεν έχουν την παραμικρή εμπιστοσύνη στα λεγόμενα του Πρωθυπουργού, στοιχείο που βάρυνε άλλωστε και στην απόφαση Μητσοτάκη να ζητήσει εκλογές, σε πείσμα των όσων έλεγε μέχρι πρότινος. Γι’ αυτό το λόγο, άλλωστε, δεν είναι λίγοι όσοι δεν αποκλείουν ακόμη και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, με αφορμή τη σύγκρουση με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Οι διαβεβαιώσεις του Μαξίμου ότι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας είναι σχετικές, λένε οι ίδιες γαλάζιες πηγές, θυμίζοντας ότι και τον Ιούλιο του 2015 και μάλιστα σε συνάντηση μεταξύ των πολιτικών αρχηγών ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωνε ότι δεν θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.

«Φοβάμαι ότι ξαναζούμε την εμπειρία της δήθεν διαπραγμάτευσης Τσίπρα – Βαρουφάκη που οδήγησε τη χώρα ένα βήμα πριν την έξοδό της από το ευρώ» σχολίασε το Σάββατο ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης καλώντας τον Πρωθυπουργό να «σταματήσει να ανακαλύπτει εξωτερικούς εχθρούς για να δικαιολογεί τη δικιά του ανικανότητα».

Στη Συγγρού θεωρούν ότι ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας δεν «τσιμπάει» πλέον στα επικοινωνιακά παίγνια της κυβέρνησης, ωστόσο η εντολή που έχει δοθεί στα στελέχη είναι να αποφεύγουν την πλήρη ταύτιση με το Ταμείο. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι η αξιωματική αντιπολίτευση, από την πλευρά της, δεν θα επιδιώξει – τουναντίον – να αναδείξει την ουσία των λεγομένων μεταξύ Τόμσεν και Βελκουλέσκου: ότι δηλαδή η κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου έχει αποδεχθεί έναν πολύ υψηλό στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα του επόμενου έτους, ο οποίος σύμφωνα με το ΔΝΤ δεν πρόκειται να επιτευχθεί, γεγονός που θα οδηγήσει σε πρόσθετα μέτρα. Το Ταμείο ζητά μικρότερο στόχο, άρα λιγότερα μέτρα αλλά περισσότερα χρήματα από τους εταίρους ή, αλλιώς, ρύθμιση του ελληνικού χρέους, ώστε και το Ταμείο να παραμείνει στο πρόγραμμα. «Δεν θέλει η κυβέρνηση τη ρύθμιση χρέους;» αναρωτιόνται στελέχη της Ν.Δ. που ενεπλάκησαν στις διαπραγματεύσεις το προηγούμενο διάστημα και έχουν σαφή εικόνα για το πόσες φορές τα τελευταία χρόνια, ΔΝΤ και Ευρώπη βρίσκονταν σε σύγκρουση για το ελληνικό πρόγραμμα.