Μέρα πρώτη η σημερινή, του δεύτερου γύρου των διαπραγματεύσεων μεταξύ «θεσμών» και ελληνικής κυβέρνησης, με μόνο σίγουρο το «παράξενο» κλίμα, που λογικά θα επικρατεί, λόγω των συνομιλιών Τόμσεν – Βελκουλέσκου που είδαν το φως της δημοσιότητας μέσω WikiLeaks. Χωρίς να υπάρχει (ακόμα;) διάψευση των συνομιλιών αυτών, η στάση των μελών του ΔΝΤ, τις επόμενες μέρες, θα δείξει αν θα υπάρξει σύντομα συμφωνία.

Είναι χαρακτηριστικό, πάντως, ότι η Κριστίν Λαγκάρντ στην απάντησή της στην επιστολή του Αλέξη Τσίπρα (στην οποία ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνιζε ότι η εμπιστοσύνη κλονίζεται από τις αποκαλύψεις των WikiLeaks και ζητούσε από το ΔΝΤ να τοποθετηθεί επίσημα) αποφεύγει να πάρει σαφή θέση επί του θέματος.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ λέει, διπλωματικά, ότι το ΔΝΤ «δεν επικοινωνεί μέσω διαρροών», ενώ, συνολικά, η απάντησή της είναι ένα μείγμα πιέσεων («χρειάζεται να διανύσουμε σημαντική απόσταση για να φτάσουμε σε συνεκτικό πρόγραμμα, που θα μπορούσα να παρουσιάσω στο εκτελεστικό μας συμβούλιο»), έμμεσων απειλών και ενοχοποίησης της Ελλάδας [«είναι καίριο οι ελληνικές αρχές να εξασφαλίσουν ένα περιβάλλον που σέβεται την ιδιωτικότητα των εσωτερικών συζητήσεων και θα λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εγγυηθεί την προσωπική ασφάλεια (σ.σ. των εκπροσώπων του ΔΝΤ)], αόριστες διατυπώσεις για ελάφρυνση του χρέους και αίτημα για απευθείας συνομιλία Τσίπρα - Λαγκάρντ. Στόχος της ελληνικής πλευράς, πάντως, είναι να υπάρξει συμφωνία στις 22 Απριλίου, ώστε να επικυρωθεί στο Eurogroup της ίδιας ημέρα και να υπάρξει εκταμίευση δόσης.

Οι τοποθετήσεις μεταξύ των συμμετεχόντων των τριών θεσμών [ΔΝΤ, Κομισιόν και Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ)] και της ελληνικής πλευράς διαφοροποιούνται και ποικίλλουν, ανάλογα με τα συμφέροντα του καθενός. Υπάρχει, όμως, μια σταθερά που δυσκολεύει τη συμφωνία:

Το Euroworking Group αποφάσισε να μην υπάρξει καμιά εκταμίευση δόσης αν δεν μετέχει στο πρόγραμμα και το ΔΝΤ! Το Ταμείο, ωστόσο, διαφωνεί με την αρχική παραδοχή / συμφωνία Ελλάδας – Κομισιόν ότι με μέτρα 3% του ΑΕΠ (5,4 δισ. ευρώ ως το 2018) θα έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018, όπως προβλέπει το Μνημόνιο. Και το ΔΝΤ ζητά είτε περισσότερα σκληρά μέτρα, είτε γενναίο κούρεμα του χρέους, που δεν δέχονται ούτε να ακούσουν οι Ευρωπαίοι. Και στο «συμφωνημένο», όμως, 3%, υπάρχουν προβλήματα.

Στο φορολογικό υπάρχει μια καταρχήν συμφωνία για έσοδα +1% (1,8 δισ. ευρώ) που θα προέλθουν από μικρές αυξήσεις, της τάξης των 60 ευρώ το χρόνο, σε όσους έχουν εισόδημα από 10.000 – 20.000 ευρώ, ελαφρύνσεις στη λεγόμενη μεσαία τάξη (από 20.000 -40.000 ευρώ) και γενναίες επιβαρύνσεις για τα μεγαλύτερα εισοδήματα.

Στο ασφαλιστικό υπάρχει προσέγγιση αλλά δεν την ονομάζεις, ακόμα, και ουσιαστική ή πλήρη. Και εδώ οι περικοπές είναι της τάξης του 1% (1,8 δισ. ευρώ) και, λογικά, θα υπάρξει συμφωνία πάνω στο σχέδιο που έχει υποβάλει τη ελληνική κυβέρνηση. Ειδικά μετά την παρέμβαση του Β. Σόιμπλε –«τους τελευταίους μήνες, η Ελλάδα πέτυχε αξιοσημείωτα πράγματα. Θα πρέπει να υποστηρίξουμε αυτή την εξέλιξη»– που δείχνει να αποδέχεται την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.

Τα μεγάλα αγκάθια είναι τα «κόκκινα δάνεια» και το νέο Ταμείο αποκρατικοποιήσεων. Δεν έχει υπάρξει η παραμικρή σύγκλιση, με τους θεσμούς να θέλουν να πουλιούνται και τα εξυπηρετούμενα δάνεια, τα λεγόμενα «πράσινα», προκειμένου το «όλο πακέτο» να γίνει πιο ελκυστικό για τα funds που θέλουν να μπουν στην ελληνική αγορά των στεγαστικών δανείων. Αυτή, όμως, η εκκρεμότητα δεν αφορά έσοδα του κράτους αλλά την τακτοποίηση των τραπεζών που, μετά την ανακεφαλαιοποίηση –την οποία πάλι οι πολίτες πλήρωσαν…–, προσπαθούν να απαλλαγούν και από τα δάνεια που αφειδώς οι ίδιες χορηγούσαν.

Και αν το 2% έχει βρεθεί από φορολογικό και ασφαλιστικό η κυβέρνηση θα συμπληρώσει τον λογαριασμό με άλλα 1,8 δισ. ευρώ μέσω έμμεσων φόρων. Τα νέα μέτρα, που πλήττουν ευθέως τους χαμηλόμισθους, αφορούν αύξηση:

  • της τιμής της βενζίνης (5% στο λίτρο),
  • του φυσικού αερίου,
  • του καπνού και των τσιγάρων,
  • του αλκοόλ,
  • του ειδικού τέλους ταξινόμησης αυτοκινήτων
  • στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας και συνδρομητικής TV (που όμως δεν θα φτάσουν στον καταναλωτή, καθώς την αύξηση θα απορροφήσουν οι ίδιες οι εταιρείες).

Τίποτα, βέβαια, δεν αποκλείει εκπλήξεις ως προς τα μέτρα. Και όλα θα εξαρτηθούν από την πίεση που θα ασκηθεί στο ΔΝΤ. Αύριο, μάλιστα, στο Βερολίνο θα βρεθούν οι Κρ. Λαγκάρντ και Π. Τόμσεν, υπό τη σκιά της δημοσιοποίησης των διαλόγων του τελευταίου με τον Ντ. Βελκουλέσκου, προκειμένου η κ. Λαγκάρντ να συναντηθεί με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Από τη συνάντησή τους πολλά θα εξαρτηθούν…