«Ο Πειραιάς θα αρχίσει να αδειάζει εντατικά από το τέλος της εβδομάδας», δήλωσε ο Γιώργος Κυρίτσης, τονίζοντας πως «οι αξιοπρεπείς χώροι φιλοξενίας θα αποτρέψουν τα φαινόμενα βίας (από τους πρόσφυγες)».

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο εκπρόσωπος του συντονιστικού οργάνου για το προσφυγικό διαβεβαίωσε ότι «δεν θα χρησιμοποιήσουμε βία, ο κόσμος πείθεται και μεταφέρεται. Η κατάσταση βελτιώνεται μέρα με τη μέρα» και σημείωσε πως ο χώρος που θα διατεθεί για τους πρόσφυγες στον Σκαραμαγκά είναι συνολικής χωρητικότητας 3.000 ατόμων, φτιάχνεται τμηματικά και θα ολοκληρωθεί πριν το τέλος της εβδομάδας. 

«Στην Ειδομένη ο κόσμος έχει αρχίσει να καταλαβαίνει ότι έχουν κλείσει τα σύνορα, αιτήσεις ασύλου δεν θα γίνουν από άτυπες εγκαταστάσεις αλλά από οργανωμένους χώρους φιλοξενίας» ξεκαθάρισε ο κ. κυρίτσης.

Όσον αφορά τις ΜΚΟ, ο εκπρόσωπος του συντονιστικού για το προσφυγικό διευκρίνισε πως το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής έχει αρκετά καλή εικόνα των ΜΚΟ, ωστόσο υπάρχουν και μικρές ομαδούλες που εμφανίζονται και εξαφανίζονται. 

Βίτσας: Κατασκευάζονται 10.000 θέσεις φιλοξενίας

Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Βίτσας δήλωσε ότι ήδη υπάρχουν 2.600 κενές θέσεις φιλοξενίας, ενώ έως την Κυριακή θα έχουν κατασκευαστεί τμηματικά άλλες 10.000.

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας είπε:

Αυτές τις ημέρες έφυγαν από τον Πειραιά περίπου 1.400 – 1.500, χωρίς να υπάρχουν νέες ροές στον Πειραιά.

«Μέχρι την Τετάρτη αναμένουμε ότι θα φύγουν από τον Πειραιά, και θα πειστούν να πάνε σε κέντρα φιλοξενίας», εκτίμησε ενώ εμφανίστηκε σίγουρος πως «το Πάσχα θα αδειάσει. Πολύ πριν κάποιος πάει στο νησί του να κάνει Πάσχα».

Μετά την αποσυμφόρηση του λιμανιού του Πειραιά, τόνισε ο υπουργός, θα αρχίσει η αντίστοιχη προσπάθεια για την Ειδομένη.

Σχετικά με τη διαδικασία της επαναπροώθησης μεταναστών προς την Τουρκία που ξεκίνησε το πρωί, ο κ. Βίτσας έκανε λόγο για πάνω από 200 άτομα που με ασφαλή και νόμιμο τρόπο μεταφέρονται στη γείτονα χώρα εκφράζοντας την ελπίδα για επιτυχή ολοκλήρωσή της.

Σημείωσε πως το βασικό στοιχείο για την ελληνική πλευρά θα είναι η διακοπή των μεταναστευτικών ροών εφόσον γίνει αντιληπτό από τους διακινητές ότι εφαρμόζεται η συμφωνία και επομένως δεν θα έχει λόγο κάποιος να πληρώνει χιλιάδες δολάρια ή ευρώ.

Εκτίμησε ωστόσο ότι το θέμα σχετίζεται και με την πληροφόρηση που δίνεται στους πρόσφυγες σε Ελλάδα και Τουρκία.

Αναφορικά με την πληροφορία ότι αυξήθηκαν οι αιτήσεις ασύλου από τους πρόσφυγες μετά τη συμφωνία με την Τουρκία, ο κ. Βίτσας την επιβεβαίωσε λέγοντας πως αυτό όντως συμβαίνει ιδιαίτερα στα νησιά και τη Μυτιλήνη.

Όπως εκτίμησε ο στόχος είναι η αίτηση και η εξέταση της ενδικοφανούς προσφυγής να έχουν ολοκληρωθεί σε 15 μέρες και στο σύνολό της να έχει κριθεί σε ένα μήνα.

Η αίτηση ασύλου όμως -τόνισε- δεν μπορεί να γίνει σε Πειραιά ή Ειδομένη αλλά σε κέντρα φιλοξενίας, ταυτοποίηση ή υποδοχής όπου οι πρόσφυγες θα τυγχάνουν αξιοπρεπούς διαμονής και σίτισης.

Σε σχέση με τα επεισόδια που σημειώθηκαν χθες στη Χίο μεταξύ των ΜΑΤ και κατοίκων που αντιδρούσαν στη μεταφορά των προσφύγων αναγνώρισε ότι ιδιαίτερα στα νησιά υπάρχει ένταση, πως η κυβέρνηση ελπίζει ότι δημιουργείται μια κατάσταση που θα διακόψει τις μεταναστευτικές ροές και θα μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα τα πράγματα αλλά εκτίμησε ότι έχει επιδειχθεί ανθρωπιά και αποφασιστικότητα αλλά και συνέπεια σε σχέση με τη συνθήκη της Γενεύης.

«Θέλει ψυχραιμία από όλες τις πλευρές», υπογράμμισε επισημαίνοντας ότι σε όλη τη διαδικασία του προσφυγικού η ελληνική αστυνομία «περισσότερο έχει κατηγορηθεί για αδράνεια και ανοχή».