Μετά τις αποκαλύψεις των WikiLeaks ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης με ανοιχτή επιστολή την οποία δημοσιεύει η «Εφημερίδα των Συντακτών», απευθύνεται στο Αλέξη Τσίπρα, με τη φράση «Αγαπητέ Αλέξη», τον οποίο προειδοποιεί να εκμεταλλευτεί υπέρ της Ελλάδος τη διαρροή του Wikileaks.

 «Δεν πρέπει επ’ ουδενί να χρησιμοποιήσεις τον διάλογο Τόμσεν-Βελκουλέσκου για να δαιμονοποιήσεις Τόμσεν και ΔΝΤ παρουσιάζοντας τους Βίζερ, Κοστέλο & σία ως τους «καλούς» Ευρωπαίους με τους οποίους “μπορούμε να τα βρούμε καλύτερα”, εφόσον ξεφορτωθούμε το ΔΝΤ» τονίζει ο πρώην ΥΠΟΙΚ.

Και σημειώνει ο κ. Βαρουφάκης:

«Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει ήπιο κομμάτι της τρόικας (το ευρωπαϊκό) και ανάλγητο (το ΔΝΤ). Tον Μάρτιο του 2015, όταν πληροφορούσα τον Ρέγκλινγκ πως, σύντομα, θα κληθούμε να επιλέξουμε μεταξύ τού να πληρώσουμε συντάξεις ή τη δόση του ΔΝΤ, μου απάντησε κοφτά: ''Να πληρώσετε το ΔΝΤ. Οι συντάξεις είναι η τελευταία προτεραιότητα!'' Η παρουσίαση λοιπόν του ΔΝΤ ως πιο ανάλγητου και της Επιτροπής ως πιο ήπιας είναι το μεγαλύτερο σφάλμα που μπορείς να κάνεις αυτήν τη στιγμή».

«Το ΔΝΤ κατεδαφίζει, συνθλίβει και προλεταριοποιήσει »

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών μεταξύ άλλων «καρφώνει» το ΔΝΤ και τον ρόλο του τονίζοντας: «Το ότι το ΔΝΤ είναι ανάλγητο και κοινωνικά αναίσθητο δεν υπάρχει αμφιβολία. Επί δεκαετίες ''επισκέπτεται'' χώρες σε κρίση και χρησιμοποιεί την εξουσία του ''δανειστή ύστατης στιγμής'' ώστε να κατεδαφίσει μικρομεσαίες επιχειρήσεις, να συνθλίψει μισθούς, να προλεταριοποιήσει μεσοαστούς επαγγελματίες. Αυτή είναι η θεσμική λειτουργία του και γι’ αυτό το ήθελε η κ. Μέρκελ στην Ελλάδα».