Μπορεί οι αποκαλύψεις του wikileaks να δυναμίτισαν τις σχέσεις της Αθήνας - Δ.Ν.Τ, αλλά αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση πως η ελληνική κυβέρνηση θα αφήσει στην τύχη της την διαπραγμάτευση που ξεκινάει σήμερα. Ίσα ίσα που θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί στο έπακρο τις αντιθέσεις ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Δ.Ν.Τ προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό. 

Το Μέγαρο Μαξίμου εξακολουθεί να πιστεύει πως, παρά τα όσα διαδραματίζονται πίσω από τις κλειστές πόρτες των επιτελείων των δανειστών, μια συμφωνία με ορίζοντα τα μέσα Απριλίου, είναι κάτι παραπάνω από ρεαλιστική. Προς αυτή την κατεύθυνση συγκλίνουν όλες οι πληροφορίες που φτάνουν στην Αθήνα από τις Βρυξέλλες. Αυτή την αίσθηση άφησε και την προηγούμενη Πέμπτη ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στο κουαρτέτο Ντεκλάν Κοστέλο, μιλώντας σε ευρωβουλευτές που παρακολουθούν την πορεία του ελληνικού μνημονίου. Άλλωστε, οι ευρωπαίοι είναι εκείνοι που δια στόματος του Γερούν Ντάισελμπλουμ υποσχέθηκαν την έναρξη της συζήτησης για το χρέος αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, κάτι που αποτελεί και τον κύριο στόχο της κυβέρνησης. 

Μέχρι στιγμής, Ευρωπαίοι και ΔΝΤ εξακολουθούν να έχουν απόσταση 1.5% του ΑΕΠ στα δημοσιονομικά μέτρα που ζητάνε, με 3% και 4.5% αντίστοιχα. Για να συμφωνήσει το Ταμείο στην πρόταση των ευρωπαίων, επιμένει πως το υπόλοιπο 1.5% θα πρέπει να προέλθει είτε από την αναθεώρηση των στόχων είτε από την μείωση του χρέους. 

Όπως υποστηρίζουν πηγές από το οικονομικό επιτελείο, οι διαφορές στα ανοιχτά θέματα φαίνεται πως μπορούν να καλυφθούν άμεσα. Στο φορολογικό αναφέρουν πως απομένουν μικρές λεπτομέρειες, με το ΔΝΤ να ζητάει περαιτέρω μείωση του αφορολόγητου. Στο ασφαλιστικό, αγκάθι αποτελούν ακόμα τα ποσοστά αναπλήρωσης των συντάξεων και η κάλυψη του ελλείμματος των επικουρικών ταμείων. Πλήρης συμφωνία φαίνεται πως υπάρχει στο ζήτημα του νέου ταμείου αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας. 

Μεγαλο αγκάθι παραμένουν τα κόκκινα δάνεια. Οι δανειστές ζητάνε την πλήρη απελευθέρωση όλων των δανείων, ακόμη και των εξυπηρετούμενων, με εξαίρεση την πρώτη κατοικία στα όρια που έχει νομοθετήσει ήδη η κυβέρνηση. Από την πλευρά του, το οικονομικό επιτελείο αντιπροτείνει την εξαίρεση από τις πωλήσεις των στεγαστικών δανείων με συζητήσιμο το όριο προστασίας, των καταναλωτικών μέχρι τις 20.000 ευρώ και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ως 500.000.