Την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ολοκληρωθεί επιτυχώς και όσο το δυνατόν συντομότερα η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, υπογράμμισε σήμερα, από τις Βρυξέλλες, ο εκπρόσωπος Τύπου, Μαργαρίτης Σχοινάς.

«Δουλεύουμε αφοσιωμένα, με καλή πίστη και πυρετωδώς, για την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης, το συντομότερο δυνατόν και για την επίτευξη όλων των στόχων» ανέφερε ο κ. Σχοινάς, προσθέτοντας ότι η Επιτροπή παραμένει προσηλωμένη στους όρους της συμφωνίας του περασμένου Αυγούστου».

Όπως είπε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται για να εφαρμοστεί πλήρως και πιστά η συμφωνία του Αυγούστου, βασισμένη σε μία δίκαιη αξιολόγηση. Πρόσθεσε, δε, ότι στόχος είναι να βοηθηθεί η ελληνική οικονομία, προκειμένου να επιστρέψει σε βιώσιμη ανάπτυξη, σε σταθερά δημόσια οικονομικά και να ενισχυθούν η ανταγωνιστικότητα και η απασχόληση.

Ερωτηθείς εάν η Επιτροπή και το ΔΝΤ έχουν κοινή θέση όσον αφορά την αξιολόγηση, ο κ. Σχοινάς απάντησε ότι οι επικεφαλής των θεσμών βρίσκονται στην Αθήνα με στόχο τη συνέχιση των συνομιλιών και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης το συντομότερο δυνατό.

Τν ίδια ώρα, πάντως, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, το οποίο επικαλείται ευρωπαϊκές πηγές, η Ελλάδα θα μπορούσε να βρεθεί και πάλι ένα βήμα πριν την χρεοκοπία και την έξοδο από το ευρώ, σε περίπτωση που η αξιολόγηση καθυστερήσει μέχρι τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.

Οι ίδιες πηγές υπερτονίζουν την μικρή πρόοδο που υπάρχει μέχρι στιγμής στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους εκπροσώπους των δανειστών και όπως διευκρίνισαν ακόμη δεν έχει υπάρξει συμφωνία στο θέμα των συντάξεων, την φορολογία και το δημοσιονομικό έλλειμμα, όπως επίσης δεν υπάρχει σύγκλιση στα «κόκκινα» δάνεια αλλά και στις ιδιωτικοποιήσεις. Όλα αυτά, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, καθυστερούν τις συνομιλίες, ενώ την ίδια στιγμή «αγκάθι» παραμένει και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

 

«Ουδέν σχόλιο»

Κληθείς να σχολιάσει το ζήτημα παρακολούθησης στην Ελλάδα, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν δεν θέλησε να προβεί σε κανένα σχόλιο. Αρκέστηκε να πει ότι «η Επιτροπή δεν σχολιάζει διαρροές».

Τέλος, ο Μ. Σχοινάς σημείωσε ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, βρίσκεται στο Βερολίνο, προκειμένου να παραστεί στην επιμνημόσυνη δέηση για τον πρώην υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Γκίντο Βεστερβέλε.