Κάλεσμα για μαζικοποίηση της Νέας Δημοκρατίας απηύθυνε ο Λευτέρης Αυγενάκης, μιλώντας στην εκδήλωση για τη δράση «Συμμετέχω στη ΝΔ». 

«Η ΝΔ αλλάζει. Γίνεται ένα κόμμα συμμετοχικό, συλλογικό, που ακούει την κοινωνία. Που μαζί με την κοινωνία συνδιαμορφώνει το πρόγραμμά της και το μετουσιώνει σε πολιτική» είπε ο κ. Αυγενάκης. Επεσήμανε ότι «φιλοδοξούμε να ενεργοποιήσουμε τη συμμετοχή και τη δράση όχι μόνο των μελών, αλλά κυρίως όλων των ενεργών πολιτών. Των ανθρώπων της γνώσης. Των ανθρώπων της παραγωγής. Των ανθρώπων της αριστείας» και συνέχισε:

Πως θα γίνει αυτό; Μέσα από την ηλεκτρονική πλατφόρμα της δράσης, φέρνουμε τους πολίτες σε επαφή με τις Γραμματείες της ΝΔ, οι οποίες αποτελούν τον οργανωτικό ιστό της παράταξής μας, που μαζί με τους τομείς Κοινοβουλευτικού Έργου και τους συναδέλφους συντονιστές, τον πυρήνα της παραγωγής πολιτικής και επαφής της παράταξής μας με την κοινωνία. 

Κατά τον κ. Αυγενάκη, στόχος είναι η «η διεύρυνση του ακροατηρίου της ΝΔ. Η είσοδος νέων στελεχών της αγοράς, της κοινωνίας που θέλουν να προσφέρουν- που θέλουν να ακουστούν. Η δημιουργία διευρυμένης θεματολογίας με ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες» και στη συνέχεια ανέλυσε τη λειτουργία των γραμματειών της ΝΔ: 

1. Ως Νέα Δημοκρατία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη θέλουμε να ενισχύσουμε  την δημιουργία, την ελευθερία της γνώσης και την προαγωγή των επιστημών. Η χώρα μας έχει ένα πλούσιο επιστημονικό κεφάλαιο το οποίο παραμένει δυστυχώς ανεκμετάλλευτο, την ώρα μάλιστα που έχει ανάγκη τους ανθρώπους της έρευνας, της προόδου και της αριστείας.  Η Γραμματεία Επιστημονικών Φορέων με επικεφαλής τον Νίκο Κωστόπουλο, έχει ως στόχο την προσέγγιση και την ενεργοποίηση των επιστημόνων. 

2. Γραμματεία Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης: Η Γραμματεία Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης με επικεφαλής τον Γιάννη Σμυρλή αναλύει και επεξεργάζεται το διεθνές περιβάλλον και στη συνέχεια υποστηρικτικά προς το κόμμα ενημερώνει και προωθεί τις εθνικές μας θέσεις πάνω σε κρίσιμα θέματα της διεθνούς κοινότητας. Παράλληλα δημιουργεί ένα ευρύ δίκτυο συνομιλητών στους διεθνείς οργανισμούς. Επιδιώκουμε να αποτελέσει ένα σύγχρονο think tank αποτελούμενο από επιστήμονες έτοιμους να προσφέρουν και να προσθέσουν στον πολιτικό λόγο και τη στρατηγική της ΝΔ.

3. Σε μια εποχή που οι παραγωγικές δυνάμεις βάλλονται, η Γραμματεία Παραγωγικών Φορέων με επικεφαλής τον Βασίλη Ξυπολυτά, σε συνεργασία με τους σχετιζόμενους Τομείς Κοινοβουλευτικού Έργου, συζητά, αξιολογεί και επεξεργάζεται προτάσεις και θέσεις, αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και προσπαθεί να βρει λύσεις σε μικρά και μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγικές δυνάμεις του τόπου. Παράλληλα με τη δράση της επιδιώκει να συνδράμει στην δημιουργία συνθηκών υγιούς επιχειρηματικότητας, να ενημερώσει και να κατευθύνει νέους επιχειρηματίες και όχι μόνο.

4. Γραμματεία Οικουμενικού Ελληνισμού. Έχουμε βαθιά πίστη στον καθοριστικό ρόλο που μπορεί και πρέπει επιτέλους να διαδραματίσει η Ελληνική Ομογένεια στην πορεία της πατρίδας μας. Η Γραμματεία Οικουμενικού Ελληνισμού ξεπερνά τα μονοκομματικά όρια και μέσα από την πλούσια δράση της επιδιώκει να δώσει λύσεις στα θέματα των απόδημων Ελλήνων, αλλά και να αναπτύξει μέσα από τη συνεργασία, τον αυτοσεβασμό και την αλληλεγγύη των Ελλήνων, συνέργειες που θα ενδυναμώσουν τον Ελληνισμό στο παγκόσμιο γίγνεσθαι. Ο κ. Τάκης Σκανδαλάκης έχει αναλάβει το δύσκολο αυτό έργο. 

5. H Γραμματεία Εργαζομένων στον Ιδιωτικό και Δημόσιο Τομέα με το εύρος των οργανώσεων που περιλαμβάνει και την πολυσχιδή δραστηριότητά της, αποτελεί σημαντικό παράγοντα στην πολιτική δράση και παρέμβαση του κόμματος. Δε θέλουμε τη γνωστή σε όλους μας συνδικαλιστική εικόνα που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια, αρνητική τις πιο πολλές φορές. Την αποστολή της Γραμματείας έχει αναλάβει ο Θεόδωρος Κόλλιας.

6. Γραμματεία Αγροτικών Θεμάτων. Στόχος της Γραμματείας Αγροτικού είναι να πλαισιώσει τους αγρότες μας, τους μπροστάρηδες της πρωτογενούς παραγωγής, με τεχνογνωσία και εμπειρία σε όλα τα θέματα που έχουν να αντιμετωπίσουν. Στήριξη των αγροτών,  αναβάθμιση του ρόλου τους και ενίσχυση ανταγωνιστικότητας.  Ο Γιώργος Ανέστης έχει αναλάβει αυτό το δύσκολο έργο, με επιπλέον στελεχιακό δυναμικό που θα ανακοινωθεί στο άμεσο μέλλον.

7. Γραμματεία Γυναικείων Θεμάτων. Μέσα από τη δράση της Γραμματείας Γυναικείων Θεμάτων και της Μαρίας Συρεγγέλα, η ΝΔ φιλοδοξεί όχι μόνο να αναδείξει αλλά και να θεραπεύσει τις έμφυλες ανισότητες στην ελληνική κοινωνία. Διεκδικούμε την ισότιμη συμμετοχή των Γυναικών στην ανάπτυξη, την απασχόληση και την κοινωνία.

8. Η Γραμματεία Κοινωνικών Δικτύων και Ειδικών Πληθυσμιακών Ομάδων με επικεφαλής το Γιώργο Σταμάτη έχει ως βασική αποστολή τη στήριξη κινήσεων πολιτών σε όλη την Ελλάδα μέσα από εθελοντικές δράσεις. Σε μια εποχή που τα προβλήματα σε επίπεδο καθημερινότητας είναι έντονα (και ιδιαίτερα με το προσφυγικό και την διαρκώς αυξανόμενη ανεργία) η ΝΔ στηρίζει τον εθελοντισμό και τις κοινωνικές, φιλανθρωπικές κ.α. δράσεις, δομές και φορείς που παράγουν πλούσιο έργο και που πολλές φορές καλύπτουν ή και υποκαθιστούν στις μέρες μας το ίδιο το κράτος.

9. Γραμματεία Σχέσεων Κοινωνίας - Κόμματος. Η Γραμματεία Σχέσεων Κοινωνίας- Κόμματος λειτουργεί, προκειμένου η Παράταξη να έρθει σε επαφή με ακόμη περισσότερες οργανώσεις που εκφράζουν ευρύτερες κοινωνικές ομάδες περιβαλλοντικής, κοινωνικής και φιλανθρωπικής ευαισθησίας με συγκεκριμένα θεματικά αντικείμενα. 

Η Γραμματεία Σχέσεων Κοινωνίας - Κόμματος και η επικεφαλής Κα Ζωή Ράπτη έχει την ευθύνη της καθημερινής επικοινωνίας με αυτές τις οργανώσεις, και την ανταπόκριση σε θέματα που αφορούν τις πολιτικές και τη δραστηριότητα της Νέας Δημοκρατίας. Ακόμη και τη διοργάνωση events ενισχύοντας τα μηνύματα του εθελοντισμού και της προσφοράς στα οποία βαθιά πιστεύουμε

10. Γραμματεία Τοπικής Αυτοδιοίκησης: Αντικείμενο της Γραμματείας είναι η ανάλυση και η επεξεργασία των πολιτικών για θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης. Σε αυτό το πλαίσιο η Γραμματεία Τοπικής Αυτοδιοίκησης με επικεφαλής τον Τάσο Γαϊτάνη,  αξιοποιεί τις γνώσεις και την εμπειρία των μελών της Αυτοδιοίκησης Α & Β βαθμού και  συνδράμει στην υποστήριξη των οργάνων του κόμματος στα θέματα τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης. Δίνει τη δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους να ασχοληθούν με την αυτοδιοίκηση, να δουλέψουν συλλογικά.

11. Γραμματεία Οργανωτικού. Η καρδιά και η ψυχή του κόμματος έχει ως βασικό στόχο το συντονισμό όλων των τοπικών και περιφερειακών οργανώσεων της ΝΔ στην ελληνική επικράτεια και στο εξωτερικό. Ο Βασίλης Σπανάκης έχει αναλάβει το δύσκολο αυτό έργο και το εκτελεί με επιτυχία. 

12. Γραμματεία Προγράμματος.  Αξιοπιστία - Αριστεία - Αλληλεγγύη - Ανάπτυξη - Αξιοκρατία.  Με αυτούς τους 5 άξονες η Γραμματεία Προγράμματος έχει επιφορτιστεί να σχεδιάσει ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα διακυβέρνησης της χώρας. Ο Γιώργος Στεργίου είναι στον πυρήνα αυτής της προσπάθειας και ήδη εργάζονται με εντατικό ρυθμό για την εκπόνηση του Κυβερνητικού προγράμματος της ΝΔ. 

13. Γραμματεία Στρατηγικού Σχεδιασμού & Επικοινωνίας: Η καρδιά της επικοινωνίας, της στρατηγικής και του πολιτικού λόγου της παράταξής μας, χτυπά στη Γραμματεία Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας με επικεφαλής τον Γιάννη Οικονόμου.  Μέσα από αναλύσεις δημοσκοπήσεων, των τάσεων της κοινωνίας και της επιμόρφωσης στελεχών,  συγκροτεί την εμπροσθοφυλακή της επικοινωνιακής στρατηγικής της ΝΔ. 

«Το άνοιγμα της ΝΔ στην κοινωνία δεν αποτελεί ένα προεκλογικό ευφυολόγημα. Μέσα από τη βούληση και βέβαια τη δράση του Προέδρου μας, μέσα από την προσωπική δράση όλων ημών θα επιτύχουμε τη διεύρυνση της ΝΔ» επεσήμανε ο κ. Αυγενάκης και συνέχισε: 

Μια διεύρυνση που δεν αποσκοπούμε να συντελεστεί στα στενά εκλογικά όρια που θέτουν οι συγκυρίες. Αποσκοπούμε να δημιουργήσουμε έναν συνεχή δίαυλο επικοινωνίας με τους πολίτες. Είναι απαίτηση της κοινωνίας. Είναι απαίτηση της νέας εποχής, για τη Νέα Δημοκρατία και την Ελλάδα μας.