Σφοδρή επίθεση στο ΔΝΤ και προσωπικά στην Κριστίν Λαγκάρντ για τα έργα και τις ημέρες του ταμείου στην Ελλάδα, καθώς και ευθείες βολές για την κόντρα μεταξύ των θεσμών, εξαπέλυσε κατά την ομιλία του στην Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας. Ο Πρωθυπουργός διαμήνυσε προς κάθε κατεύθυνση ότι "η αξιολόγηση πρέπει να τελειώσει το αργότερο μέσα σε λίγες ημέρες, ώστε να υπάρχει οριστικό κλείσιμο στις 22 Απριλίου". Επίσης, εξαπέλυσε πυρά και εναντίον της Νέας Δημοκρατίας κατηγορώντας την ότι είναι σύμμαχος του ΔΝΤ.

«Είμαστε ένα βήματα πριν την ολοκλήρωση της σαφώς δυσκολότερης αξιολόγησης γιατί ήταν επιλογή μας να βάλουμε μπροστά τα δύσκολα», ανέφερε και υποστήριξε, υπεραμυνόμενος της συμφωνίας του Ιουλίου, ότι οι αξιωματούχοι του Ταμείου προσπαθούν να επαναφέρουν προηγούμενες αξιώσεις που είχε αναλάβει η προηγούμενη κυβέρνηση.

«Γινόμαστε μάρτυρες μιας αντιπαράθεσης και μιας ενδεχόμενης σύγκρουσης, που δεν πρέπει και δεν θα επιτρέψουμε να έχει θύμα την Ελλάδα, με ανοιχτή πληγή το προσφυγικό» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

Όπως είπε, «όλοι γνωρίζαμε πως το ΔΝΤ παίζει αδικαιολόγητα στις καθυστετήσεις αλλά δεν γνωρίζαμε μέχρι που είναι διατεθειμένοι να φτάσουν» τόνισε και σημείωσε ότι, «όπως λένε κάποιοι ανόητοι -και χρησιμοποιώ αυτή τη φράση γιατί η κυρία Λαγκάρντ στην απάντησή της χαρακτήρισε αυτή την τακτική ανοησία».

Και συμπλήρωσε:

Θέλω να τονίσω ότι συμφωνώ απολύτως με την άποψη αυτή και χαίρομαι γιατί τουλάχιστον αναγνωρίζεται αυτός ο κοινός στόχος. Αλλά αναρωτιέμαι αν συμφωνούν με αυτή την εκτίμηση όλοι όσοι κάθονται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης και ελπίζω ότι δεν θα επιβεβαιωθούν και ότι δεν θα επαληφθεί το να κινηθεί η διαπραγμάτευση με ανόητο τρόπο.

Ο Πρωθυπουργός εξαπέλυσε βολές για το μίγμα των μέτρων διαχρονικά, στα προγράμματα λιτότητας αλλά και τον γενικότερο ρόλο του ΔΝΤ στην Ελλάδα:

Θυμίζω ότι δεν είναι η πρώτη φορά. Ήταν μόλις το 2013 όταν το ΔΝΤ δια χειρός του ίδιου του Μπλανσάρ ομολόγησε μια απ’ αυτές τις ανοησίες. Στην έκθεση του εξηγούσε ότι ο πολλαπλασιαστής ήταν λάθος και ήταν γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο που κάθε πρόβλεψη υποτιμούσε την υφεσιακή πολιτική της λιτότητας που καλούμασταν να εφαρμόσουμε.

«Από το 2010 και μετά έχουν γίνει αρκετές ανοησίες στα προγράμματα της Ελλάδας, με συνέπεια τη φτωχοποίηση του ελληνικού λαού και μία πρωτοφανή για την Ε.Ε. ανθρωπιστική κρίση, την εκτίναξη της ανεργίας, την απώλεια του ενός τετάρτου του εθνικού πλούτου, την καταστροφή του παραγωγικού ιστού της χώρας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αλέξης Τσίπρας.

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκτενώς, κάνοντας αναδρομή στις αλλεπάλληλες ομολογίες του Ταμείου, στα λάθη επί του προγράμματος, λέγοντας:

Τα λάθη συνεχίστηκαν, κάθε πρόβλεψη του Ταμείου αποδείχθηκε εκτός πραγματικότητας.

Όλα αυτά τα θυμίζω όχι γιατί θέλω να αθωώσω και τους υπόλοιπους θεσμούς και τι΄ς άλλες ελληνικές κυβερνήσεις που συμφωνούσαν χωρίς αντιρρήσεις. αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι δεν πρέπει κανείς να λησμονεί και να υποτιμά σχετικά περιστατικά.

Θέλω όμως με τη βεβαιότητα ότι δεν θα επαναληφθεί αυτή η ανοησία να σταθώ σε ορισμένα συμπεράσματα απ’ όσα είδαν το φως της δημοσιότητας. Ένα απ’ αυτά είναι ότι σύμφωνα με το Ταμείο η συμφωνία του Ιουλίου ήταν ετεροβαρής προς το Ταμείο έναντι των ελληνικών επιδιώξεων.  Βλέπουμε ότι οι αξιωματούχοι του Ταμείο προσπαθούν να επαναφέρουν προηγούμενες αξιώσεις οι οποίες δεν επαληθεύτηκαν στη συμφωνία του Ιουλίου.

Επίθεση σε Μητσοτάκη και ΝΔ

"Ο μόνος που εμμονικά σπεύδει να συμπαρασταθεί και να συνδράμει πρώτο στις απαιτήσεις του ΔΝΤ είναι η Νέα Δημοκρατία με πρώτο και καλύτερο τον αντιπρόεδρο της, κ. Γεωργιάδη και μετά σπεύδει να τον ακολουθήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης" υπογράμμισε ο Αλέξης τσίπρας, εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση για τη στάση της μετά τις αποκαλύψεις των Wikileaks. 

Χαρακτηριστικά ανέφερε:

Έχουν υιοθετήσει μια καταστροφολογία και κινδυνολογία άνευ ορίων. Δυστυχώς όμως για τη ΝΔ έχουν ως αντίπαλο τους αριθμούς.

Επιχειρηματολογώντας ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι "δεν υπάρχει αμφιβολία ότι κατάσταση είναι μια κατάσταση παραδεισένια αλλά η κατάσταση και οι αριθμοί δεν είναι καθόλου όπως την παρουσιάζει η ΝΔ και τα επιτελεία της" και επεσήμανε:

Διαψεύστηκαν για την ύφεση, ήταν χαμηλότερη από τις εκτιμήσεις. Το 2015 ήταν χρονιά ρεκόρ για τον τουρισμό και φέτος αναμένεται να σπάει εκ νέου. Φτάσαμε πρώτοι στην απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων.

Η κυβέρνηση πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα έναντι εκτίμησης για έλλειμμα.

Τότε συνολικά στην πρώτη πενταετία είχαμε μέτρα 63 δισ. ευρώ και μιλάγανε γιαsuccess story και σήμερα μιλάνε για καταστροφή.

Η ανεργία είναι απαράδεκτα υψηλή αλλά μέσα σε δύσκολες συνθήκες η ανεργία μειώθηκε κατά 2%

Για τη συμφωνία του τρίτου μνημονίου που υπέγραψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, την συνέκρινε με τις συμφωνίες της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, υπενθυμίζοντας ότι ότι το ΔΝΤ απαιτούσε μέτρα που είχαν ήδη δεχθεί οι προηγούμενοι και δεν προχώρησαν με την πολιτική αλλαγή στον τόπο. Αυτά τα μέτρα, σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα ήταν:

Η ρήτρα μηδενικού ελλείματος, η απελευθέρωση μαζικών απολύσεων και οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, η πώληση μετοχιών ΟΤΕ, ΑΔΜΗΕ. Όλα αυτά η προηγουμένη κυβέρνηση τα είχε αποδεχθεί. Από εκείνο το σημείο ξεκινούσε η δική μας διαπραγμάτευση.

 Παρά τον συντριπτικό συσχετισμό, κερδίσαμε πολλά απ’ αυτά και ακριβώς αυτή η εξέλιξη είναι που κάνει το Ταμείο να θέλει να αλλάξει τον πυρήνα της συμφωνίας, που θεωρεί πια ότι είναι υπέρ της Ελλάδας.

Ο πρωθυπουργός διαμήνυσε πως η κυβέρνηση στοχεύει να κλείσει την αξιολόγηση μέσα στα όρια που τέθηκαν τον Ιούλιο ώστε «να επιστρέψουμε στην ανάκαμψη και σύντομα να μπορούμε να πανηγυρίζουμε γιατί τελειώνει η περιπέτεια των μνημονίων και της επιτροπείας».

Εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι οι εξελίξεις «θα είναι θετικές», αλλά όπως είπε «ξέρω ότι θα υπάρξουν και Κασσάνδρες και κήρυκες της καταστροφής».

«Θα παραμείνουμε στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας όσο δύσκολο και σκληρό αν είναι» είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε:

Φανταστείτε τι θα είχε συμβεί στη χώρα αν δεν είχαμε αυτή τη δύσκολη συμφωνία με δεδομένους τους συσχετισμούς στην Ευρώπη. Φανταστείτε πόσο πιο δύσκολα θα ήταν τα πράγματα και γι΄αυτούς τους ανθρώπους που πρέπει να προστατεύσουμε. Δεν είδα κανένα από τη ΝΔ να χαρακτηρίζει αυτά τα στοιχεία ανοησίες και να ψάχνει από πού διέρρευσαν.

Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία του κ. Τσίπρα