Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα και η Ελλάδα αυτό ακριβώς που χρειάζεται είναι ένα πιστωτικό γεγονός. Αυτή τη σοκαριστική άποψη παραθέτει ο αρθρογράφος της βρετανικής εφημερίδας Telegraph, Μάθιου Λιν, τοποθετούμενος επί της αποκάλυψης των Wikileaks για τον διάλογο του Πολ Τομσεν με τη Ντέλια Βελκουλέσκου.

Όπως σημειώνει ο Λιν, στην πραγματικότητα η Ελλάδα «μοιάζει με ένα πλύσιμο αυτοκινήτου σε αργή κίνηση. Το ΑΕΠ πέφτει, το χρέος ανεβαίνει και δεν υπάρχει κανένα σημάδι επιστροφή στην κανονικότητα» και προσθέτει:

Είναι ώρα για το ΔΝΤ να ξεφύγει από τα οικονομικά εγχειρίδια μίας των μεγαλύτερων πολιτικών καταστροφών στην ιστορία και να εγκαταλείψει τους αποτυχημένους όρους που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα από το Βερολίνο. Και εάν αυτό σημαίνει πως πρέπει να ξεσπάσει μία κρίση, ας είναι.

«Βάσει των συνομιλιών προκύπτει πως σε ακραίες περιστάσεις το ΔΝΤ θα μπορούσε να αποσυρθεί από το πρόγραμμα δημιουργώντας τις συνθήκες για πιθανή χρεοκοπία της Ελλάδας αμέσως πριν το δημοψήφισμα της Βρετανία. Η εφαρμογή είναι απλή.Η Μέρκελ θα είναι απεγνωσμένη για να αποφύγει αυτό το ενδεχόμενο και θα ρίξει νέα δισεκατομμύρια για να εξαφανίσει το πρόγραμμα» αναφέρει ο αρθρογράφος.

Η Telegraph στη συνέχεια επιχειρηματολογεί γιατί συμφωνεί με την άποψη του ΔΝΤ ότι η Ελλάδα χρειάζεται ένα πιστωτικό γεγονός. «Έξι χρόνια μετά το ξέσπασμα της κρίσης, η Ελλάδα παραμένει μία ζώνη καταστροφής. Όταν το πρώτο πρόγραμμα διάσωσης είχε συμφωνηθεί, θεωρούταν πως η Ελλάδα θα είχε μπει στο δρόμο της ανάκαμψης. Αντί για αυτό, τα πράγματα πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο» αναφέρει και παραθέτει μία σειρά από στοιχεία που δείχνουν τη ζημιά που προκλήθηκε στην οικονομία, όπως η αύξηση της ανεργίας και η πτώση του ΑΕΠ.

Στην πραγματικότητα, κρίνει ο αρθρογράφος, η πολιτική της Γερμανίας για αέναη λιτότητα με ταυτόχρονη διατήρηση της αυταπάτης πως τα χρέη θα πληρωθούν κάποτε, απλά δεν λειτουργεί και στη συνέχεια κάνει αναφορά στη συνεχή αύξηση των φόρων.

Η δουλειά του ΔΝΤ εξάλλου δεν είναι να βοηθάει τη Μάρκελ να υποκρίνεται πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να κοστίσει στους γερμανούς φορολογούμενους χρήματα. Είναι να διασφαλίζει την παγκόσμια οικονομική σταθερότητα, τονίζει ο Telegraph και αναφέρει:

Η Ελλάδα παραμένει, όπως ήταν για έξι χρόνια, μία τεράστια απειλή για αυτό ακριβώς. Ένα ενεργό ηφαίστειο που κινδυνεύει να εκραγεί ανά πάσα στιγμή. Και δεν υπάρχει καμία καλύτερη στιγμή από το προσεχές καλοκαίρι για το Ταμείο για να αποφύγει αυτό το ενδεχόμενο.

Με το βρετανικό δημοψήφισμα να απέχει μόλις δύο μήνες, η Γερμανία θα είναι απεγνωσμένη να αποφύγει ακόμη μία κρίση και ενδεχομένως να ενδώσει στην ανάγκη για ελάφρυνση χρέους της Ελλάδας.