Σε υψηλούς τόνους απαντάει στη Νέα Δημοκρατία για τα περί «φάμπρικας απευθείας αναθέσεων» για το προσφυγικό, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας.

Ο κ. Βίτσας τονίζει πως «το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με όσα συκοφαντικά αναφέρει, θίγει όχι μόνο την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και την κυβέρνηση αλλά προσβάλλει και τα ίδια Γενικά Επιτελεία και τις Ένοπλες Δυνάμεις, που όλο αυτό το διάστημα, με αποτελεσματικότητα και συνέπεια, δίνουν τη μάχη της διαχείρισης του προσφυγικού, στο πλαίσιο της εθνικής προσπάθειας που καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση, ανταποκρινόμενη στις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας» και προσθέτει:

Το ΥΠΕΘΑ έχει διαθέσει για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης ανενεργά στρατόπεδα και μέσα σε ενάμισι μήνα δημιουργήσαμε 30 χιλιάδες θέσεις φιλοξενίας, ενώ μέσω των Ενόπλων Δυνάμεων σιτίζονται καθημερινά 38 χιλιάδες άνθρωποι.

Ο κ. Βίτσας κατηγορεί τη ΝΔ πως αντί να επεξεργάζεται προτάσεις και να ελέγχει την κυβέρνηση στη βάση πραγματικών γεγονότων «απεργάζεται δυσφήμισης της κυβέρνησης με πρακτικές και τακτικές που υπαγορεύονται από το γνωστό δόγμα ‘πες, πες, κάτι θα μείνει’».

Την Παρασκευή, συνεχίζει ο αναπληρωτής υπουργός κατατέθηκαν στη Βουλή «όλοι οι φάκελοι των διαγωνισμών για τη σίτιση και μπορούν να τους ελέγξουν. Πριν λοιπόν πουν αυτά που θέλουν, θα ήταν καλό να διάβαζαν και λίγο, ώστε να μην εκτίθενται τόσο κραυγαλέα με τις συκοφαντίες που κατασκευάζουν. Επίσης, είναι γνωστός ο διαγωνισμός για την προμήθεια οικίσκων από το Υπουργείο Μεταφορών Υποδομών και Δικτύων».

 Στη συνέχεια, ο κ. Βίτσας παραθέτει την επιστολή του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας Νίκου Τόσκα προς τον πρόεδρο της Βουλής για το Κέντρο Φιλοξενίας στη Χίο:

Σε ότι αφορά την νομιμότητα των διαγωνισμών αναφέρω ότι διεξήχθη λεπτομερής προσυμβατικός έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Αποδεικνύεται επίσης ο άψογος και αδιάβλητος χαρακτήρας της διαδικασίας, με ανταγωνιστικές προσφορές  και κόστος χαμηλότερο του προϋπολογισθέντος. Στο έργο της Χίου, μάλιστα, το ποσοστό έκπτωσης του πρώτου μειοδότη ήταν διπλάσιο του δεύτερου (30,5 %). Επιπλέον στο ίδιο Κέντρο Υποδοχής έγινε και δεύτερο έργο, με όγκο πρόσθετων εργασιών που απαιτήθηκαν εκ των υστέρων, χωρίς ουσιαστικά να υπερβούμε το προϋπολογισμένο κόστος του πρώτου!

«Μας κάνει, λοιπόν, εντύπωση το γεγονός, πως η ΝΔ και το Ποτάμι, βγάζουν σχεδόν ίδιες ανακοινώσεις και δεν προχωράνε στις αρμόζουσες κοινοβουλευτικές διαδικασίες, καταθέτοντας στη Βουλή Ερωτήσεις ή Επίκαιρες Ερωτήσεις, ώστε να λάβουν τις απαντήσεις που ζητάνε. Αν, βέβαια, τους ενδιαφέρουν οι απαντήσεις, γιατί όπως δείχνουν με την πρακτική τους, το μόνο που επιδιώκουν είναι η λάσπη κατά της κυβέρνησης» συνεχίζει ο κ. Βίτσας και προσθέτει:

Αποφεύγουν τη διαδικασία του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, γιατί εκεί καθίσταται φανερό, ότι άλλοι δουλεύουν για τη διαχείριση του προσφυγικού προβλήματος και άλλοι προσπαθούν να «δουλεύουν» την κοινωνία με ανακοινώσεις.

Η ΝΔ μην ψάχνει για συμψηφισμούς με τα αμαρτήματα του παρελθόντος της, δεν θα τους βρει. Θα ήταν πιο φρόνιμο να απαντήσει στις καταγγελίες, που ο ίδιος ο πρωθυπουργός έκανε από το βήμα της Βουλής για το σκάνδαλο της SIEMENS, τις λίστες Λαγκάρντ και Μπόργιανς, τις παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη και άλλα . Ας μείνουν στην ταραχή τους. Εμείς απλά λέμε στη ΝΔ:  «Ὁράς ότι παίζεις εν ου παικτοίς πράγμασι;».