Τηλεφωνική συνομιλία με τον  γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ είχε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας το απόγευμα της Δευτέρας, όπως ο ίδιος γνωστοποίησε από το βήμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. 

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι είναι κοινή αντίληψη της ελληνικής και γαλλικής ηγεσίας ότι η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει το αργότερο μέχρι τις 22 Απριλίου. Σε σχετική ανακοίνωση το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού αναφέρει:

Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, πραγματοποίησε τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, κ. Φρανσουά Ολάντ, κατά την οποία υπογραμμίστηκε η ανάγκη άμεσης ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης του οικονομικού προγράμματος, καθώς και η πιστή τήρηση των όρων της συμφωνίας της 12ης Ιουλίου 2015.

Η αξιολόγηση βρέθηκε και στο επίκεντρο της συνομιλίας που είχε νωρίτερα και με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. Σύμφωνα πληροφορίες, συζήτησε με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ την πορεία υλοποίησης του ελληνικού προγράμματος, ενώ και οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην ανάγκη της άμεσης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης.

Η επικοινωνία τους επικεντρώθηκε -όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού- στις διαπραγματεύσεις για το οικονομικό πρόγραμμα, στις εξελίξεις γύρω από την προσφυγική κρίση, καθώς και στην ενεργειακή συνεργασία στην περιοχή.

Σε σχέση με το οικονομικό πρόγραμμα, κοινός τόπος υπήρξε η ανάγκη ταχείας ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης, πιστής τήρησης της συμφωνίας της 12ης Ιουλίου 2015 που προβλέπει μετά την πρώτη αξιολόγηση την έναρξη της συζήτησης για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους εντός του Απριλίου.

Όσον αφορά στην προσφυγική κρίση, υπογραμμίστηκαν οι προσπάθειες που καταβάλει η Ελλάδα για αποτελεσματική και ανθρώπινη διαχείριση του ζητήματος.

Σε σχέση με τον ενεργειακό τομέα, τέλος, συζητήθηκε η λειτουργία των αγωγών TAP και IGB.

Από την πλευρά του ο Λευκός Οίκος αναφέρει πως ο κ. Μπάιντεν τόνισε στον πρωθυπουργό την ανάγκη το χρέος να καταστεί βιώσιμο. «Ο αντιπρόεδρος... υπογράμμισε την ανάγκη η Ευρώπη να εκπληρώσει την δέσμευση της να καταστήσει βιώσιμο το χρέος της Ελλάδας μέσω ελάφρυνσης », αναφέρεται στην ανακοίνωση».

Όπως τονίζεται, ο Μπάιντεν και ο Τσίπρας συμφώνησαν στην ανάγκη να συνεχιστεί η πρόοδος στην εφαρμογή των οικονομικών μεταρρυθμίσεων της Ελλάδας.

Οι δύο ηγέτες επίσης τόνισαν πως έχει σημασία η Ελλάδα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί να εργαστούν εποικοδομητικά «για να ολοκληρώσουν έγκαιρα την πρώτη αξιολόγηση προγράμματος οικονομικών μεταρρυθμίσεων της Ελλάδας».

Παράλληλα οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στις περαιτέρω προσπάθειες προώθησης για την επίλυση της προσφυγικής κρίσης που βρίσκεται αντιμέτωπη η Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συνεχίσουν να συνεργάζονται στενά για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις που εγείρει η ευρωπαϊκή προσφυγική κρίση, καθώς η Ελλάδα ξεκινά σήμερα την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας», υπογραμμίζεται.

Ο Μπάιντεν και ο Τσίπρας συζήτησαν το θέμα των προσφύγων και μεταναστών που φθάνουν στην Ευρώπη, όπως και τις ενέργειες που θα αναληφθούν βάσει της συμφωνίας που υπέγραψαν η Τουρκία και η Ευρωπαϊκή Ένωση τον προηγούμενο μήνα.