Στην Τουρκία βρέθηκε σήμερα –πρώτη ημέρα της εφαρμογής της συμφωνίας με την ΕΕ για το προσφυγικό, ο επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος, όπου είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της χώρας Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν, τον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, τον υπουργό Εσωτερικών Εφκάν Αλά και τον υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Βολκάν Μποζκίρ.

«Η Τουρκία είναι βασικός εταίρος μας και η ΕΕ είναι εταίρος της Τουρκίας, είτε πρόκειται για την αντιμετώπιση της τρέχουσας προσφυγικής κρίσης, είτε πρόκειται για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας» επεσήμανε ο κ. Αβραμόπουλος σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια της επίσκεψης και συνέχισε:

Σε ότι αφορά την μετανάστευση, σκοπός μας είναι να αντικαταστήσουμε τις ανοργάνωτες, χαοτικές, παράτυπες και επικίνδυνες μεταναστευτικές ροές με οργανωμένες, ασφαλείς και νόμιμες οδούς προς την Ευρώπη για όσους δικαιούνται διεθνή προστασία σύμφωνα με το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο.

Ο κ. Αβραμόπουλος στάθηκε ιδιαίτερα στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων απευθείας από την Τουρκία αλλά και  στην επανεισδοχή παράτυπων μεταναστών από τα ελληνικά νησιά:

Παράλληλα, σήμερα το πρωί, 202 άνθρωποι επέστρεψαν από τη Λέσβο και τη Χίο προς την Τουρκία με φεριμπότ. Πρόκειται για ανθρώπους που έχουν φτάσει στην Ελλάδα μετά τη συμφωνία της 20ης Μαρτίου και που δεν έχουν ζητήσει άσυλο, ή οι αιτήσεις τους έχουν απορριφθεί. Ταυτόχρονα ,διασφαλίζουμε ότι όλα γίνονται σύμφωνα με το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο.

«Θέλω να είμαι απόλυτα σαφής: δεν θα υπάρχει αυτοματοποιημένη διαδικασία επιστροφών για τους αιτούντες άσυλο από την Ελλάδα στην Τουρκία. Αυτός είναι ο λόγος, που με ικανοποίηση διαπιστώνω τα πρώτα βήματα της εφαρμογής της συμφωνίας μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας που σήμερα διαμορφώνεται» σημείωσε ο κ. Αβραμόπουλος και πρόσθεσε:

Βέβαια, δεν είμαστε ακόμη εκεί που πρέπει. Τόσο η Τουρκία όσο και η Ελλάδα – που είναι οι κύριες υπεύθυνες για την εφαρμογή της συμφωνίας – έχουν ακόμη να κάνουν πολλά, και η Επιτροπή μαζί με τους οργανισμούς της ΕΕ είναι εκεί για να τις υποστηρίζουν.

Ένα σημαντικό βήμα, είναι ότι η Τουρκία έχει περάσει την νομοθεσία για να διασφαλιστεί η προστασία των Σύριων. Παράλληλα, έχω συζητήσει με τις τουρκικές αρχές για το πώς μπορεί να εξασφαλιστεί η πρόσβαση στις διαδικασίες ασύλου για τους μη-Σύριους που επιστρέφουν και επιθυμούν να υποβάλουν αίτηση για προστασία.

Ο επίτροπος κάλεσε εξάλλου την Άγκυρα να εκπληρώσει τις προϋποθέσεις για την απελευθέρωση θεώρησης εισόδου (βίζα) μέχρι το τέλος του Ιουνίου. «Η πρόοδος αυτή πρέπει να συμβεί το συντομότερο δυνατό μέχρι το τέλος του τρέχοντος μήνα. Η Τουρκία έχει δεσμευτεί να ανταποκριθεί σε όλα τα εκκρεμή ζητήματα» σημείωσε, ενώ κάλεσε τα κράτη – μέλη της ΕΕ να συνδράμουν την Ελλάδα:

Συγχρόνως, απευθύνω έκκληση προς όλα τα Κράτη Μέλη της ΕΕ να στείλουν όλο το ανθρώπινο δυναμικό που χρειάζεται η Ελλάδα, επειδή πρέπει ακόμα να γίνουν πολλά σε επιχειρησιακό επίπεδο.

Είμαι σε άμεση επαφή με τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες κ. Grandi για να διασφαλίσουμε ότι η Ύπατη Αρμοστεία εμπλέκεται σε όλες τις διαδικασίες υποδοχής.

«Σε ότι αφορά τα θέματα της ασφάλειας, η ΕΕ και η Τουρκία αντιμετωπίζουν μια κοινή απειλή: αυτή της τρομοκρατίας. Ενώ θρηνούμε τα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων στις Βρυξέλλες, αποδοκιμάζουμε και την απώλεια ζωών στην Άγκυρα, στην Κωνσταντινούπολη και στο Ντιγιαρμπακίρ»  είπε και συνέχισε:

Και οι δύο περιοχές έχουν σημαδευτεί με το άσχημο πρόσωπο της τρομοκρατίας. Αυτό όμως, έχει κάνει ακόμη ισχυρότερη τη θέλησή μας να συνεργαζόμαστε για την καταπολέμηση αυτού του φαινομένου.

«Σήμερα ο επικεφαλής της Europol κ. Wainwright, με συνόδευσε στις συναντήσεις μου για όλες τις πτυχές των συνομιλιών μου που σχετίζονταν με την ασφάλεια. Θέσαμε σε άμεση επαφή και συνεργασία την Europol με τις αρμόδιες τουρκικές αρχές. Ανοίγουμε έτσι νέους δρόμους στην συνεργασία μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας» κατέληξε ο επίτροπος.