Τα ξίφη τους διασταύρωσαν ο υπουργός Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης και η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ντόρα Μπακογιάννη στην εκπομπή «στον Ενικό» με τον Νίκο Χατζηνικολάου στο Star, για τις αποκαλύψεις των Wikileaks, για τη στάση του ΔΝΤ γενικότερα και για την πορεία της αξιολόγησης.

Ο κ. Σκουρλέτης κατηγόρησε το ΔΝΤ ότι σχεδιάζει τη χρεοκοπία της χώρας και κατηγόρησε τη ΝΔ πως δεν τοποθετείται επί της ουσίας σε ότι αφορά τις αποκαλύψεις των Wikileaks.

«Το πρώτο που πρέπει κανείς να επισημάνει είναι ότι δεν έχει διαψευστεί το περιεχόμενο», είπε ο υπουργός.  «Άρα μιλάμε για μία συνομιλία της οποίας το περιεχόμενο δεν το αρνείται ούτε η κυρία Βελκουλέσκου, ούτε ο κ. Τόμσεν, πολύ περισσότερο. Ούτε η κυρία Λαγκάρντ που απάντησε μετά από κάποιες ώρες» πρόσθεσε.

«Το να έρχεται σήμερα το ΔΝΤ και να λέει ότι “εγώ θέλω να οδηγήσω τη χώρα στη χρεοκοπία” ισοδυναμεί με ένα οικονομικό πραξικόπημα», υπογράμμισε ο κ. Σκουρλέτης.

Ταυτόχρονα επεσήμανε πως «η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει άμεσα καθώς έτσι αργούν να έρθουν οι επενδύσεις ώστε να αναπτυχθεί η ελληνική οικονομία. Το ΔΝΤ ζητάει ακόμα σκληρότερα μέτρα για να μην κλείσει η αξιολόγηση».

Ταυτόχρονα, ο κ. Σκουρλέτης επεσήμανε πως δεν υπάρχει συζήτηση για στο πετρέλαιο κίνησης, ούτε το ενδεχόμενο αύξησης του ΦΠΑ στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού. Το μόνο ενδεχόμενο που συζητιέται είναι το φυσικό αέριο κίνησης. 

Από την πλευρά της η Ντόρα Μπακογιάννη επεσήμανε πως «μόνη λύση για τη χώρα είναι η εκλογές» και σημείωσε ότι «το ίδιο έργο με το ΔΝΤ το έχουμε ξαναδεί».

«Από τον Οκτώβριο έπρεπε να κλείσει η αξιολόγηση και φτάσαμε στον Απρίλιο», ανέφερε και εκτίμησε ότι το συγκεκριμένο μείγμα πολιτικής, με την επιβολή φόρων, θα «γονατίσει» την οικονομία.

«Η κυβέρνηση έχει τεράστια ευθύνη, διότι καθυστερεί έξι μήνες και επαναλαμβάνει ένα δυσάρεστο έργο που έχουμε ξαναδεί», εξήγησε. Ερωτηθείσα τι θα άλλαζε αν, μετά από ενδεχόμενες εκλογές, πρωθυπουργός γινόταν ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, είπε πως θα άλλαζε το μείγμα πολιτικής. «Αν ήμασταν κυβέρνηση θα είχαμε κλείσει την αξιολόγηση με άλλο μείγμα πολιτικής», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Αν η κυβέρνηση πιστεύει οτι το ΔΝΤ θέλει να χρεοκοπήσει τη χώρα μας τότε πρέπει να κόψει την διαπραγμάτευση με το Tαμείο», υπογράμμισε η κ. Μπακογιάννη.

Παράλληλα, χαρακτήρισε «προσβλητική» για τη χώρα την επιστολή – απάντηση της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.