Έκδηλη είναι η αγωνία των κυβερνητικών στελεχών για την επόμενη ημέρα της διαπραγμάτευσης, και κυρίως για τη θέση με την οποία θα εμφανιστεί η πλευρά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Θα έχει επηρεαστεί από τη διαρροή μέσω wikileaks ή, αντιθέτως, θα εμφανιστεί με τη γνωστή, σκληρή γραμμή; 

Όσον αφορά την επικείμενη συνάντηση Μέρκελ -Λαγκάρντ, με σκεπτικισμό παρατηρούν στο Μέγαρο Μαξίμου ότι το Βερολίνο δείχνει τάση υποχώρησης στον εκβιασμό του ΔΝΤ, «αν θέλετε τη συμμετοχή μας στο ελληνικό πρόγραμμα, τότε πρέπει να δεχθείτε τις θέσεις μας». Δεν περνά απαρατήρητη, από την άλλη, η αισιοδοξία με την οποία εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του, αμέσως μόλις είχε κλείσει το τηλέφωνο με τους κ.κ. Ολάντ και Μπάιντεν. Και η αξιολόγηση θα κλείσει ως τις 22 Απριλίου και το σενάριο του περασμένου Ιουλίου δεν θα επαναληφθεί, διαβεβαίωσε τους βουλευτές του. 

Σε αυτή την τελευταία φράση όμως, περί μη επανάληψης του... θρίλερ του περασμένου καλοκαιριού, ο πρωθυπουργός υπονόησε την αλλαγή τακτικής της κυβέρνησής του. Μπροστά στον κίνδυνο να βρεθεί η χώρα με άδεια τα ταμεία τον Ιούλιο και, άρα, να δεχθεί με την πλάτη στον τοίχο όποια συμφωνία της δώσουν τότε, το κλείσιμο της αξιολόγησης εδώ και τώρα, πριν δηλαδή τη διεξαγωγή του βρετανικού δημοψηφίσματος ανάγεται ως υπ' αριθμόν ένας στόχος της κυβέρνησης Τσίπρα. 

Στο Μέγαρο Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχουν συνειδητοποιήσει όμως ότι το ΔΝΤ και δη ο Π. Τόμσεν στο όνομα μιας θολής διευθέτησης του χρέους ζητούν μέτρα, μέτρα, μέτρα, που καμιά κυβέρνηση δεν μπορεί να ικανοποιήσει. 

Το παιχνίδι που έπαιξε το ΔΝΤ το στηλίτευσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, όταν στη χθεσινοβραδινή ομιλία του στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, θύμισε ότι «η συμφωνία του Ιουλίου περιλαμβάνει συγκεκριμένη δέσμευση για αναδιάρθρωση του χρέους χωρίς να απαιτεί τις ακρότητες που θέλει να επιβάλλει τώρα ο κ. Τόμσεν ως προαπαιτούμενο για τη συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα». 

Και, απευθυνόμενος στην άλλη πλευρά, εκτός αλλά και εντός της χώρας, έθεσε τα ερωτήματα, «τι ακριβώς θέλουν; Να προσχωρήσουμε στην άποψη που λέει κούρεμα του χρέους με κάθε κόστος; Με την κοινωνία διαλυμένη και σκοτωμένη; Αυτή είναι η λύση για τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας;».

Πίσω από τα ερωτήματα αυτά κρύβεται, κατά συνέπεια, η νέα ελληνική θέση, σύμφωνα με την οποία, η συζήτηση για το χρέος που από τη διμερή συμφωνία τοποθετείται αμέσως μετά την πρώτη αξιολόγηση, μένει για λίγο πιο πίσω, χωρίς όμως να εγκαταλείπεται ο στόχος, όπως διαβεβαίωνε μέλος του οικονομικού επιτελείου σε συνομιλία που είχε με το newpost.gr.