Λίγη ώρα μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα προς την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, οι υποψίες της Νέας Δημοκρατίας για τις πραγματικές επιδιώξεις του Πρωθυπουργού από την κλιμάκωση των τόνων έναντι του ΔΝΤ αποτελούσαν πλέον βεβαιότητα. 

Για το επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη όλο το επικοινωνιακό οικοδόμημα πάνω στις υποκλαπείσες συνομιλίες μεταξύ Π. Τόμσεν και Ντέλιας Βελκουλέσκου δεν έχει παρά μία βασική επιδίωξη, την επαναφορά της πρωτοβουλίας των κινήσεων στα χέρια του Πρωθυπουργού, την εκ νέου στοχοποίηση της Ν.Δ. και, τελικά, τη συσπείρωση της κοινοβουλευτικής του ομάδας ώστε να περάσουν, χωρίς μεγάλες αντιδράσεις, τα επώδυνα μέτρα. 

Χωρίς, βέβαια, αυτό να σημαίνει ότι στη Ν.Δ. δεν ανησυχούν για τις συνέπειες των κινήσεων Τσίπρα στη θέση της χώρας και το ενδεχόμενο επανάληψης του σεναρίου του Ιουλίου του 2015. 

«Δεν απάντησε σε καμία από τις 7 ερωτήσεις που θέσαμε» σχολίαζε, αργά χθες βράδυ, κορυφαίος της Ν.Δ, προσθέτοντας: «μια ώρα ομιλία και ούτε μία απάντηση. Η λαϊκίστικη φρασεολογία του θυμίζει όλο και περισσότερο την ολέθρια για τον τόπο στάση του του 2015. Τζογάρει την τύχη της χώρας παίζοντας τα ρέστα του ελπίζοντας να κερδίσει έστω και μερικούς ακόμα μήνες εξουσίας». 

Στη Νέα Δημοκρατία δεν έχουν αμφιβολία για τους χειρισμούς του κ. Τσίπρα: Ένταση και υψηλοί τόνοι, καταγγελίες προς ΔΝΤ και Νέα Δημοκρατία και, στην καλύτερη περίπτωση προκειμένου η χώρα να μην οδηγηθεί στο παρά 1 της ασφυξίας, ψήφιση των μέτρων σε πνεύμα «ηρωικό και πένθιμο». 

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, δεν λείπουν και όσοι – λιγότεροι πάντως – κρίνουν ότι ο κ. Τσίπρας ξεκίνησε έναν δρόμο που δεν αποκλείεται να οδηγήσει σύντομα σε κάλπες. Όχι απαραίτητα πριν το καλοκαίρι αλλά ενδεχομένως αμέσως μετά, όταν δηλαδή οι πολίτες θα αρχίσουν να συνειδητοποιούν έντονα τις συνέπειες των νέων μέτρων που συμφώνησε και ψήφισε η κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου. 

Παράλληλα, διαπιστώνουν μία πιθανή αλλαγή στάσης του κ. Τσίπρα απέναντι στο στόχο της απομείωσης του χρέους. Θεωρούν, δηλαδή, ότι ο κ. Τσίπρας θυσιάζει την «πίεση» του Ταμείου για μεγαλύτερη ρύθμιση του χρέους – που σε πείσμα όσων ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έλεγε δεν πρόκειται να γίνει αισθητή νωρίτερα από το 2022 – 2023 – προκειμένου να «κλείσει» τώρα μία αξιολόγηση με, ενδεχομένως, καλύτερους όρους, εκμεταλλευόμενος τη βούληση των Ευρωπαίων να μην υπάρξει πολιτική αναταραχή στην Ελλάδα, που διαχειρίζεται και το προσφυγικό. Οι ίδιες πηγές, πάντως, κρατούσαν «μικρό καλάθι» για την «υποχωρητικότητα» των ευρωπαίων, σημειώνοντας ότι ούτως ή άλλως αν αποδειχθεί ότι τα μέτρα που συμφωνήθηκαν δεν επαρκούν θα είναι οι ίδιοι που θα απαιτήσουν πολλά περισσότερα καθώς αυτοί χρηματοδοτούν την Ελλάδα. 

Ο κ. Μητσοτάκης, που βλέπει τον Πρωθυπουργό να ανοίγει το ένα μετά το άλλο τα μέτωπα απέναντί του, παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και έχει ανοίξει και διαύλο επικοινωνίας με το εξωτερικό ενώ ο πρ. Διευθυντής του Υπ. Οικονομικών Στ. Πέτσας έχει στο μικροσκόπιό του τη λίστα προαπαιτούμενων που πρέπει να καλυφθούν. Για το θέμα που έχει ανακύψει με το ΔΝΤ και τις αποκαλύψεις των Wikileaks συνεδρίασε χθες, στη Βουλή, και το συντονιστικό της Ν.Δ. υπό τον κ. Μητσοτάκη, με τη συμμετοχή των δύο αντιπροέδρων, των συντονιστών του κόμματος αλλά και των επικεφαλής της Κοιν. Ομάδας.