Στη συνάντηση της Άνγκελα Μέρκελ και της Κριστίν Λαγκάρντ στο Βερολίνο μεταφέρεται πλέον το επίκεντρο των εξελίξεων, στη σκιά της αποκάλυψης της συνομιλίας Τόμσεν - Βελκουλέσκου και στον απόηχο της «μετωπικής» σύγκρουσης κυβέρνησης - ΔΝΤ. Μάλιστα, στο κρίσιμο ραντεβού μάλιστα θα είναι παρών και ο διευθυντής του ευρωπαϊκού γραφείου του ΔΝΤ.

Αν και η συνάντηση της γερμανίδας καγκελαρίου με τη διευθύντρια του ΔΝΤ ήταν προγραμματισμένη έδω και καιρό, στο πλαίσιο πρόσκλησης κι άλλων διεθνών οικονομικών οργανισμών που απευθύνει κάθε χρόνο η κυρία Μέρκελ, η παρουσία του Τόμσεν αυξάνει το ενδιαφέρον και δείχνει πως κύριο θέμα συζήτησης θα είναι το ελληνικό πρόγραμμα και η πορεία του.

Εκτός λοιπόν από τις αποκαλύψεις - «φωτιά» των Wikileaks, στο τραπέζι θα βρεθούν και οι διαπραγματεύσεις και οι εκκρεμότητες για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας.

Σταθερή η θέση της Γερμανίας

Την ίδια ώρα, οι θέσεις του Βερολίνου απέναντι στην Ελλάδα παραμένουν αμετάβλητες, με τον εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Στέφεν Ζάιμπερτ, να τονίζει ότι «δεν συνηθίζουμε να σχολιάζουμε προϊόντα υποκλοπών και διαρροών του WikiLeaks».

Επιπλέον, ο Μάρτιν Γέγκερ είπε ότι «για εμάς δεν είναι φυσιολογικό να γίνονται υποκλοπές εμπιστευτικών συνομιλιών και κατόπιν να δημοσιεύεται το περιεχόμενό τους, την ώρα μάλιστα που δίνουμε μάχη για την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Απλά για εμάς οι συνομιλίες αυτές δεν υπάρχουν».

Σημείωσε, επίσης, ότι το Βερολίνο δεν μεταβάλλει τις θέσεις του, δεν συζητά θέμα «κουρέματος» του ελληνικού χρέους και επιμένει πως το ΔΝΤ πρέπει να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα.

Από την πλευρά του, ο κ. Σόιμπλε, παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν προς το παρόν, είναι αισιόδοξος πως μέχρι τα τέλη Απριλίου θα έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και θα επέλθει συμφωνία, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου.

Εν τω μεταξύ, όπως έγραψε το newpost.gr, το Μέγαρο Μαξίμου «βλέπει» με σκεπτικισμό ότι το Βερολίνο δείχνει τάση υποχώρησης στον εκβιασμό του ΔΝΤ, «αν θέλετε τη συμμετοχή μας στο ελληνικό πρόγραμμα, τότε πρέπει να δεχθείτε τις θέσεις μας»

Στον ρυθμό του ΔΝΤ η Κομισιόν

Με την υποβάθμιση των διαρροών των Wikileaks αντέδρασε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, προσπάθησε να περιορίσει το ενδιαφέρον για το θέμα στο ελάχιστο. «Η Επιτροπή δεν σχολιάζει διαρροές» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:

Αυτό που θέλει η Επιτροπή είναι να ολοκληρωθεί επιτυχώς και όσο το δυνατόν συντομότερα η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Δουλεύουμε αφοσιωμένα, με καλή πίστη και πυρετωδώς, για την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης το συντομότερο δυνατόν και για την επίτευξη όλων των στόχων. Η Επιτροπή εργάζεται για να εφαρμοστεί πλήρως και πιστά η συμφωνία του Αυγούστου, βασισμένη σε μια δίκαιη αξιολόγηση με στόχο να βοηθηθεί η ελληνική οικονομία, προκειμένου να επιστρέψει σε βιώσιμη ανάπτυξη, σε σταθερά δημόσια οικονομικά και να ενισχυθούν η ανταγωνιστικότητα και η απασχόληση.

Σε ερώτηση εάν η Επιτροπή και το ΔΝΤ έχουν κοινή θέση όσον αφορά την αξιολόγηση του προγράμματος, ο Μ. Σχοινάς περιορίστηκε στην απάντηση ότι οι επικεφαλής των θεσμών βρίσκονται στην Αθήνα με στόχο τη συνέχιση των συνομιλιών και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης το συντομότερο δυνατό.