«Φοβάμαι ότι αν ζητήσουμε για τέταρτη φορά διακρατικό δανεισμό είναι πλέον πολύ αμφίβολο αν θα υπάρξει θετική αντιμετώπιση», δήλωσε ο Κώστας Χρυσόγονος.

Μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM», ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είπε χαρακτηριστικά:

Πρέπει να δούμε κατά πόσο τα κράτη θα είναι διατεθειμένα να μας δανείσουν για τέταρτη φορά. θα μας έλεγαν χρεοκωπήστε καλύτερα και θα ήταν τραγικό.

Ακόμα και αν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας συμφωνήσουν σε νέο διακρατικό δανεισμό θα υπάρξουν αντιδράσεις από ελληνικής πλευράς, καθώς, όπως είπε ο κ. Χρυσόγονος, ένα νέο -τέταρτο κατά σειρά μνημόνιο- θα συνοδεύεται και πάλι από επαχθείς όρους. 

Παράλληλα, εκτίμησε ότι το κόστος από πιθανή αποτυχία της αξιολόγησης θα είναι πολύ μεγαλύτερο από τα οικονομικά μέτρα που αναμένεται να ληφθούν μετά την ολοκλήρωσή της.

Σχολιάζοντας τις διαρροές των Wikileaks, ο κ. Χρυσόγονος είπε ότι παρά το γεγονός το ΔΝΤ έκανε από την πρώτη στιγμή σοβαρά λάθη στις οικονομικές του μετρήσεις και εκτιμήσεις και στο σχεδιασμό του ελληνικού προγράμματος, οι Ευρωπαίοι συνεχίζουν να θεωρούν την παρουσία του στην Ελλάδα απαραίτητη και να το χρησιμοποιούν ως "τεχνικό σύμβουλο". "Δεν ξέρω αν είναι και σε πιο βαθμό ζήτημα σκοπιμοτήτων ή απλώς τεχνικών αστοχιών, αλλά η ουσία είναι ότι ο οργανισμός αυτός και από οικονομική ακόμα άποψη είναι αναξιόπιστος" είπε ο κ. Χρυσόγονος, επισημαίνοντας ότι το ΔΝΤ με τη στάση που ακολουθεί ουσιαστικά παραμερίζει τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. 

Στο μεταξύ, ερωτηθείς να σχολιάσει τη ζήτημα που προέκυψε με τα υποκλαπέντα στοιχεία φορολογουμένων από την παράκτια εταιρία του Παναμά, είπε δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως αποδεικτικό υλικό, αλλά, επισήμανε, ότι οι ελληνικές αρχές μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν για φορολογικούς ελέγχους φορολογουμένων που περιλαμβάνονται στη λίστα.