Η επόμενη μέρα μετά από την επανέναρξη των συνομιλιών ανάμεσα στην Αθήνα και τους επικεφαλής των Θεσμών, δεν ξεκινάει ακριβώς όπως φαντάζονταν η κυβέρνηση. 

Η αποκάλυψη της "συνομωσίας" που προετοίμαζε το δίδυμο του Πολ Τόμσεν-Ντέλια Βελκουλέσκου, όχι μόνο δεν πάγωσε τις σχέσεις μεταξύ των δανειστών. Το αντίθετο μάλιστα. Δημιούργησε κλίμα καχυποψίας ανάμεσα στους Θεσμούς και την ελληνική κυβέρνηση, που πλέον ανησυχεί για τα "αντίποινα" δανειστών.  

Συνεργάτες του Πρωθυπουργού δεν κρύβουν την αγωνία τους για την τυχόν σκλήρυνση της στάσης των Θεσμών έναντι της κυβέρνησης, με αφορμή τις αποκαλύψεις των wikileaks.  

Παρότι η κυβέρνηση και η ΕΥΠ αρνούνται οποιαδήποτε ανάμειξη τόσο στην καταγραφή, όσο και στην διαρροή της συνομιλίας των δύο στελεχών του Ταμείου που εμπλέκονται στο ελληνικό πρόγραμμα, δεν είναι λίγα τα κορυφαία της στελέχη που φοβούνται μια επίδειξη δύναμης και ενότητας των Θεσμών έναντι της Αθήνας. Άλλωστε, από την πρώτη κιόλας στιγμή, μερίδα Μέσων Ενημέρωσης σε Ευρώπη και ΗΠΑ σπεύδουν να χρεώσουν  στην ΕΥΠ την καταγραφή και την διαρροή της συνομιλίας. 

Πάντως, από το επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα ξεκαθαρίζουν πως η ελληνική κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να παίξει με την τύχη της χώρας. Και με αυτή την φράση φωτογραφίζουν το Δ.Ν.Τ. Όπως σημειώνουν, μόνο τυχαίο γεγονός δεν ήταν το χθεσινό, σχεδόν 20λεπτο, σφυροκόπημα του Ταμείου από τον Αλέξη Τσίπρα από το βήμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.Το μήνυμα Πρωθυπουργού ήταν σαφές. Ούτε βήμα πίσω από την συμφωνία, ούτε σκέψη για αλλαγή των όρων του προγράμματος. Μόνο ολοκλήρωση της αξιολόγησης και διευθέτηση του χρέους.  

Το Μέγαρο Μαξίμου ξεκαθαρίζει σε όλους τους τόνους πως η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί, παρά τις τρικλοποδιές. Θα υπάρξει συμφωνία -η οποία θα είναι στο πνεύμα των υπογραφών του περασμένου Ιουλίου-, η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί μέσα στον Απρίλιο, παρά τα όσα παρανοϊκά σενάρια επεξεργάζονται διάφορα κέντρα. 

Επίσης, η επιλογή του Αλέξη Τσίπρα να τοποθετήσει την Νέα Δημοκρατία στο "κάδρο" του "Μαύρου Μετώπου", δίπλα στο Δ.Ν.Τ, είναι ενδεικτική της επιθετικής τακτικής που θα εξαπολύσει στο εσωτερικό η κυβέρνηση, όσο θα πλησιάζει η ώρα της συμφωνίας, άρα και η ώρα της έγκρισης της από την Βουλή.