«Συνεχίζουμε να επικεντρωνόμαστε στην αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης με διαπραγματεύσεις καλή τη πίστει», δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ, στον απόηχο των αποκαλύψεων του Wikileaks και στον «πόλεμο» μεταξύ κυβέρνησης - ΔΝΤ. Παράλληλα, τόνισε πως οι στόχοι για την Ελλάδα παραμένουν οι ίδιοι.

Σε συνέντευξή της στο Bloomberg, η επικεφαλής του ΔΝΤ σημείωσε πως οι στόχοι του Ταμείου για την Ελλάδα είναι δύο:

  • να αποκατασταθεί η χρηματοοικονομική σταθερότητα στη χώρα και να είναι βιώσιμο το χρέος της.
  • να αποκτήσει η ελληνική οικονομία την ανταγωνιστικότητα, την παραγωγικότητα και τις δομικές μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται για να είναι ανεξάρτητη.  

«Προσκληθήκαμε από τις ελληνικές αρχές να εμπλακούμε στο πρόγραμμα και να βοηθήσουμε με πολύ ικανά στελέχη την ελληνική οικονομία. Αυτό θα πρέπει να το κάνουμε με διαφάνεια. Δεν μπορούμε να κλείσουμε συμφωνία στο παρασκήνιο. Πρέπει να το κάνουμε όπως το κάνουμε με όλες τις χώρες. Είμαστε ανεξάρτητη αρχή», τόνισε η επικεφαλής του ΔΝΤ.

«Τα νούμερα πρέπει να βγαίνουν. Αυτές είναι οι μαγικές λέξεις», υπογράμμισε, ερωτηθείσα για τους στόχους του προγράμματος. «Εάν τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι χαμηλότερα γιατί αυτό χρειάζεται η ελληνική κυβέρνηση και οι πολίτες, τότε η ελάφρυνση χρέους πρέπει να είναι μεγαλύτερη μακροπρόθεσμα γιατί αυτό χρειάζεται για να βγαίνουν τα νούμερα», σημείωσε, καθιστώντας σαφές πως η βιωσιμότητα του χρέους αποτελεί προτεραιότητα για το Ταμείο.

Θέλουμε διατηρήσιμα μέτρα τα οποία θα διαρκέσουν πολύ μετά την αποχώρηση του ΔΝΤ από την Ελλάδα, υπογράμμισε η κυρία Λαγκάρντ. 

«Στόχος μας είναι η αποκατάσταση της ελληνικής ανταγωνιστικότητας, εντός ενός πλαισίου διασφάλισης της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους» σημείωσε, ενώ ερωτηθείσα για την πρόθεση του ΔΝΤ να συναινέσει σε χαμηλότερους δημοσιονομικούς στόχους, απάντησε ότι «όλα θα πρέπει να υπολογιστούν».   

Ερωτηθείσα για τις σχέσεις με την ελληνική κυβέρνηση, ανέφερε ότι «έχουν τα πάνω τους και τα κάτω τους τα τελευταία έξι χρόνια, αλλά θα συνεχίσουμε, γιατί είμαστε εκεί για τους πολίτες»

Ειδική μνεία έκανε και στο ζήτημα του Brexit, τονίζοντας ότι η πιθανότητα εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ αποτελεί μία από τις προκλήσεις της παγκόσμιας οικονομίας.