Κάθετα αρνητικοί εμφανίζονται οι εμπειρογνώμονες των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών στην πρόθεση της Κυβέρνησης να αυξηθεί για φέτος και του χρόνου ,λόγω πρόσθετων αναγκών, ο αριθμός των διορισμών στο δημόσιο.

Στις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη η Κυβέρνηση κατέθεσε πρόταση να τροποποιηθεί η ισχύουσα τα τελευταία χρόνια αναλογία 1 πρόσληψη ανά 5 συνταξιοδοτήσεις και να μετατραπεί σε αναλογία 1 πρόσληψη ανά 2 συνταξιοδοτήσεις τουλάχιστον για φέτος και του χρόνου ώστε να καλυφθούν με νέους διορισμούς τεράστια κενά προσωπικού που καταγράφονται στην Υγεία και την Παιδεία, αλλά και λόγω πρόσθετων αναγκών σε προσωπικό που προέκυψαν με το προσφυγικό.

Οι επιτελείς του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης προτείνουν να προσληφθούν φέτος 19.000 μόνιμοι και αορίστου χρόνου υπάλληλοι στο δημόσιο και άλλοι τόσοι του χρόνου ,οι δανειστές όμως αρνούνται ζητώντας ο αριθμός τους να μην ξεπερνά τις 10-12.000 προσλήψεις ετησίως.

Από την πλευρά της η Κυβέρνηση μιλά για πρόσκαιρη αλλαγή στον κανόνα 1 πρόσληψη ανά 5 αποχωρήσεις, δεσμευόμενη ότι θα τον επαναφέρει από το 2018. Αναφορικά με τους έκτακτους και εποχικούς υπαλλήλους στο δημόσιο φαίνεται ότι δεν υπάρχει διάσταση απόψεων Κυβέρνησης και δανειστών και τελικώς ο αριθμός τους θα κυμανθεί φέτος στους 12.000.