Αρνητική ως προς το αίτημα της αντιπολίτευσης για τη διερεύνηση της πηγής από την οποία προήλθε η διαρροή για τις συνομιλίες των στελεχών του ΔΝΤ, ήταν η απόφαση της πλειοψηφίας της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Και αυτό γιατί όπως εξήγησε η Πρόεδρος, Τασία Χριστοδουλοπούλου, κανείς δεν έχει κατηγορήσει τη χώρα ότι έκανε τις υποκλοπές και ότι η ίδια η κ. Λαγκάρντ ζει στην Αμερική όπου εκεί «τα wikileaks έχουν καταγράψει τα πάντα». 

Νωρίτερα, τόσο ο κ. Βενιζέλος όσο και ο κ. Τραγάκης είχαν ζητήσει να κληθεί στην επιτροπή η ΑΔΑΕ (αρμόδια Ανεξάρτητη Αρχή) προκειμένου να τοποθετηθεί στο ζήτημα, προκειμένου να «ενημερωθούμε και να στείλουμε ένα μήνυμα ότι είμαστε ένα ευνομούμενο κράτος που σέβεται τις αρχές τοτ εθνικού και διεθνούς δικαίου». 

Από κει και πέρα η συζήτηση στην επιτροπή που επίσημα καταπιάστηκε με την υπόθεση της κ. Τσατάνη, ήταν κατώτερη των προσδοκιών, καθώς πέραν των συγκρούσεων που οδήγησαν σε διακοπή της συνεδρίασης, δεν προσέφερε τίποτα περισσότερο από αυτά που ήδη είναι γνωστά.

Αντίθετα οι παρευρισκόμενοι υπουργοί, το Προεδρείο και ο Β. Βενιζέλος επιδόθηκαν σε μια ανούσια σύγκρουση για επιμέρους ζητήματα. Πάντως συμφωνήθηκε να κληθούν στην επιτροπή οι εισαγγελείς κ.κ. Ντογιάκος, Τσατάνη και Αγγέλης, προκειμένου να τοποθετηθούν για την υπόθεση Βγενόπουλου.