Πρόσκληση για επενδύσεις στην Ελλάδα, προσβλέποντας σε εμβάθυνση των διμερών σχέσεων με την Ρωσία, βελτίωση των οικονομικών σχέσεων και αύξηση του αριθμού των ρώσων τουριστών στη χώρα μας φέτος, απηύθυνε στη Μόσχα η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.

Σε συνέντευξή της στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, στο πλαίσιο της επίσκεψής της στη ρωσική πρωτεύουσα για το αφιερωματικό έτος Ελλάδας – Ρωσίας, η κυβερνητική εκπρόσωπος σημείωσε ότι «οι δεσμοί που συνδέουν τις χώρες μας, τόσο σε πολιτισμικό όσο και σε θρησκευτικό επίπεδο είναι μακραίωνοι και σταθεροί» και υπογράμμισε ότι «η  παρούσα ελληνική κυβέρνηση έχει εμπράκτως δείξει την προσήλωσή της για την εμβάθυνση των διμερών σχέσεων με τη Ρωσική Ομοσπονδία».

Όπως ανέφερε: «Οι οικονομικές μας σχέσεις έχουν πολλές προοπτικές για περαιτέρω βελτίωση. Ειδικά στον τομέα των διμερών εμπορικών συναλλαγών, θα πρέπει να αυξηθεί και να διαφοροποιηθεί το φάσμα των εκατέρωθεν εξαγομένων προϊόντων μέσω συνεργειών με συλλογικούς φορείς, όπως επιμελητήρια και ενώσεις, καθώς και ενδιαφερόμενες ελληνικές επιχειρήσεις».

Παράλληλα, απηύθυνε πρόσκληση στους ρώσους επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα «σε όλους τους τομείς οικονομίας και ιδιαίτερα σε εκείνους των εφαρμογών υψηλής τεχνολογίας, την ενέργεια, τον τουρισμό, τις υποδομές και τα ακίνητα». 

Η κ. Γεροβασίλη είπε μεταξύ άλλων ότι για το ερχόμενο διάστημα προγραμματίζονται διάφορες επισκέψεις κυβερνητικών στελεχών και ότι αναμένεται η ολοκλήρωση της διαδικασίας υπογραφής ορισμένων συμφωνιών, όπως για παράδειγμα η νέα Συμφωνία Επιστημονικής και Τεχνολογικής Συνεργασίας και το Μνημόνιο Συνεργασίας στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

«Σημαντικό γεγονός για το 2016 θα αποτελέσει το 1ο Φόρουμ του Ελληνο-Ευρασιατικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου, στις 29-30 Σεπτεμβρίου, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος και συμπλήρωσε ότι «η επιδίωξη για τη σύσφιγξη των εμπορικών δεσμών των δύο χωρών επιβεβαιώνεται και με την ανάδειξη της Ρωσίας ως τιμώμενης χώρας, φέτος, στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης».

Κληθείσα να τοποθετηθεί σχετικά με την επέκταση των κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας, τον Ιούνιο η Ολ. Γεροβασίλη υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα υποστηρίζει σταθερά, σε όλα τα επίπεδα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την επανέναρξη σχέσεων ΕΕ-Ρωσίας» και ότι «ανήκει στα κράτη που επιθυμούν τη διατήρηση των πολιτικών σχέσεων με τη Ρωσία».

«Έχουμε εκφράσει επανειλημμένως τις επιφυλάξεις μας και  το σκεπτικισμό μας για την αποτελεσματικότητα των κυρώσεων και υποστηρίζουμε μία μετριοπαθή και ισορροπημένη στάση» είπε ακόμη και συμπλήρωσε: «Επιθυμούμε την κινητικότητα και τις επαφές μεταξύ των λαών και θα πρέπει το ζήτημα να διευθετηθεί σε τεχνικό επίπεδο, καθώς και να αποφευχθεί η εντύπωση ότι τιμωρούνται οι Ρώσοι πολίτες».

Σχετικά με τις επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία, λόγω των κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας ανέφερε ότι τα ρωσικά αντίμετρα είχαν αρνητικό αντίκτυπο σε τομείς της Ελληνικής Οικονομίας όπως η γεωργία και ο τουρισμός και τόνισε ότι : «Μπορούμε να εντείνουμε την συνεργασία μας σ’ αυτό τον τομέα».

Όπως εξήγησε η κυβερνητική εκπρόσωπος το εμπάργκο σε αγροτικά έπληξε παραδοσιακά εξαγόμενα προϊόντα στη ρωσική αγορά, που ανέρχονται σχεδόν στο ένα τρίτο του συνόλου των εξαγόμενων ελληνικών προϊόντων στη Ρωσία το έτος 2013.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τον τουρισμό η κ. Γεροβασίλη εξέφρασε την εκτίμηση ότι σε σχέση με πέρυσι θα υπερδιπλασιαστεί ο αριθμός των ρώσων τουριστών.

«Ο τουρισμός είναι ένας πολύ σημαντικός τομέας για τη χώρα μας και για την ανάπτυξη των διμερών μας σχέσεων. Στο πλαίσιο αυτό θα θέλαμε να δούμε περισσότερους Ρώσους τουρίστες να επισκέπτονται την Ελλάδα, με την οποία συνδέονται με κοινές πολιτιστικές παραδόσεις και όπου αναπτύσσονται πολλές εναλλακτικές μορφές τουρισμού», είπε και σημείωσε ότι «λαμβάνουμε πολύ ενθαρρυντικά μηνύματα ως προς το ενδιαφέρον Ρώσων πολιτών να επισκεφθούν την Ελλάδα».

Σε αυτό το πλαίσιο, εξήγησε, η ελληνική πλευρά καταβάλλει σημαντική προσπάθεια ώστε οι προξενικές Αρχές στη Ρωσία να ενισχυθούν και να καλύψουν τις απαιτήσεις και ταυτόχρονα επεκτείνεται το δίκτυο των ελληνικών Κέντρων Θεωρήσεων στη Ρωσία.