Πολιτική αντιπαράθεση ξέσπασε μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης με αφορμή την «αναδίπλωση» για το χρέος δια του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη, ο οποίος μετά τον θόρυβο προχώρησε σε διορθωτική δήλωση. Ο Υπουργός Οικονομίας έκανε... στροφή 180 μοιρών, παίρνοντας πίσω τη δήλωσή του που τινάζει τον αέρα όλη την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης για την απομείωση του χρέους, αλλά και τη βασική προεκλογική υπόσχεση του ΣΥΡΙΖΑ. 

Αφορμή στάθηκε η αποστροφή του λόγου του κ. Σταθάκη κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε ελληνογερμανικό φόρουμ στο Βερολίνο, ότι «μέχρι το 2022, το χρέος... είναι βιώσιμο... Αλλά μετά, θα χρειαστούμε νέο γύρο συζητήσεων». Η φράση αυτή εκλήφθηκε από την αντιπολίτευση ως μεταστροφή της θέσης της κυβέρνησης για το χρέος, με τη Νέα Δημοκρατία δια του εκπροσώπου Τύπου Γιώργου Κουμουτσάκου να σχολιάζει σκωπτικά τα όσα είπε ο κ. Σταθάκης:

Χθες, στην Αθήνα, ο κ. Αλ. Τσίπρας επανέλαβε ότι το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο και χρειάζεται κούρεμα. Σήμερα, στο Βερολίνο, ο κ. Γ. Σταθάκης υποστήριξε ότι “το χρέος είναι βιώσιμο έως το 2022”.

«Ακόμα και για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, αυτή η Κυβέρνηση δεν ξέρει ούτε τι λέει, ούτε τι θέλει, ούτε τι κάνει», σημείωσε ο κ. Κουμουτσάκος και κατέληξε:

Είναι παρωδία. Είναι επικίνδυνη. Πρέπει να φύγει.

Με τη σειρά της η Δημοκρατική Συμπαράταξη δια του υπευθύνου Κοινοβουλευτικού Τομέα Οικονομικών Γιάννη Κουτσούκου εξαπέλυσε πυρά κατά του κ. Σταθάκη, τονίζοντας πως η εν λόγω άποψη «δημιουργεί ακόμη ένα σοβαρό ερώτημα για τη διαπραγματευτική στρατηγική της κυβέρνησης, που έχει εγκλωβίσει επικίνδυνα τη χώρα».

«Αν ο κ. Σταθάκης με την τοποθέτησή του αυτή απεμπολεί ανεπίτρεπτα τα κεκτημένα των αποφάσεων του Συμβουλίου Κορυφής το Δεκέμβριο του 2012, όπως συμπεριλήφθηκαν και στη νέα συμφωνία για την αναδιάρθρωση του χρέους, μάλλον καθίσταται επικίνδυνος» ανέφερε ο κ. Κουτσούκος και κατέληξε:

Αν όμως ο κ. Σταθάκης εξέφρασε κυβερνητική άποψη τότε οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι η «στρατηγική» της κυβέρνησης εκφωνείται ανάλογα με το ακροατήριο και επομένως κανένας δεν μπορεί να την λάβει σοβαρά υπόψη.

Μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε, ο υπουργός Οικονομίας προχώρησε σε διορθωτική δήλωση, όπου τόνισε ότι «με την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης πρέπει να κλείσει και το ζήτημα της βιωσιμότητας του μακροχρόνιου χρέους της Ελλάδας. Διαφορετικά θα καταστεί δυσχερής η προσέλκυση  μακροχρόνιων επενδύσεων στη χώρα».