current views are: 6

5 Απριλίου 2016
Δημοσίευση15:40

Άγριοι καυγάδες στη Βουλή για Wikileaks και Δικαιοσύνη

Στα ύψη ανέβηκε η πολιτική αντιπαράθεση στη Βουλή σήμερα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Δημοσίευση 15:40’

Στα ύψη ανέβηκε η πολιτική αντιπαράθεση στη Βουλή σήμερα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Στα ύψη ανέβηκε η πολιτική αντιπαράθεση στη Βουλή σήμερα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, με αιχμές, τόσο τη διαρροή της συνομιλίας Τόμσεν – Βελκουλέσκου από τα Wikileaks όσο και τις εξελίξεις στο χώρο της Δικαιοσύνης. Οι λεκτικές μεταξύ υπουργών και βουλευτών της αντιπολίτευσης έδιναν και έπαιρναν, με αποτέλεσμα η πρόεδρος της Επιτροπής να αναγκαστεί να διακόψει τη συνεδρίαση για λίγα λεπτά ώστε να ηρεμίσουν τα πνεύματα.

Αφορμή στάθηκε η υποβολή από τον βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ευάγγελο Βενιζέλο αιτήματος να κληθεί η ΕΥΠ για να διερευνηθεί το θέμα των υποκλοπών, το περιεχόμενό των οποίων διέρρευσε στο Wikileaks. Στόχος του αιτήματος που στήριξε και ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Τραγάκης, ήταν κατά τον κ. Βενιζέλο να σταλεί το μήνυμα διεθνώς ότι η ελληνική είναι ευνομούμενη πολιτεία. Οι βουλευτές της πλειοψηφίας, αλλά και η πρόεδρος της Επιτροπής απέρριψαν το αίτημα του κ. Βενιζέλου με αποτέλεσμα να οξυνθούν επικίνδυνα τα πνεύματα στην αίθουσα.

«Δεν είναι δυνατόν να αποδεχθεί η Ελλάδα ότι εντός της επικράτειας γίνονται υποκλοπές. Είναι αδιανόητο κάτι τέτοιο», είπε ο κ. Βενιζέλος και συνέχισε υποβάλοντας το αίτημα να κληθούν για την υπόθεση η ΕΥΠ, η ΑΔΑΕ, η ΕΕΤΤ, «όποιον μπορεί να μας διαφωτίσει. Πρέπει η Βουλή να στείλει μήνυμα διεθνώς ότι είμαστε ένα ευνομούμενο κράτος».

Είναι ένα σοβαρό θέμα που άπτεται των αρμοδιοτήτων της Επιτροπής, σχολίασε συμφωνώντας με την πρόταση ο κ. Τραγάκης σημειώνοντας:

Η ΕΥΠ είναι υποχρεωμένη να ξέρει αν και από πού έγινε η υποκλοπή.

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Ι.Γκιόλας έκανε λόγο για έναν «εύσχημο τρόπο εκ μέρους της αντιπολίτευσης να πετάξει τη μπάλα στον εξέδρα. Η Ελλάδα δέχεται τρομερές πιέσεις από τμήμα του κουαρτέτου. Ακούμε λοιπόν φωνές να δούμε ποιός, τί και πότε. Δεν άκουσα τώρα που φθάνουμε στην ώρα της αξιολόγησης κάποια ενόχληση για τις αφόρητες πιέσεις. Είναι προσχηματικά όλα αυτά. Δεν είναι τώρα άμεση προτεραιότητα να δούμε αυτά που ελέχθησαν» σημείωσε.

Επανερχόμενος στο θέμα, ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι «το θέμα έχει προκύψει εξ αντικειμένου. Υπάρχουν σχόλια στον διεθνή Τύπο, αλλά και η επιστολή Λαγκάρντ που κατηγορεί ευθέως την ελληνική κυβέρνηση. Ας δώσουμε απάντηση που να στέλνει μήνυμα διεθνώς ότι η χώρα σέβεται την νομιμότητα. είναι κωμικό το επιχείρημα ότι ασκούνται πιέσεις στη χώρα, ώστε να μην ασχολούμαστε με τη λειτουργία των Θεσμών».

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση η κ. Χριστοδουλοπούλου επεσήμανε πως «κανείς δεν έχει κατηγορήσει τη χώρα ότι έκανε τις υποκλοπές» και σημείωσε ότι η ίδια η κ. Λαγκάρντ ζει στην Αμερική όπου εκεί «τα wikileaks έχουν καταγράψει τα πάντα», ζητώντας να ολοκληρωθεί η συζήτηση.

Ο κ. Βενιζέλος επέμεινε, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ διαμαρτύρονταν για την τακτική του, και προς στιγμήν προκλήθηκε κομφούζιο στην αίθουσα, με την κ. Χριστοδουλοπούλου να επιμένει ότι δεν μπορεί να καλέσει οποιαδήποτε υπηρεσία «χωρίς συγκεκριμένο στοιχείο».

Παρόλα αυτά, η ένταση συνεχίστηκε καθώς ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε στη συνέχεια έντονη αντιπαράθεση με τον υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο με αφορμή την υπόθεση της εισαγγελέως Τσατάνη.

Ο κ. Παρασκευόπουλος επεσήμανε πως δεν είχε να σημειώσει κάτι σε σχέση με τα όσα είχε πει στην Επιτροπή την τελευταία φορά που κατέθεσε, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. «Ντρέπομαι για την καταφρόνηση του Κοινοβουλίου. Ντρέπομαι» φώναξε ο κ. Βενιζέλος, με την κ. Χριστοδουλοπούλου να απαντάει:

Δικό σας πρόβλημα.

«Όχι, είναι δικό σας πρόβλημα» της ανταπάντησε ο κ. Βενιζέλος, με τον υπουργό Δικαιοσύνης να σχολιάζει ότι «τον κ. Βενιζέλο τον έχω ικανό να εκφράζεται με οποιαδήποτε απρέπεια» σχολίασε από την πλευρά του ο κ. Παρασκευόπουλος.

Τότε ο κ. Βενιζέλος ζήτησε το λόγο «επί προσωπικού», άλλοι βουλευτές άρχισαν να αντιδρούν, προκλήθηκε νέος, άγριος καυγάς και έτσι η συνεδρίαση διακόπηκε εκ νέου για λίγη ώρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σφοδρή αντιπαράθεση κατά τη συνεδρίαση σημειώθηκε και μεταξύ του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και του βουλευτή της ΝΔ Γιάννη Τραγάκη. Αφορμή για το συμβάν στάθηκε η διακοπή του κ. Παπαγγελόπουλου από τον κ. Τραγάκη, την ώρα που ο αναπληρωτής υπουργός ευχαρίστησε όσους του επιτίθενται «γιατί τον κάνουν αγαπητό στην κοινωνία».

«Δεν συχνάζουμε στις ίδιες περιοχές κ. Τραγάκη. το παιχνιδάκι που πήγατε να μου παίξετε την προηγούμενη φορά το έμαθα», είπε ο κ. Παπαγγελόπουλος και τότε ακολούθησε ένας έντονος διάλογος.

«Άστα αυτά για τις λαϊκές γειτονιές», απάντησε ο κ. Τραγάκης με τον αναπληρωτή υπουργό να σημειώνει:

Να μου μιλάτε στον πληθυντικό.

«Όχι αυτά σε μένα» ανταπάντησε ο βουλευτής της ΝΔ, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός σημείωσε «γιατί τι είσαι εσύ;»

«Εκλέγομαι 14 φορές στην Κοκκινιά και στο Κερατσίνι που εσύ δεν τολμάς να περάσεις» είπε ο κ. Τραγάκης με τον κ. Παπαγγελόπουλο να του ανταπαντά:

Εγώ όταν περνάω από εκεί με χειροκροτούν. 

Πάντως συμφωνήθηκε να κληθούν στην επιτροπή οι εισαγγελείς κ.κ. Ντογιάκος, Τσατάνη και Αγγέλης, προκειμένου να τοποθετηθούν για την υπόθεση Βγενόπουλου.  


σχετικα αρθρα