current views are: 7

5 Απριλίου 2016
Δημοσίευση17:31

Στη Λέσβο ο Τσίπρας με τους ηγέτες της Εκκλησίας στο πλευρό των προσφύγων

Στο πλευρό των προσφύγων στη Λέσβο μαζί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα θα βρεθούν σε λίγες ημέρες ο Πάπας Φραγκίσκος και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ενώνοντας τις φωνές τους για ένα ισχυρό μήνυμα αλληλεγγύης στους χιλιάδες ανθρώπους από την εμπόλεμη Συρία αλλά και στις χώρες που σηκώνουν φράχτες απέναντί τους.

Δημοσίευση 17:31’

Στο πλευρό των προσφύγων στη Λέσβο μαζί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα θα βρεθούν σε λίγες ημέρες ο Πάπας Φραγκίσκος και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ενώνοντας τις φωνές τους για ένα ισχυρό μήνυμα αλληλεγγύης στους χιλιάδες ανθρώπους από την εμπόλεμη Συρία αλλά και στις χώρες που σηκώνουν φράχτες απέναντί τους.

Στο πλευρό των προσφύγων στη Λέσβο μαζί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα θα βρεθούν σε λίγες ημέρες ο Πάπας Φραγκίσκος και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ενώνοντας τις φωνές τους για ένα ισχυρό μήνυμα αλληλεγγύης στους χιλιάδες πρόσφυγες που παραμένουν εγκλωβισμένοι στα νησιά. 

Η ιστορική επίσκεψη των πνευματικών ηγετών της Ορθόδοξης και Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στη Λέσβο, το νησί που έχει γίνει ήδη ευρέως γνωστό στον κόσμο λόγω του τεράστιου βάρους που έχει σηκώσει στο προσφυγικό, της συγκινητικής προσφοράς των κατοίκων του αλλά και των αλλεπάλληλων πνιγμών προσφύγων και μεταναστών, δίνει ακόμη μεγαλύτερη διάσταση στο ζήτημα και στην κυβέρνηση προσβλέπουν στη διεθνοποίηση του θέματος, με την ένωση της ελληνικής πολιτείας με τις ηγεσίες των δύο Εκκλησιών, για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής αυτής κρίσης. 

Όπως έγινε γνωστό ο Πάπας και ο Πατριάρχης θα μεταβούν στη Λέσβο συνοδευόμενοι από τον έλληνα πρωθυπουργό αλλά και τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο, στις 14 και 15 Απριλίου.

Στην κυβέρνηση δίνουν μεγάλη σημασία στην επίσκεψη αυτή, που γίνεται με πρωτοβουλία του προέδρου της Δημοκρατίας και σε συνέχεια των επιστολών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος προς τα θεσμικά όργανα της Ευρώπης, ώστε να ευαισθητοποιηθούν για το προσφυγικό πρόβλημα.

Κυβερνητικοί κύκλοι, στον απόηχο της ανακοίνωσης της επίσκεψης που απασχολεί εκτενώς τον ιταλικό Τύπο, επισήμαιναν πως με αυτή την εξαιρετικής σημασίας επίσκεψη στην Ελλάδα «ο Πάπας Φραγκίσκος και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος επιβεβαιώνουν για ακόμη μια φορά την αναγνώρισή τους στις προσπάθειες που καταβάλει η Ελλάδα – δημόσιες αρχές, κοινωνικές οργανώσεις και πολίτες – για την διαχείριση της προσφυγικής κρίσης με ανθρωπιά και αποτελεσματικότητα».

Εξάλλου, όπως σχολίαζαν οι ίδιες πηγές, «οι πνευματικοί ηγέτες της Ρωμαιοκαθολικής και της Ορθόδοξης Εκκλησίας με επανειλημμένες τους δηλώσεις και κηρύγματα όλο το προηγούμενο διάστημα έχουν αναδείξει την ανάγκη επίδειξης αλληλεγγύης και έχουν καταφερθεί εναντίον των ξενοφοβικών και απάνθρωπων πολιτικών των κλειστών συνόρων» προσθέτοντας ότι «κατά το πρόσφατο πασχαλινό του μήνυμα, μάλιστα, ο Ποντίφικας καταδίκασε αυτούς που αποτυγχάνουν να βοηθήσουν τους πρόσφυγες, καθώς βεβαίως και την τρομοκρατία, ενώ ευχήθηκε δρόμους ελπίδας για τη Συρία και τους δοκιμαζόμενους ανθρώπους της».

Σημειώνουν, επίσης, ότι «πέραν της στάσης του στο προσφυγικό, ο Πάπας έχει εκφράσει επανειλημμένα την αλληλεγγύη του και στον ελληνικό λαό για τη δοκιμασία που περνά κατά τα τελευταία χρόνια της οικονομικής κρίσης, την οποία έχει ήδη μεταφέρει και στον Αλέξη Τσίπρα κατά τη συνάντηση που πραγματοποίησαν στο Βατικανό».

«Η ελληνική κυβέρνηση θα καλωσορίσει τον Πάπα Φραγκίσκο και τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο ως πολύτιμους υποστηρικτές και φίλους στον αγώνα για την ανακούφιση των προσφύγων και ο πρωθυπουργός θα επισκεφτεί μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος και τον Πάπα τη Λέσβο» καταλήγουν οι ίδιοι κυβερνητικοί κύκλοι.

Η είδηση επιβεβαιώνεται και από την Ιταλία καθώς αναφέρεται πως ο πάπας Φραγκίσκος πρόκειται να μεταβεί στη Λέσβο την Παρασκευή 15 Απριλίου σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους πρόσφυγες και με στόχο την ευρύτερη ευαισθητοποίηση της ευρωπαϊκής και διεθνούς κοινότητας στο θέμα αυτό. Εκτενή αναφορά άλλωστε κάνουν όλα τα ιταλικά ΜΜΕ.

Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε εξάλλου και το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το οποίο από την πλευρά του επιβεβαίωσε επίσης την επίσκεψη. Όπως σημειώνει στο ανακοινωθέν το τελευταίο διάστημα ο πατριάρχης παρακολουθεί άγρυπνα τις εξελίξεις και τις πολεμικές συγκρούσεις  στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και έχει εκφράσει με κάθε τρόπο την αγωνία του για το κύμα προσφύγων.


σχετικα αρθρα