current views are: 14

5 Απριλίου 2016
Δημοσίευση17:40

Μέρκελ: Θέλουμε το ΔΝΤ στην Ελλάδα – Λαγκάρντ: Χρειάζονται σημαντικές μεταρρυθμίσεις

Υπέρ της παραμονής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα τάχθηκε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ σε δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντησή της με την γενική διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.

Δημοσίευση 17:40’

Υπέρ της παραμονής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα τάχθηκε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ σε δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντησή της με την γενική διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.

Υπέρ της παραμονής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα τάχθηκε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ σε δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντησή της με την γενική διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία αναφερόμενη στην αξιολόγηση σημείωσε πως ναι μεν έχει σημειωθεί πρόοδος αλλά «απέχουμε από τον στόχο».. Από την πλευρά της, η διευθύντρια του Ταμείου σημείωσε πως η Ελλάδα χρειάζεται σημαντικές μεταρρυθμίσεις, υποστηρίζοντας πως «δεν βρίσκεται εκεί που θέλουμε».

«Η Γερμανία επιθυμεί να παραμείνει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Δεν είναι επιθυμία μόνο της Γερμανίας, είναι επιθυμία όλης της ευρωζώνης. Αυτό που είναι απαραίτητο αυτή τη στιγμή είναι να υπάρξει ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Το πρόγραμμα που συμφωνήθηκε θα πρέπει να ολοκληρωθεί, άλλωστε η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευθεί γι’ αυτό» υπογράμμισε χαρακτηριστικά η καγκελάριος της Γερμανίας.

Η κ. Μέρκελ απέρριψε για ακόμη μία φορά το ενδεχόμενο κουρέματος του ελληνικού χρέους– πάγια θέση του Βερολίνου- λέγοντας πως κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατό σε νομική βάση, αλλά όπως υποστήριξε, «υπάρχουν άλλες προσεγγίσεις», προαναγγέλλοντας με αυτό τον τρόπο παραμετρικές αλλαγές, όπως επιμήκυνση των ωριμάνσεων κλπ.  Σχετικά με την πορεία της αξιολόγησης σημείωσε πως «έχει σημειωθεί λογική πρόοδος, αλλά δεν έχουμε φτάσει στο στόχο».

Από την πλευρά της η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, επεσήμανε πως «είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να βοηθάμε την Ελλάδα» και συμπλήρωσε λέγοντας πως η χώρα «χρειάζεται σημαντικές μεταρρυθμίσεις». 

Σχετικά με το χρέος, τόνισε πως «οι ελληνικές αρχές ενδιαφέρονται για να προσελκύσουν το ενδιαφέρον μακροπρόθεσμων επενδυτών και αυτό είναι το θέμα».

«Σαφώς, δεν είμαστε εκεί που θέλουμε να είμαστε και ιδιαίτερα εκεί που πρέπει να είναι η Ελλάδα για να είναι σταθερή, ώστε να ευημερεί και να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των Ελλήνων», πρόσθεσε η Λαγκάρντ.

Κατά τα άλλα, η κ. Λαγκάρντ επανέλαβε ότι η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας παραμένει εύθραυστη, ενώ την ίδια στιγμή οι κίνδυνοι αυξάνονται, κυρίως από την πλευρά των αναδυόμενων οικονομιών.


σχετικα αρθρα