Για τις δραματικές ημέρες πριν το «κούρεμα» των καταθέσεων στην Κύπρο, την εφαρμογή του μνημονίου, αλλά και την έξοδο από αυτό τοποθετήθηκε ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης μιλώντας στην εκπομπή «Ιστορίες» με τον Αλέξη Παπαχελά στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

Ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε πως τα πράγματα πριν την υπογραφή του μνημονίου ήταν δραματικά δύσκολα για την Κύπρο. «Εκείνες τις μέρες πάνω στην ένταση, στην κορύφωση της κρίσης δε θεωρώ πως είχαμε όλοι συνειδητοποιήσει πόσο κοντά είχαμε φτάσει στην πλήρη κατάρρευση της οικονομίας, ήταν δραματικά δύσκολα τα πράγματα, οριακά, παραλάβαμε δυστυχώς μια κατάσταση που θύμιζε διαλυμένο στρατό, δεν υπήρχε δηλαδή οργάνωση, προετοιμασία, σχέδιο, η Κύπρος ήταν ήδη αποκλεισμένη από τις διεθνείς αγορές δυο χρόνια πριν» είπε και πρόσθεσε:

Και βεβαίως το τραπεζικό σύστημα που βρέθηκε εκείνες τις μέρες στο επίκεντρο της κρίσης είχε σταδιακά φτάσει σε εκείνο το σημείο το οποίο ήταν ουσιαστικά και για μια τράπεζα στην κυριολεξία μη αναστρέψιμο.

Όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης, στο πρώτο Eurogroup που συμμετείχε, υπήρχε καχυποψία γιατί όπως είπε «είχαμε αφήσει τα πράγματα, ροκανίσαμε το χρόνο, δε λάβαμε αποφάσεις για να βρεθούμε εκεί που βρεθήκαμε. Αυτό ειδικά το γεγονός δηλαδή της κωλυσιεργίας, της αναβλητικότητας είχε επιβαρύνει πολύ τη θέση της χώρας».

Σχετικά με το «κούρεμα» των καταθέσεων επεσήμανε πως το μεγάλο λάθος που οδήγησε την Κύπρο εκεί, «σχετίζεται με το γεγονός ότι η χώρα δεν μπήκε σε πρόγραμμα στήριξης την ώρα που έπρεπε». «Φτάσαμε στην άνοιξη του 2013 για να υπογράψουμε μνημόνιο. (…) Αν μπαίναμε νωρίτερα, όταν αποφασιζόταν η απομείωση του ελληνικού δημοσίου χρέους που έφερε ένα τεράστιο πλήγμα για τις κυπριακές τράπεζες, ισοδύναμο περίπου με το 25% του ΑΕΠ δε θα φθάναμε στο κούρεμα των καταθέσεων» υποστήριξε χαρακτηριστικά και σε άλλο σημείο της συνέντευξής του υπογράμμισε:

Τα στρατηγικά λάθη έγιναν πολύ νωρίτερα όταν αργήσαμε, αφήσαμε την κρίση να λάβει τις διαστάσεις που έλαβε με αποτέλεσμα να ήταν τελικά και η απώλεια των καταθέσεων αναπόφευκτη.

Αναφερόμενος στη συναίνεση που οικοδομήθηκε στη χώρα σχετικά με την εφαρμογή των μέτρων του προγράμματος, ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου υπογράμμισε ότι «ως κυβέρνηση ο ίδιος ο πρόεδρος, οι υπουργοί και εγώ ως ΥΠΟΙΚ, δε κρυφτήκαμε, ούτε πίσω από το δάκτυλό μας ούτε πίσω από την τρόικα. Με ευθύτητα εξηγήσαμε στους συμπολίτες μας ποιά ήταν η κατάσταση, εξηγήσαμε το πρόβλημα, πώς είχαμε οδηγηθεί εκεί που είχαμε οδηγηθεί, εξηγήσαμε και ποιός πρέπει να είναι και ποιός θα είναι ο τρόπος αντιμετώπισης, η πορεία διόρθωσης. Αυτό το μήνυμα θεωρώ έγινε σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό αποδεκτό. Κανείς δεν ήταν ευτυχής από το γεγονός ότι θα έπρεπε η Κύπρος να ζητήσει ή να ζει με τα δεκανίκια της τρόικας, ούτε και εγώ το θεωρούσα θετική εξέλιξη».

Ταυτόχρονα σημείωσε πως «είχαμε τη σιωπηρή ανοχή της κοινωνικής πλειοψηφίας και το πολιτικό σύστημα με όλες τις διαφορές. Οι κυβερνήσεις στην Κύπρο, δεν έχουν εξασφαλισμένη την κοινοβουλευτική πλειοψηφία ότι χρειάζεται η στήριξη ή η συναίνεση και της αντιπολίτευσης ή μερίδας έστω της αντιπολίτευσης και αυτό το πετύχαμε σε ένα μεγάλο βαθμό».

Παραδέχτηκε πως υπήρχαν προστριβές με την τρόικα και στο πρόγραμμα της Κύπρου. Το μνημόνιο όπως είπε, «περιελάμβανε εκείνες τις κινήσεις εξυγίανσης που ούτως ή άλλως ο τόπος τις είχε ανάγκη, δηλαδή σε ένα μεγάλο βαθμό υπήρχε και ταύτιση με το κυβερνητικό πρόγραμμα».

«Στην εφαρμογή του βεβαίως δεν σημαίνει πως δεν είχαμε ζητήματα και διαφωνίες με τους θεσμούς», είπε και συνέχισε:

Η τρόικα ήθελε κι άλλα φορολογικά μέτρα. Θεωρούσαν πως για να πετύχουμε τους δημοσιονομικούς μας στόχους τους αρκετά απαιτητικούς στόχους θα έπρεπε να λαμβάναμε και άλλα φορολογικά μέτρα, εμείς είχαμε την άποψη πως μια οικονομία που είναι ήδη βεβαρημένη, ήδη σε ύφεση θα οδηγείτο σε βαθύτερο τέλμα εάν αύξανες τη φορολογική επιβάρυνση στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Είχαμε αυτό το ζήτημα με την τρόικα και επιλέξαμε να διορθώσουμε, να περιορίσουμε το έλλειμμα, να ισοσκελίσουμε ουσιαστικά τον προϋπολογισμό, δια μιας μέσα σε μια χρονιά, σχεδόν ακαριαία δηλαδή περιορίζοντας το έλλειμμα από το 6% που ήταν ουσιαστικά στο 0 μέσα σε ένα μόνο χρόνο.

Στη συνέχεια εξήγησε τους λόγους που ώθησαν την κυβέρνηση να ακολουθήσει πολιτικές φιλικές προς την επιχειρηματικότητα. «Ήταν πολύ συνειδητή επιλογή της παρούσας κυβέρνησης να δώσει στήριξη και να δημιουργήσει συνθήκες σταθερότητας μέσα από τις οποίες οι παραγωγικοί τομείς, οι επιχειρήσεις δηλαδή θα μπορούσαν να λειτουργήσουν και ο πρώτος και κύριος λόγος της επιτυχούς εξόδου από την ύφεση, γιατί το σημαντικό δεν είναι ότι βγήκαμε από το μνημόνιο, το σημαντικό είναι ότι βγήκαμε από το μνημόνιο με την οικονομία να είναι ξανά σε ανάπτυξη», είπε χαρακτηριστικά.

Άφησε αιχμές κατά της απόφασης των Ευρωπαίων να μη συζητήσουν το θέμα του χρέους με την Ελλάδα όταν είχε πετύχει το πρωτογενές πλεόνασμα. «Η προσέγγιση που έχει επικρατήσει πως αυτό το ενδεχόμενο το οποίο η Κύπρος βεβαίως εκ των προτέρων στηρίζει και αποδέχεται, θα εξεταστεί όταν γίνουν σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση των μεταρρυθμίσεων και της εξυγίανσης. Ίσως όμως θα έπρεπε κάποιες κινήσεις να γίνονταν επιτέλους νωρίτερα για να δοθεί και μια ανάσα στη χώρα της στιγμή ίσως που είχε διαφανεί μια προοπτική» ανέφερε.

Παραδέχτηκε πως ανησύχησε για την πορεία της Ελλάδας, κατά τη διάρκεια των πολύμηνων διαπραγματεύσεων της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. «Υπάρχει κανείς που δεν ένιωσε αυτή την ανησυχία, αυτόν το φόβο, αυτήν την αγωνία για την πορεία της χώρας; Aπλώς εγώ είχα το βαρύ προνόμιο να βλέπω αυτή  την πορεία νωρίτερα από άλλους» είπε.

Παράλληλα επιβεβαίωσε εμμέσως πως ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πρότεινε την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. «Στο τελικό στάδιο τα πράγματα ήταν πολύ δύσκολα για την Ελλάδα και αυτός που τα βίωσε από πρώτο χέρι βέβαια ήταν ο Έλληνας πρωθυπουργός. (…) Είχα σχηματίσει την εικόνα,πως κάποιοι ήθελαν να πει όχι η Ελλάδα και έβαζαν όρους, προϋποθέσεις, όχι για να γίνουν αποδεκτοί, αλλά για να απορριφθούν από την ελληνική κυβέρνηση. Δε θεωρώ πως είναι προς πίστη του Έλληνα πρωθυπουργού και ξέρω πόσο δύσκολο είναι να διαφοροποιηθεί κάποιος από τον πολιτικό του προσανατολισμό προκειμένου να διασφαλίσει το εθνικό συμφέρον» είπε και συνέχισε:

Συνεπώς το ότι δε δόθηκε η ευκαιρία να ικανοποιηθούν κάποιοι που ουσιαστικά ήθελαν το όχι στη συμφωνία είναι για μένα μια σημαντική, ήταν η σημαντική εξέλιξη, ήταν το σημείο που άλλαξε την πορεία και δε θέλω βεβαίως και δεν είναι σωστό  να αναμεταδίδω το τί έχει συζητηθεί πίσω από τις κλειστές πόρτες, αλλά μπορώ να σας πώ πως και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και εγώ προσπαθήσαμε να διευκολύνουμε τη συμφωνία.

Συνοψίζοντας το επτάμηνο της διαπραγμάτευσης της Ελλάδας με τους Θεσμούς, ο κ. Γεωργιάδης επεσήμανε πως «ήταν μία πορεία που στιγμάτισε Ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή ουσιαστικά και τη θέση της Ελλάδας σε αυτή. Δεν ήταν καθόλου ευχάριστο για κάποιον να παρακολουθεί αυτήν την μεταχείριση της Ελλάδας στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα».

Ταυτόχρονα σημείωσε ότι «δεν θα πρέπει να δοθεί η αφορμή», ώστε να μην επανέλθουν τα σενάρια περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. «Δεν πρέπει να δίνεις αφορμές περιθώρια στον όποιο τρίτο να υλοποιήσει τη δική του πολιτική ή τη δική του agenda για τη δική σου χώρα, πρέπει μέσα από την εφαρμογή της πολύ δύσκολης προσπάθειας που έχει αναληφθεί να μη δοθεί καμιά αφορμή και κανένα περιθώριο σε όσους ενδεχομένως να έχουν τέτοιους στόχους ή τέτοιους προγραμματισμούς» υποστήριξε.