Στους ευρωβουλευτές του ΕΣΚ στην ευρωβουλή μίλησε ο πρόεδρος του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης που βρίσκεται στις Βρυξέλλες.

«Οι λαϊκισμοί δεν λύνουν το πρόβλημα στο προσφυγικό» στην εκδήλωση «Αλληλεγγύη Χωρίς Σύνορα» και ότι ακόμα και στο θέμα της μετανάστευσης και της προσφυγιάς μάχονται δύο λαϊκισμοί:

Ο ξενοφοβικός λαϊκισμός -η λογική ότι ο "άλλος", ο "ξένος", ο "διαφορετικός" είναι επικίνδυνος- και ο λαϊκισμός της ελεημοσύνης, ο αριστερός λαϊκισμός που λέει ότι: "Όλοι οι καλοί χωράνε, και απ’ τη στιγμή μάλιστα που είναι φτωχοί είναι και ταξικοί σύμμαχοι του λαού".

Συνεχίζοντας την ομιλία του προσέθεσε:

Η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα δεν είχε επεξεργαστεί καμία λύση και πέρασε σε μια πολιτική που τσαλαβουτούσε και ακόμα τσαλαβουτά στην μεγάλη δεξαμενή που συναντιούνται όλοι οι λαϊκισμοί ενώ η κατάσταση στην Ελλάδα επιδεινώνετε μέρα με την ημέρα.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού αναφέρθηκε και στις ευθύνες της Ευρώπης:

Πρέπει όλοι οι λαοί της Ευρώπης να αναλάβουν αναλογικά τις ευθύνες που έχουν αναλάβει οι Έλληνες. Γιατί είναι αλήθεια ότι ο ευρωπαϊκός μηχανισμός πιάστηκε στον ύπνο και η πρώτη ενστικτώδης κίνηση ήταν να περιχαρακωθεί απέναντι στις μάζες των απελπισμένων.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης μίλησε και στην ομάδα των Φιλελευθέρων και Δημοκρατών, αποδεχόμενος την πρόταση που του έκανε ο πρόεδρος του ALDE Γκι Φέρχοφσταντ και αναφέρθηκε και στο λαϊκισμό λέγοντας: «Οι νέοι, η πιο σπουδαγμένη ίσως γενιά Ελλήνων, εγκαταλείπει τη χώρα γιατί δε μπορεί να ζει άλλο στο γκρίζο. Η Ευρώπη, λοιπόν, πρέπει να καταλάβει ότι εκτός από το να επιβάλει νόμους πρέπει να συγκρουστεί με τους λαϊκιστές που κυριαρχούν στην ελληνική σκηνή».

«Οι λαϊκιστές παράγουν τα ελλείμματα, οι λαϊκιστές κρατούν τις μεταρρυθμίσεις στα χαρτιά, οι λαϊκιστές βαφτίζουν το κρέας ψάρι και συνεχίζουν τον φαύλο κύκλο της αδιαφάνειας – της διαφθοράς και της διαπλοκής» τόνισε ο κ. Θεοδωράκης αναφερόμενος στην κυβέρνηση.