Νέα συνάντηση της Ομάδας Επαφής για τη Λιβύη πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Αμπού Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, με τη συμμετοχή περισσότερων από 20, Υπουργών Εξωτερικών, μεταξύ των οποίων και ο Δημήτρης Δρούτσας, καθώς και εκπροσώπων διεθνών οργανισμών. Ο Δημ. Δρούτσας στην παρέμβασή του ανέπτυξε τις ελληνικές θέσεις και τόνισε την ελληνική συνεισφορά, έως τώρα, στο σκέλος της ανθρωπιστικής βοήθειας, υπενθύμισε δε το ρόλο που διαδραμάτισε η χωρα μας στην απομάκρυνση μέσω Κρήτης ξένων πολιτών απο την Λιβύη και ενημέρωσε για την πρόσφατη αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Βεγγάζη με ελληνικό πλοίο, αλλά και για την παραμονή εκεί κινητής ιατρικής μονάδας.

Ο Υπουργός των Εξωτερικών σημείωσε ότι ομάδα από στελέχη του Ελληνικού Υπουργείου των Εξωτερικών έχει εγκατασταθεί στη Βεγγάζη, όπου βρίσκεται σε επαφή με το «Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο της Λιβύης» και καταγράφει τις ανθρωπιστικές ανάγκες και τις ελλείψεις, που θα χρειαστεί να καλυφθούν, όταν ξεκινήσει η φάση της ανοικοδόμηση της Λιβύης.

«Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για την επόμενη ημέρα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Δρούτσας αναφέρθηκε με έμφαση στην ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα στην εξεύρεση πολιτικής λύσης στην κρίση, παράλληλα με τη διατήρηση της εντατικής στρατιωτικής πίεσης στο καθεστώς της Τρίπολης. Στο πλαίσιο αυτό, εξήρε το ρόλο του Ειδικού Απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για τη Λιβύη, ο οποίος έχει αναλάβει να συντονίζει τις διπλωματικές προσπάθειες που καταβάλλονται προς αυτή την κατεύθυνση.

Στο περιθώριο της συνάντησης της Ομάδας Επαφής, ο κ. Δρούτσας είχε διμερείς επαφές με ομολόγους του, καθώς και με τον Εκπρόσωπο του «Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου», Μ. Τζιμπρίλ, με τον οποίο συζήτησαν την προοπτική ανταλλαγής επισκέψεων και τα επόμενα βήματα στις σχέσεις των δύο πλευρών.

Η σημερινή συνάντηση της Ομάδας επαφής για τη Λιβύη είναι η τρίτη κατά σειρά. Η Ομάδα αποτελεί ένα άτυπο διεθνές φόρουμ διαβούλευσης μεταξύ των κρατών και διεθνών οργανισμών που επιθυμούν να προωθήσουν την εφαρμογή των δύο αποφάσεων που έχει εκδώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, 1970 και 1973, αποφάσεις οι οποίες ζητούν την παύση των εχθροπραξιών, την προστασία των αμάχων και την έναρξη μιας πολιτικής διαδικασίας εξεύρεσης λύσης.

Η σημερινή συνάντηση πραγματοποιήθηκε υπό τη συμπροεδρία της Ιταλίας (που είχε φιλοξενήσει την προηγούμενη συνάντηση) και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
TAGS