Τα μέχρι τώρα δεδομένα στην διαπραγμάτευση, φανέρωναν σαφή διαφορετική προσέγγιση ανάμεσα στους ευρωπαικούς Θεσμούς και το ΔΝΤ, σχετικά με το μείγμα διαχείρισης του ελληνικού προγράμματος. 

Όμως χθες, κατά την διάρκεια της συνάντησης της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, με την Διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, φαίνεται πως οι δύο πλευρές βρήκαν τουλάχιστον ένα κοινό σημείο επαφής: Το ότι έχουν γίνει βήματα προόδου στις συζητήσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τους Θεσμούς, αλλά ακόμη δεν υπάρχει οριστική συμφωνία. 

Όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, το γεγονός αυτό δεν είναι καινούργιο,. Το γνωρίζουν ακόμη και όση έχουν μια τυπική επαφή με τις εμπλεκόμενες πλευρές. Δείχνει όμως μια έντονη κινητικότητα στο γήπεδο των δανειστών, που κατά την ελληνική πλευρά, συνήθως, καταλήγει στην χάραξη κοινής γραμμής όλων των Θεσμών έναντι της κυβέρνησης. 

Προσπαθώντας αργά χθες το βράδυ στην Αθήνα να ερμηνεύσουν τα όσα ειπώθηκαν στο Βερολίνο κατά την συνάντηση των δύο γυναικών, ξύπνησε το "φάντασμα" του περασμένου καλοκαιριού. Ήταν η εποχή που στο Μαξίμου ελπίζανε ότι όλα θα οδηγήσουν στην επίτευξη μιας σχετικά καλής συμφωνίας για τα ελληνικά συμφέροντα, με την κυβέρνηση να προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τις αντιθέσεις των δανειστών. Τότε όμως ξαφνικά όλα ανατράπηκαν και με πρωτοβουλία της Μέρκελ, οι επικεφαλής όλων των Θεσμών και των ισχυρών χωρών της ευρωζώνης κάθισαν στο ίδιο τραπέζι, αποφασίζοντας πως ήρθε η ώρα να παταχθεί η ελληνική "ανταρσία". Η ασφυξία που προκάλεσε η κοινή σκληρή των δανειστών, ήταν που οδήγησε στο νέο μνημόνιο. 

Αυτή την σύμπτωση απόψεων της τελευταίας στιγμής θέλουν να προλάβουν στο κυβερνητικό επιτελείο. Για την ακρίβεια, την σύμπτωση απόψεων που ικανοποιούν στην πραγματικότητα τις επιθυμίες του ΔΝΤ για νέα, σκληρότερα μέτρα, πέρα από τα όσα συμφωνήθηκαν το καλοκαίρι. Όμως, από το Μαξίμου αναφέρουν πως πλέον υπάρχει ξεκάθαρη συμφωνία, με συγκεκριμένους στόχους που δεν επιτρέπουν νέα παιχνίδια στην πλάτη των Ελλήνων πολιτών. Για τον λόγο αυτό, τις επόμενες ημέρες ο Πρωθυπουργός θα συνεχίσει παράλληλα με την διαπραγμάτευση και τις διεθνείς επαφές προκειμένου να επιτευχθεί χωρίς καθυστερήσεις η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης. Ελπίζοντας πως αυτή την φορά, χαμένοι θα βγουν οι δογματικοί γραφειοκράτες της Ουάσιγκτον.