Ένα καθαρό και σαφές μήνυμα προς τους πολίτες, ειδικά απέναντι στο επικοινωνιακό μπαράζ του Πρωθυπουργού και του Μεγάρου Μαξίμου, επιδιώκει να εκπέμψει ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μία εβδομάδα μετά τη θετική, όπως καταγράφηκε και στις δημοσκοπήσεις, παρουσία του στη Βουλή, και παρά την καταγραφόμενη πρωτιά της Ν.Δ., ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης διαπιστώνει ότι το κόμμα σύρεται πίσω από τα επικοινωνιακά ή στρατηγικά ευρήματα του Μεγάρου Μαξίμου ενώ πολύ συχνά το μήνυμα που εκπέμπει είναι θολό.

Η υπόθεση με τα Wikileaks και τη συνομιλία Τόμσεν – Βελκουλέσκου είναι χαρακτηριστική καθώς την ίδια στιγμή που το κόμμα κρατούσε επιφυλακτική στάση αναμένοντας να έχει καθαρή εικόνα για την εξέλιξη (σ.σ. ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε μόνον αφού είχαν περάσει 10-12 ώρες από την αποκάλυψη), αρκετά στελέχη του κόμματος έδιναν ηχηρό παρόν σε ραδιοτηλεοπτικά μέσα και κοινωνικά δίκτυα, μη αποφεύγοντας και τις... λακούβες.

Το ίδιο ισχύει και για την εμπλοκή του ονόματος του κ. Στ. Παπασταύρου στη λίστα του Παναμά (Panama Papers) όπου την επίσημη σιωπή του κόμματος (σ.σ. ο κ. Μητσοτάκης απέφυγε να σχολιάσει αν και προκλήθηκε από τον κ. Τσίπρα στη Βουλή ενώ το μόνο δημόσιο σχόλιό του αφορά στην προσπάθεια του δικηγόρου ως μέλους της διαπραγματευτικής ομάδας με την τρόικα) ακολούθησαν εντελώς αντικρουόμενες θέσεις. Άλλοι βουλευτές της ΝΔ εξήραν τον κ. Παπασταύρου, άλλοι τον «πέταγαν» από τη Ν.Δ. καλώντας τον ίδιο ή τον κ. Σαμαρά να εξηγήσει τι έχει συμβεί και ελάχιστοι παρέπεμπαν στην τελική απόφαση της δικαιοσύνης που έχει, ούτως ή άλλως, επιληφθεί του ζητήματος.

Με αυτά και αυτά, η Νέα Δημοκρατία εμφανίζεται να αφήνει περιθώρια επικοινωνιακής και πολιτικής σπέκουλας στην κυβέρνηση, κάτι που ο κ. Μητσοτάκης θα επιδιώξει να περιορίσει αφενός με εντατικοποίηση της δουλειάς που γίνεται στο κόμμα προκειμένου να διαμορφώνονται και κοινοποιούνται στους βουλευτές οι «επίσημες» θέσεις, αφετέρου δε με προσωπικές παρεμβάσεις του κ. Μητσοτάκη, όπου κριθεί απαραίτητο. Ήδη, χωρίς να έχει γίνει γνωστό, ο Πρόεδρος της Ν.Δ. έχει πολλές φορές απευθυνθεί στους βουλευτές και τα στελέχη του κόμματός του, μετά από δημόσιες ή κοινοβουλευτικές του παρεμβάσεις. Συχνότερα για να τους συγχαρεί αλλά και κάποιες φορές για να... τραβήξει αυτιά.