Από το σημείο στο οποίο βρισκόμασταν πριν τις αποκαλύψεις των wikileaks, ξεκινούν σήμερα και πάλι οι -τελικές;- διαπραγματεύσεις κουαρτέτου και ελληνικής κυβέρνησης, με το δημοσιοποιηθέντα διάλογο Τόμσεν –Βελκουλέσκου να έχει αφήσει βαρύ, ωστόσο, το στίγμα του. 

Το ΔΝΤ θα παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα, το «κούρεμα» του χρέους έχει αποκλεισθεί, αν και όλες οι πλευρές συμφωνούν στην ανάγκη παρέμβασης στο θέμα. Όλοι, όμως, έχουν γίνει σοφότεροι για το πώς παίζει το διαπραγματευτικό παιχνίδι η ομάδα Τόμσεν. 

Και αυτό είναι ένα κέρδος, το οποίο δεν έχει αποτιμηθεί ακόμη, το γεγονός δηλαδή ότι ακυρώθηκε τοις πράγμασι ο σχεδιασμός Τόμσεν για παραπομπή της διαπραγμάτευσης τον Ιούλιο, τότε δηλαδή που τα κρατικά ταμεία θα είχαν στερέψει και κυβέρνηση και κοινωνία θα έρχονταν αντιμέτωπες με την επανάληψη του περσινού θρίλερ (καλοκαίρι και τότε…). 

Η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα θα επιδιώξει από την πρώτη στιγμή στο ραντεβού, σήμερα, να ανιχνεύσει το σημείο επαφής μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου, σημείο που συμφωνήθηκε, όπως φάνηκε, κατά τη χθεσινή συνάντηση Λαγκάρντ –Μέρκελ, αλλά κρατήθηκε κρυφό.  

Με δεδομένο ότι ο στόχος της διαπραγματευτικής ομάδας της κυβέρνησης είναι ένας, η γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, μία είναι η βασική αγωνία της: αν το ΔΝΤ κυρίως, βγάλει απαιτήσεις από το …πουθενά, αξίωση που συνεπάγεται και με άλλα μέτρα. Από το οικονομικό επιτελείο υποστήριζαν πάντως ότι τις προηγούμενες ημέρες είχε επέλθει συμφωνία για το ύψος των μέτρων, ως εκ τούτου οποιαδήποτε νέα απαίτηση θα μπορούσε να εκληφθεί από την Αθήνα ως χτύπημα κάτω από τη ζώνη. Και μάλιστα εκδικητικό, αφού έχουν προηγηθεί οι αποκαλύψεις των wikileaks

Δεν περνά απαρατήρητη συγχρόνως η διαπίστωση της Κριστίν Λαγκάρντ, «ο λογαριασμός των μέτρων πρέπει να βγαίνει», ατάκα που μάλλον προετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο για αμφισβήτηση των μέτρων που έχει προτείνει και της απόδοσής τους. 

Από την άλλη, τα μηνύματα από τις τηλεφωνικές συνομιλίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα είναι ενθαρρυντικά. Το συμπέρασμα από αυτές, όπως τις ανέλυε το Μέγαρο Μαξίμου, είναι ένα: «κλείστε την αξιολόγηση τώρα»

Επίσης ένα μήνυμα με τη δική του σημασία και βαρύτητα -μήνυμα, ωστόσο, που δεν έχει ακόμη τύχει μεγάλης προβολής- ήταν το πράσινο φως του αμερικανικού παράγοντα προς την κυβέρνηση Τσίπρα να συνεχίσεις τις προσπάθειές της. Μήνυμα που αποτυπώθηκε στις πέντε λέξεις που ο Πρόεδρος Ομπάμα είπε στον υφυπουργό Οικονομίας Αλέξη Χαρίτση (στο περιθώριο της δεξίωσης του Λευκού Οίκου για την 25η Μαρτίου). “Keep up the good work”, συνεχίστε την καλή δουλειά δηλαδή. Πράγμα που σημαίνει ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν τραβά το χαλί κάτω από τα πόδια του Αλέξη Τσίπρα… 

Δηλωτική, τέλος, του προβληματισμού που έχει αναπτυχθεί στους ευρωπαϊκούς κύκλους, ήταν η δήλωση του Έβαλντ Νοβότνι, του Αυστριακού κεντρικού τραπεζίτη και μέλους του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σύμφωνα με την οποία το ΔΝΤ δεν είναι απαραίτητο πια στο ελληνικό πρόγραμμα. Μια δήλωση που δεν πέρασε απαρατήρητη από το Μέγαρο Μαξίμου…