Εν αντιθέσει με τη θύελλα αντιδράσεων που είχε προκαλέσει και από τον ΣΥΡΙΖΑ ο νόμος Γιαννάκου, θετική στην επαναφορά της βάσης του 10 για την εισαγωγή στην ανώτατη εκπαίδευση δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας, Σία Αναγνωστοπούλου, μιλώντας στο Βήμα fm. Ωστόσο, λίγη ώρα αργότερα ο Υπουργός Νίκος Φίλης, «μάζεψε» τη δήλωση της αναπληρώτριας υπουργού, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο πρέπει να είναι αποτέλεσμα διαλόγου. 

«Θα ήθελα να μπει η βάση του 10. Δεν έχω ακούσει να συζητείται, αλλά η προσωπική μου άποψη είναι ότι, ναι, θα έπρεπε να μπει η βάση του 10 για τις εξετάσεις. Καλό είναι οι μαθητές που έρχονται στο Πανεπιστήμιο να έχουν τουλάχιστον κάποιες βάσεις, και για τα ΤΕΙ. Ήμουν από αυτούς που δεν είχαν αντιδράσει (επί Γιαννάκου) και είχα συμφωνήσει» δήλωσε η κυρία Αναγνωστοπούλου, διευκρινίζοντας πάντως ότι δεν είναι ένα θέμα το οποίο συζητείται επί του παρόντος. 

Ωστόσο, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε με τον Παναγιώτη Κουρουμπλή, ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, τόνισε ότι «η επαναφορά της βάσης του 10 για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι ένα θέμα το οποίο βρίσκεται σε διαρκή συζήτηση στον δημόσιο διάλογο, όμως δεν αφορά το άμεσο μέλλον». 

«Αν προκύψει θέμα συνολικής αλλαγής του τρόπου πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, θα είναι αντικείμενο ενός δημοσίου διαλόγου, χωρίς βιασύνες», εξήγησε ο κ. Φίλης αναφερόμενος έμμεσα στις σημερινές δηλώσεις της αναπληρώτριας υπουργού Παιδείας, Σίας Αναγνωστοπούλου.
 
Αναφορικά με τις πανελλήνιες εξετάσεις, υπογράμμισε ότι «θα γίνουν με τον τρόπο που γνωρίζουν όλοι».