Λεπτή και περίπλοκη διαδικασία και όχι τουριστική σύνδεση με καραβάκια της Μυτιλήνης και τη Χίου με τα τουρκικά παράλια, χαρακτηρίζει τη μεταφορά μεταναστών στη γειτονική χώρα ο Γιώργος Κυρίτσης.

Μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM», ο εκπρόσωπος του συντονιστικού οργάνου για το προσφυγικό δήλωσε:

Δεν είναι δυνατόν να μετράμε κεφάλια και να στέλνουμε κάθε μέρα στην Τουρκία, ούτε να πούμε κάθε πρωί θα ξεκινάει ένα καραβάκι στο οποίο θα φορτώνουμε κόσμο. Δεν είναι ούτε η λογική της συμφωνίας αυτή ούτε η νομιμότητα.

Επίσης, είπε ότι χθες έφθασαν στη Μυτιλήνη μόλις 63 πρόσφυγες, ενώ αναφερόμενος στις διαμαρτυρίες προσφύγων ότι η υποβολή αιτήσεων χορήγησης ασύλου, μέσω Skype, γίνεται με πολύ αργούς ρυθμούς, ξεκαθάρισε ότι καμία διαδικασία «δεν τρέχει και δεν πρόκειται να τρέξει» από Ειδομένη, από Πειραιά και από οποιονδήποτε άτυπο καταυλισμό. «Όλες οι διαδικασίες θα τρέξουν από τους χώρους φιλοξενίας», επισήμανε ο κ. Κυρίτσης και προσέθεσε ότι για την εξομάλυνση της κατάστασης ψηφίστηκε την περασμένη Παρασκευή ο νόμος για την ενίσχυση των υπηρεσιών ασύλου με κινητά κλιμάκια που θα επισκέπτονται τις δομές φιλοξενίας.

Απαντώντας, εξάλλου, στις επικρίσεις που διατυπώνουν κυρίως εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης για άνισο καταμερισμό των κέντρων φιλοξενίας και για συγκέντρωση του 60% περίπου των προσφύγων στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο κ. Κυρίτσης είπε ότι η χώρα αποτελεί ενιαίο χώρο, ότι δεν είναι κατακερματισμένη σε Περιφέρειες, ή σε Δήμους και ότι ο κρατικός σχεδιασμός γίνεται μα βάση τις κρατικές ανάγκες.

Αναφερόμενος στην Ειδομένη, είπε ότι με αργούς ρυθμούς αποσυμπιέζεται η κατάσταση και κατέληξε επισημαίνοντας ότι όσο περισσότεροι και καλύτεροι χώροι φιλοξενίας θα ετοιμάζονται τόσο θα αυξάνεται ο αριθμούς των προσφύγων και μεταναστών που θα εγκαταλείπουν την Ειδομένη.