Την ικανοποίησή του για τις πρώτες ημέρες εφαρμογής της συμφωνίας ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία εξέφρασε ο εκπρόσωπος του Βερολίνου Στέφεν Ζάιμπερτ, τονίζοντας ότι έχουν μειωθεί οι ροές και οι εξελίξεις προχωρούν προς τη σωστή κατεύθυνση. 

Σύμφωνα με τον κ. Ζάιμπερτ:

Οι πρώτες λίγες ημέρες της εφαρμογής της συμφωνίας ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία με στόχο τον περιορισμό της ροής των προσφύγων προς τη δυτική Ευρώπη δείχνουν ότι τα πράγματα προχωρούν προς τη σωστή κατεύθυνση. Δεν έχουμε επιτύχει ακόμη τα πάντα, όμως οι πρώτες λίγες ημέρες έδειξαν πως οι εξελίξεις προχωρούν προς τη σωστή κατεύθυνση.

Την ίδια στιγμή, ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας πρόσθεσε ότι «τo κούρεμα του ελληνικού χρέους είναι αδύνατο για νομικούς λόγους», ενώ ζήτησε επίσης να κλείσει άμεσα η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, ενώ πρόσθεσε ότι η γερμανική θέση για το ελληνικό πρόγραμμα δεν έχει αλλάξει.

Εξάλλου εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών δήλωσε πως το Βερολίνο θα πρέπει να δει πώς εξελίσσονται οι αριθμοί των μεταναστών, πριν λάβει οποιαδήποτε απόφαση για το αν θα ζητήσει μια παράταση των συνοριακών ελέγχων με την Αυστρία, που λήγουν στις 12 Μαΐου.

"Απέχει ακόμη (η λήξη των ελέγχων) έξι εβδομάδες, έτσι θα πρέπει να δούμε πως θα εξελιχθούν οι αριθμοί", δήλωσε ο εκπρόσωπος μιλώντας κι αυτός στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ δήλωσε χθες Τρίτη στο αυστριακό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ORF ότι, αν ο αριθμός των αφίξεων παραμείνει χαμηλός, η Γερμανία θα μπορούσε να καταργήσει τους μεθοριακους ελέγχους στις 12 Μαΐου. Οι έλεγχοι αυτοί επιβλήθηκαν τον Σεπτέμβριο.