Για άρση της παρεξήγησης μεταξύ Ελλάδας και Αυστρίας έκανε λόγο ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον Αυστριακό ομόλογό του Χανς Ντοσκόζιλ.

Οι υπουργοί Άμυνας των δύο χωρών συμφώνησαν ότι πρέπει να υπάρξει κοινή προσέγγιση από τα κράτη μέλη της ΕΕ για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού. «Πρέπει να αναζητήσουμε λύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Δεν αρκούν οι δηλώσεις προθέσεων πρέπει να περάσουμε στη φάση της δράσης» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αυστριακός υπουργός Άμυνας.

Εν όψει της άτυπης συνόδου των υπουργών Άμυνας της ΕΕ στις 18-19 Απριλίου στο Λουξεμβούργο, ο κ. Ντοσκόζι τόνισε ότι «πρέπει να διασφαλίσουμε τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης. Δεν μπορούμε να αφήσουμε την Ελλάδα να μείνει μόνη της».

Επίσης, ο κ. Ντοσκόζιλ ζήτησε την ενίσχυση της FRONTEX, μέσω επιχειρήσεων από μεικτά τμήματα των ενόπλων δυνάμεων και της αστυνομίας, και την άμεση παροχή βοήθειας σε ανθρωπιστικό επίπεδο.

Με τη σειρά του, ο κ. Καμμένος επισήμανε την ανάγκη, η χρηματοδότηση της Τουρκίας για τη δημιουργία των κέντρων μετεγκατάστασης, να συνδεθεί με την ασφάλεια των προσφύγων, ώστε μετά την επίλυση του προβλήματος να επιστρέψουν στη χώρα τους.

«Εάν διασφαλιστεί η εκεί παραμονή τους θα ανακόψουμε το κύμα των μεταναστών» πρόσθεσε ο κ. Καμμένος, και κάλεσε την ΕΕ να προβλέψει ποινές εναντίον των χωρών εκείνων που χρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκά προγράμματα, αλλά δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους σχετικά με το μεταναστευτικό.

Οι υπουργοί Άμυνας των δύο χωρών, υπογράμμισαν ότι η Ελλάδα και η Αυστρία έχουν εξαντλήσει τις δυνατότητες τους στη φιλοξενία προσφύγων-μεταναστών και ζήτησαν να υπάρξει κατανομή τους ανάλογα με τον πληθυσμό της κάθε χώρας-μέλους της ΕΕ. Πρέπει να υπάρξει σωστός καταμερισμός, ανέφεραν.

Εξάλλου, ο κ. Καμμένος ανακοίνωσε ότι στην επικείμενη Σύνοδο των υπουργών Άμυνας της ΕΕ, η Ελλάδα θα θέσει το θέμα του μηχανισμού βιομετρικής ταυτοποίησης για τα ασυνόδευτα παιδιά, καθώς ο ευρωπαϊκός μηχανισμός δεν μπορεί να εφαρμοστεί για παιδιά κάτω των 12 ετών. Την ελληνική πρόταση θα υποστηρίξει η Αυστρία, όπως δήλωσε ο κ. Ντοσκόζιλ.