Ολοκληρώθηκε ο μαραθώνιος γύρος διαβουλεύσεων του οικονομικού επιτελείου με το κουαρτέτο των δανειστών. Όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος εξερχόμενος του ξενοδοχείου όπου πραγματοποιούνται οι διαβουλεύσεις, στόχος είναι μία πρώτη συμφωνία μέχρι το βράδυ της Κυριακής. Πολύ κοντά οι δύο πλευρές για το ασφαλιστικό.

Ο κ.Τσακαλώτος τόνισε πως έγινε συζήτηση για το ποια βήματα πρέπει να γίνουν από τώρα έως το Σάββατο, προκειμένου την Κυριακή να υπάρξει μετατροπή των συμφωνηθέντων σε κείμενο απόφασης. Όπως διευκρίνισε ο υπουργός, θα πρόκειται για ένα κείμενο με τους 3 ευρωπαϊκούς θεσμούς και βασικά με τον ESM, διότι πρόκειται για δάνειο του ESM και ένα δεύτερο κείμενο με το ΔΝΤ​ που θα καταγράφονται τα σημεία σύγκλησης και διαφωνίας με το ΔΝΤ.

Όπως είπε, τα κείμενα αυτά θα μοιάζουν αλλά δεν θα είναι ίδια. Ερωτηθείς σχετικά με την εκταμίευση της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ ο υπουργός είπε ότι η συμφωνία αυτή δεν φέρνει δόση καθώς πρέπει να αποσαφηνισθεί το ζήτημα της συμμετοχής του ΔΝΤ και να εγκριθεί από το Eurogroup και την Κομισιόν.

Κατά τη σημερινή συνάντηση εντοπίστηκαν, όπως ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος, τα ζητήματα που χρήζουν τεχνικής επεξεργασίας και κάποια θέματα για τα οποία χρειάζεται πολιτική συζήτηση.

Παράλληλα συνεχίζονται οι συζητήσεις για το τι πρέπει να γίνει σε επόμενο στάδιο έως την δεύτερη αξιολόγηση.

Περιγράφοντας τα βήματα μετά τη συμφωνία, σε περίπτωση που αυτή επιτευχθεί, επεσήμανε πως «ελπίζουμε να πάμε στην Ουάσιγκτον την ερχόμενη Πέμπτη και μπορεί εκεί η συζήτηση να διευρυνθεί σε άλλα θέματα όπως το χρέος».

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο επιμένουν ότι παρά τις πιέσεις του ΔΝΤ, δεν πρόκειται να υπάρξουν νέες αυξήσεις στον ΦΠΑ, (στη διαρροή η Ντέλια Βελκουλέσκου τον αναφέρει ως μέτρο που θέλουν και οι τέσσερις θεσμοί) θα πρέπει όμως να θεωρείται βέβαιο ότι θα αυξηθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στην αμόλυβδη. Η κυβέρνηση προσπαθεί για άλλη μία φορά να εξωραΐσει την εικόνα λέγοντας ότι η επιβάρυνση θα μείνει κάτω από τα 9 λεπτά το λίτρο, η αλήθεια όμως είναι ότι μόλις υπολογιστεί και ο ΦΠΑ, η τελική αύξηση θα είναι οπωσδήποτε 10 λεπτά του ευρώ.

Ως προς το ασφαλιστικόόπως έγραψε το newpost, κυβέρνηση και δανειστές βρίσκονται κοντά σε συμφωνία. Οι δύο πλευρές, σύμφωνα με πηγές κοντά στη διαπραγμάτευση, βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία για την εθνική σύνταξη, ενώ συμπλέουν και στα ποσοστά αναπλήρωσης, με εξαίρεση τα ενδιαμέσα ποσοστά όπου απομένουν λεπτομέρειες για να κλείσει η συζήτηση. 

Για τις μελλοντικές συντάξεις χηρείας, οι δανειστές ζητούν να τεθούν όρια ηλίκιας και να χορηγείται από τα 57 έτη. Ωστόσο θα υπάρχει σχετική πρόβλεψη για όσους έχουν ανήλικα τέκνα, οι οποίοι θα λαμβάνουν κανονικά τη σύνταξη χηρείας για μια τριετία. Οι παρεμβάσεις θα αφορούν μόνο στην αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης σε περιπτώσεις χηρείας και δεν αφορά στις υφιστάμενες συντάξεις

Συμφωνία υπάρχει, σύμφωνα με πληροφορίες, και στο ζήτημα της προσωπικής διαφοράς, ενώ ανοιχτό είναι ακόμα το θέμα των επικουρικών συντάξεων και το εάν και σε ποιο σημείο θα μπει ο «κόφτης».