Μπορεί οι εξελίξεις στην διαπραγμάτευση και η «συνομωσία» των Τόμσεν-Βελκουλέσκου να έχει μεταφέρει το βάρος των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης στη πορεία προς το κλείσιμο της αξιολόγησης, αυτό όμως δεν σημαίνει πως το μεταναστευτικό περνάει σε δεύτερη μοίρα.

Ειδικά από την στιγμή που στην Ευρώπη αρχίζει να γίνεται αντιληπτό πως το πλαίσιο της μεταναστευτικής πολιτικής που προϋπήρχε πριν το ξέσπασμα της μεγάλης προσφυγικής κρίσης εξαιτίας της έκρυθμης κατάστασης που επικρατεί στην Μέση Ανατολή, ήταν τουλάχιστον ανεπαρκές. Μπορεί οι πολιτική των κλειστών συνόρων να κέρδισε πόντους σε αρκετές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυτή όμως δεν είναι η κυρίαρχη γραμμή που επικρατεί στις χώρες μέλη. 

Χθες μάλιστα, τα νέα που έφτασαν από τις Βρυξέλλες ήταν αρκετά ενθαρρυντικά. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να προτείνει δράσεις για τη μεταρρύθμιση του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου και την ανάπτυξη ασφαλών και νόμιμων οδών προς την Ευρώπη. Το γεγονός αυτό ικανοποίησε απόλυτα την Αθήνα, καθώς εστιάζει στην ελάφρυνση των χωρών που δέχονται την μεγαλύτερη πίεση από τις προσφυγικές ροές, δηλαδή κάτι που αφορά άμεσα την Ελλάδα.

Πιο συγκεκριμένα, η Κομισιόν, προκειμένου να εξασφαλίσει μια δίκαιη κατανομή της ευθύνης, ετοιμάζεται να προτείνει την τροποποίηση του κανονισμού του Δουβλίνου, που ανάμεσα σε άλλα θα δημιουργεί έναν μηχανισμό μετεγκατάστασης προσφύγων σε όλες της χώρες μέλη της Ένωσης.

Παράλληλα, έστω και με δειλά βήματα, προχωράει η υλοποίηση της συμφωνίας ανάμεσα στην Ευρώπη και την Τουρκία. Από σήμερα αναμένεται να ξεκινήσουν να εργάζονται τα πρώτα μεικτά κλιμάκια για την καταγραφή και την εξέταση των αιτημάτων παραχώρησης ασύλου, που αποτελούνται από έλληνες και ευρωπαίους υπαλλήλους της υπηρεσίας ασύλου. Μαζί τους θα ξεκινήσουν να εργάζονται στα ελληνικά νησιά, κυρίως στην Λέσβο και την Χίο, και οι πρώτοι μεταφραστές που έφτασαν από τις χώρες τις Ευρώπης για να βοηθήσουν στο δύσκολο έργο της καταγραφής και εξέτασης των αιτημάτων.